Gazete Vatan Logo

Bitcoin'e sıkı denetim geliyor!

Ali Babacan konuyla ilgli açıklama yaptı

“Birileri elektronik para basıyor, birileri de alışverişte kullanıyor” diyen Ali Babacan, bitcoin gibi sanal alemdeki dijital paralara yönelik düzenleme yapacaklarını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ödeme sistemleri ile ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirterek, sanal paraya da denetim geleceğinin sinyalini verdi. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 56. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Babacan, “Şimdi üzerinde çalıştığımız yeni bir düzenleme ödeme sistemleri. Bankacılık dışı ödeme kuruluşlarının bir düzenlemeye ve denetlemeye tabi olmasını istiyoruz. İnternet üzerinden yapılacak tüm transferlerin bir düzenleme ve denetleme içine alacağız. Cep telefonu gibi bankacılık sistemini bir bakıma by-pass eden her türlü para transferini bir düzenleme içine alacağız. Bununla ilgili ağırlıklı yetkiyi BDDK’ya verdik. Hızla genişleyeceğini düşündüğümüz bir alanda artık bir hukuki boşluğun olmasını arzu etmiyoruz. İnternet üzerinde birileri elektronik para basıyor, birileri itibar edip bu paraları alıyor, alışverişte kullanıyor, bunların alınıp satıldığı, kurunun oluştuğu, döviz piyasaları oluşuyor. Çok dikkat etmemiz lazım. Oralardan gelecek yeni risklere karşı da şimdiden hazırlıklı olmamız lazım” diye konuştu.

Son dönemde Bitcoin olarak adlandırılan dijital paranın sanal ortamda kullanımı iyice arttı. Amazon, Bitcoin ile satış yapacağını açıklarken Kanada’da Bitcoin ile ev satışı bile yapıldı.

Bankaları hırpalamamalı

Babacan, bankaların kârlılığının tartışıldığının altını çizerek, “1 trilyon 400 milyarlık bir bilanço büyüklüğüne sahip bir sektörden bahsediyoruz. Bağlanan sermayeyi şöyle bir hesap edin. Bağlanan sermaye ile beraber diğer sektörlerle kıyaslandığında karlılığa bir bakın. Bankacılık sektörünü hırpalamamamız gerekiyor” dedi.

TBB ile TKBB’nin birleşmesini istemedik

Son yıllarda Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) güzel bir ortak çalışma kültürü geliştirdiğini ifade eden Babacan, “Hatta geçenlerde TBB’den ‘Biz birleşsek mi?’ gibi bir öneri geldi. Ama uygun görmedik” dedi.

Vakıfbank da katılım bankası alanına giriyor

Alİ Babacan, bazı bankalardan katılım bankacılığı penceresi açmak için taleplerin geldiğini, ancak buna “kesinlikle hayır” dediklerini söyledi. Ziraat Bankası ve Halkbank’ın ardından Vakıfbank’ın da katılım bankacılığı faaliyetinde bulunacağını söyleyen Babacan, “Türkiye’de katılım bankacılığı yapmak isteyen bankalarımız, sıfırdan bir katılım bankası kurabilir, bunun önü açık. Bunun lisanslarını vermeye hazırız. Yeter ki kriterler, şartlar tutsun. Ama ben mevcut sistem içerisinde pencere açayım, bilançosunu ayrı tutayım, yok. Şubesi, kasası, muhasebesi her şeyi ayrı olacak” dedi.



Bankalar ‘Müşteri elime düştü’ diye bakmamalı

Önümüzdeki dönemde de Bankalar Birliği ile tek tek bankalarla hep yine istişare içinde olacaklarını ifade eden Ali Babacan, “Bu müşteri benim avcuma düştü. Şimdi ben buradan ilave ne para kazanabilirim. Bunu yapmamamız gerekiyor. Müşterilerimize hep adil olmamız gerekiyor. Nasılsa bunun alternatifi yok. Ben bunu bağladım. İpini de tuttum. Bunun üzerinden nasıl daha fazla para kazanabilirim anlayışının asla olmaması gerekiyor. Bunun örnekleri olduğu için söylüyorum. Bunu bütün bankalarımız yapmıyor” şeklinde konuştu.

KMH’da faiz indirimi kârları yüzde 2-5 civarında azaltır

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Merkez Bankası’nın kredili mevduat hesapları (KMH) faiz oranları için kredi kartı işlemlerindeki azami akdi ve gecikme faiz oranlarını baz alarak düşürmesinin bankacılık sektörünün kârını yüzde 2-5 arasında aşağı çekeceğini söyledi.

Aydın, “Burada yaklaşık 10 milyar liralık bir kredi hacmi söz konusu. Geçen sene sektör olarak 23 milyar lira kazanmıştık. Tam bir hesap yapmadık ama kâr üzerinde yüzde 2-5 bir etkisi olur” dedi.



Bitcoin (Dijital para) nedir?

BItcoIn olarak bilinen dijital para 2009 yılında adının Satoshi Nakamoto adlı bir bilgisayar korsanı tarafından yaratıldı. Kullanıcı sayısı ve talebe göre değeri günlük olarak değişer bitcoin, sermaye piyasalarında olduğu gibi işlemcilerin gerçek paralarıyla belirli platformlardan satın alınıp, geçerli alanlarda kullanılabiliyor. Dijital paralar gerçek paraya da dönüştürülebiliyor. Bitcoincharts.com sitesi üzerinden dijital paranın diğer para birimleri karşısındaki değeri ölçülebiliyor. İşte bitcoin’in geldiği sonnokta:

* Sanal ortamda saatte 30 bin bitcoin kullanılıyor.

* Hergün ortalama 730 bin bitcoin harcanıyor.

* 238 bin bitcoin hesabı var.

* Bu hesaplarda 11 milyon 208 bin bitcoin bulunuyor.

* Hesaplardaki bitcoinin toplam değeri 1 milyar 400 milyon dolar.

* 2009’da 1 dolar ile 1.309 bitcoin alınırken bugün 1 bitcoin yaklaşık 218 dolara denk geliyor.

Haberin Devamı