Gazete Vatan Logo

Birman kedisinin özellikleri nelerdir?

Birman kedisi ırkının Avrupa’ya yayılım göstermesiyle beraber Burmalı devlet adamları, İngiliz ve Fransız askerlerine hediye olarak Birman kedisi verilmiştir. Peki Birman kedisinin özellikleri nelerdir? İşte detaylar...

Birman kedisinin özellikleri nelerdir?

Özel bir tür olan birman kedisinin kökeni Burma’da bulunan tapınaklardan gelir. Birman kedilerinin ölüm tanrıçası ile iletişim kurarak konuştuğuna inanıldığından dolayı rahipler tarafından kutsal ilan edilmişlerdir. Bundan ötürü rahipler gittikleri her yere beraberlerinde Birman kedisini de götürmüşlerdir.

Birman kedisi ırkının Avrupa’ya yayılım göstermesiyle beraber Burmalı devlet adamları, İngiliz ve Fransız askerlerine hediye olarak Birman kedisi verilmiştir. Birman kedileri, Fransızlar için kutsal kedi olarak görülmektedir.

BİRMAN KEDİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Birman kedilerini diğer kedi ırklarından ayıran bazı önemli özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler ise şunlardır;

- Birman kedileri son derece ilgi çeken gözlere sahiptir.

- Orta derecede uzun kulaklara sahiptirler.

- Birman kedilerinin kulak uçları yuvarlak bir yapıya sahiptir.

- Birman kedilerinin kulakları, kulak bölümünün birleşme noktasında genişleyerek birbirinden uzaklaşma vardır.

- Birman kedileri yuvarlak, güçlü ve geniş bir kafa yapısına sahiptir.

Haberin Devamı

- Bu kedi ırkının yanakları tombul bir yapıya sahip olup burunları ise yuvarlar ve çenesi fazla gelişmemiş bir özellik gösterir.

- Birman kedisinin bir diğer dikkat çeken önemli özelliği ise gözlerinin kenarlarının dışarı doğru kalkık olmasıdır.

- Bu kedi ırkının uzun ve kuvvetli bir gövdeleri vardır.

- Birman kedisinin bacak boyları ise kalın ve normal boyda olup patileri ise yuvarlak ve geniş bir yapıya sahiptir.

- Birman kedilerinin sahip oldukları kuyruk boyları ise vücudu ile orantılı olup normal bir uzunluğa sahiptir.

- Bu kediler ipeksi tüyleri ile son derece dikkat çekicidirler.

- Birman kedileri iyi huylu karakterleriyle tanınırlar.

- Bu ırkın kedileri zeki, duygusal, terbiyeli, uysal, oyuncu, enerji dolu ve çok sıcakkanlıdır.

- Birman kedileri sahipleriyle iyi iletişim kurabilen bir kabiliyete sahiptirler.

- Birman kedileri çocuklarla çok iyi iletişim kurabilme becerisine de sahiptirler. Bu bakımdan için Birman kedileri kişiler tarafından en çok tercih edilen kedi ırklarından biri olma özelliğine sahiptirler.

Haberin Devamı

BİRMAN KEDİSİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Birman kedileri, ipeksi bir yumuşaklığa sahip olmakla birlikte uzun tüylere sahiptir. Bu nedenle uygun nitelikte bir tarak yardımıyla sürekli taranmaları önemlidir. Çünkü bu kedilerin sahip oldukları uzun tüyleri sık sık dolaşmaktadır. Bundan ötürü kıtıklar ve tüy dökülmesi gibi sorunlar görülebilmektedir.

Birman kedilerinin haftalık bakım ile tüylerinin taranması gerekmekte ve ayrıca ölü derilerden arındırılmaları önemlidir. Birman kedilerinin tüy dökme dönemleri olan ilkbaharda, bu kedilerin tüylerinin sık sık taranması, sağlıklı olmalarının sağlanmasında önemli bir husustur. Birman kedileri banyo yapmayı seven canlılardır. Bu nedenle Birman kedilerinin temizliği ılık suyla yıkayarak yapılabilir. Bu kedilerin diş fırçalama ve ağız bakımı haftalık olarak yapılmalıdır. Böylece olası diş eti hastalıklarının önüne geçilmesi mümkün olabilmektedir. Bu kedilerin bakımında tırnak ve pati bakımlarının düzenli olarak yapılması olmazsa olmazlardandır. Bu kedi ırkının genellikle 15 günde bir tırnak kesimi yapılarak rahatlatılması önemli bir konudur.

Haberin Devamı

BİRMAN KEDİSİNİN GÖZ BAKIMI NASIL OLMALI?

Birman kedilerinin bakımı noktasında göz bakımı büyük bir önem teşkil etmektedir. Bu kedi ırkının olası göz sağlığı sorunlarından korunabilmesi ve sağlıklı bir şekilde görmelerinin devamı için düzenli olarak göz temizliği yapılması gerekir. Özellikle de gözlerinde söz konusu olabilen göz akıntıların temizlenmesi çok büyük bir öneme sahiptir. Birman kedilerinin göz kenarlarının steril bir bez yardımıyla silinmesi gerekir. Bu şekilde göz enfeksiyonlarının önlenmesi mümkün hale gelir.

BİRMAN KEDİSİ NASIL BESLENİR?

Sahip oldukları çok sevimli ve naif yapıları nedeniyle ilgi gören Birman kedileri, sağlıklı formları ile ortalama olarak 4,5 kg civarındadırlar. Bu kedilerin 5 kiloya kadar olan ağırlıkları normal olarak değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda bu sevimli kedi ırkının beslenmesi de ideal şekilde yapılmalıdır. Bir Birman kedisinin sağlıklı olması için düzenli olarak ve yaşına uygun mamalar ile beslenmesi büyük bir öneme sahiptir.

Haberin Devamı