Gazete Vatan Logo

Bitcoin’in gözü Türkiye’de

Bitcoin Foundation’ın Kurucu Direktörü Matonis, Türkiye’nin potansiyel büyüme alanları içerisinde olduğunu söyledi.

Merkezi Londra'da bulunan Bitcoin Foundation’ın Kurucu Direktörü Jon Matonis, yaklaşık altı yıl önce 21 milyon adet olarak tasarlanan dijital para birimi Bitcoin’in küresel kullanımının giderek arttığını belirterek, Türkiye’nin potansiyel büyüme alanları içerisinde olduğunu söyledi.

Matonis, dijital para birimi Bitcoin’in alternatif ödeme sistemleri içerisinde artarak kullanıldığını belirterek, "Bu para birimini, ağırlıklı olarak 18-30 yaş arası gençler kullanıyor. Türkiye gibi genç nüfusa sahip ülkeler bu anlamda daha büyük fırsata sahip" dedi.

BBDK UYARMIŞTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 25 Kasım 2013 tarihinde "Bitcoin" ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklere karşı kamuoyunu uyararak, "Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu kanun (6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'u) çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir" açıklamasını yapmıştı.

Tüm dünyada, özellikle finans krizinin ardından kullanımı artan Bitcoin’in uluslararası denetiminin artırılması için çalışmaların olduğunu belirten Matonis, "Herhangi bir para biriminden Bitcoin’e geçiş denetlenebiliyor ya da Bitcoin'den örneğin dolara geçiş. Fakat Bitcoin cinsinden gönderimlerin kontrol edilmesi mümkün değil. Örneğin Avrupa Birliği, Bitcoin işlemlerin katma değer vergisi eklemeye çalışıyor, fakat bunu uygulamak mümkün değil" diye konuştu.

Haberin Devamı