Gazete Vatan Logo

Bitcoin’in gizemli mucidi Nobel’e aday

İnternette para alışverişi sağlamak için geliştirilmiş sanal para birimi Bitcoin’in kimliği bilinmeyen yaratıcısı Nobel Ekonomi Ödülü’ne aday gösterildi. ‘Satoshi Nakamoto’ takma adını kullanan Bitcoin’in yaratıcısı, ABD’li finans profesörü Bhagwan Chowdhry tarafından önerildi.

Bitcoin’in gizemli mucidi Nobel’e aday

Chowdhry, Nobel Komitesinden gelen talep doğrultusunda Nobel Ekonomi Ödülü aday önerisini Huffington Post sitesindeki blogunda, “21. yüzyıla damgasını vuran yıkıcılıkta kimlerin fikirleri olduğunu düşünürken bir anda aklıma Bitcoin’in mucidinin ismi düştü ve o andan itibaren zihnimde ‘Satoshi Nakamoto’ isminden başka hiçbir şey kalmadı. Nakamoto önerimde çok ciddiyim. Çünkü dijital bir para biriminin (Bitcoin) icadı tam anlamıyla bir devrim” sözleriyle duyurdu.

Varlığı tartışma konusu olan Nakamoto’nun Nobel’i kazanması halinde, ödülü törende onun adına alabileceğini belirten Chowdhry, “Para ödülünü Nobel Komitesi güvenilir bir sanal döviz bürosundan kolayca Bitcoin’e çevirip kendisine havale edebilir” dedi. Bitcoin, ilk kez 2008’de kendisine Satoshi Nakamoto adını veren anonim bilişim uzmanınca geliştirilip, mail grubunda duyurulmuştu.