Gazete Vatan Logo

Bismillah atış serbest!

Türk donanması kapılarını açtı

Bismillah atış serbest!

Marmaris-Aksaz’daki Güney Görev Grup Komutanlığı’na bağlı TCG Gökçeada ve TCG Gelibolu fırkateynleri ve 1 karakol gemisi ile 4 hücumbot Ege açıklarında atış becerilerini sergiledi...

İyi eğitimli bahriyelileri ve modern silah sistemlerine sahip savaş gemileriyle göz dolduran Türk donanması kapılarını Anadolu Ajansı’na açtı. Marmaris-Aksaz’daki limandan, bin personeliyle demir alan Güney Görev Grup Komutanlığı idaresindeki yüzer birlik, Ege Denizi açıklarında fiili silah atışları gerçekleştirdi. Atış tatbikatına katılan yüzer unsurlar arasında, son dönemde Genesis savaş yönetim sistemi ile modernize edilen 2 fırkateyn, milli tasarım ürünü 1 karakol gemisi, 4 hücumbot da yer aldı.


Asimetrik tehdit

Limandan ayrılmalarından kısa süre sonra asimetrik tehdide karşı koyma senaryosu çerçevesinde, mayınlanmış sahadan güvenli geçiş yapan yüzer unsurlardan TCG Gökçeada fırkateynine bir botla terör saldırısı girişiminde bulunuldu. Bunun üzerine, fırkateynden bota sıralı ikazlar yapılmasını müteakip ikaz ve tesir atışları yapılarak saldırı girişimi bertaraf edildi.


Mıknatıs etkisi

Daha sonra, yüksek süratle seyrederlerken TCG Gökçeada fırkateyninden TCG Gelibolu’ya, ikmal desteği sağlanması amacıyla ”posta çantası” uygulaması gerçekleştirildi.Gemilerin mıknatıs etkisiyle birbirlerine yapışma tehlikesi bulunduğu için yapılması oldukça zor ve riskli uygulama sırasında, fırkateynler seyir halinde birbirlerine birkaç yüz metre yaklaştıktan sonra aralarına halat gerilerek malzeme transferinde de bulunuldu.


Yangın tatbikatı

Bu arada, TCG Gökçeada fırkateyninin olası bir yangına karşı imkan ve kabiliyetleri de başarılı şekilde ortaya kondu. Yangın söndürmede görevli gemiciler, senaryo gereği, fırkateynin kıç bölümündeki yangına kısa sürede müdahale ederek söndürmeyi başardı.


Düşmana korku

Açık denizde bulunan ve çıplak gözle görülemeyecek kadar uzak mesafede konuşlanmasına rağmen komutanın ”Bismillah atış serbest” komutuyla peş peşe ateşlenen toplarla hedefler imha edildi. Tatbikat, seyir halinde akaryakıt ikmalinin tamamlanmasının ardından komutanın personeli tebrik etmesi ve ”Türk donanması dosta güven, düşmana korku vermeye devam ediyor” anonsuyla sona erdi.


250 bahriyeli

Su altı, su üstü ve hava saldırılarına karşı koyabilmesi için ileri teknoloji ürünü füze sistemleri, uzun menzilli top ve uçaksavarlarla donatılan TCG Gökçeada fırkateyni, Türkiye’de ve yurt dışında iyi eğitim alan 250’ye yakın bahriyelisinin kabiliyetiyle de dikkati çekiyor.

Türk mühendisler geliştirdi

Ulusal karasuların yanı sıra açık denizlerde de görev yapabilen 8’i Gabya sınıfı olmak üzere 16 fırkateynden biri olan TCG Gökçeada fırkateyni yazılım ve donanımı tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilen Savaş Yönetim Sistemi (Genesis) ile taktik kabiliyeti ve atış gücü maksimum düzeye çıkartılan Türk savaş gemileri arasında yer alıyor. Donanma gücü bulundurmak, maliyetinin yüksek olması nedeniyle ülkelerin ulaştığı gücün en önemli göstergeleri arasında yer alıyor. Bir fırkateyn satın almak için 250-350 milyon dolara ihtiyaç duyulurken, Türk mühendislerin geliştirdiği ve patenti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Genesis yazılımının uygulaması 15-20 milyon dolar gerektiriyor.

Haberin Devamı