Gazete Vatan Logo

Biri bizi sahiden gözetliyor

Wikileaks'in sızdırdığı belgeler, internet korsanlarının yanı sıra istihbarat servislerinin de akıllı cihazlarımız vasıtasıyla bizleri izlediğini kanıtladı. Peki evlerimizin salonlarına, yatak odalarına kadar izlendiğimizin farkında mıyız?

Biri bizi sahiden gözetliyor

2000'li yılların başlarında Türkiye'de fenomen olan "Biri Bizi Gözetliyor (BBG)" yarışmasını çoğumuz hatırlıyoruz. Program formatı gereği bir grup yarışmacı, kaldıkları evin içerisine yerleştirilmiş çok sayıda kamera tarafından 100 gün boyunca izleniyordu.

BBG o dönem mahremiyet tartışmalarının odak noktası haline gelirken, toplumun farklı kesimlerinden yükselen çok sayıda eleştirinin de hedefi olmuştu.

Fakat gelin görün ki aradan geçen sürede teknolojinin gelişmesiyle bizim evlerimize de kameralar yerleştirildi, biz de izleniyoruz. Üstelik ödüllü bir yarışmada da değiliz. Hatta bir kısmımız izlendiğinin farkında bile değil...

HACKERLAR VE İSTİHBARAT SERVİSLERİNİN GÖZÜ ÜZERİMİZDE

Wikileaks, geçtiğimiz aylarda tarihin en büyük ifşasını yaparak ABD'nin tüm dünyada etkin olduğu bilinen istihbarat servisi CIA'den ele geçirdiği 8 bin 761 belgeyi internette yayınladı.

"Weeping Angel (Ağlayan Melek)" kod adıyla ifşa edilen belgeler, CIA'in ortam dinlemesi/izlemesi yapılabilen neredeyse tüm akıllı cihazları hacklediği ve bu imkanlarla insanların en özellerine kadar ulaşabildikleri de kanıtlanmış oldu.

Haberin Devamı

Üstelik CIA'in bu konuda tek olmadığı da bilinen bir gerçek. Günümüzde akıllı cihazlar dünyadaki tüm istihbarat servisleri ve internet korsanları tarafından bulunmaz bir fırsat ve hedef konumunda bulunuyor.

CEBİMİZDE AJAN TAŞIYORUZ

Akıllı cep telefonlarımız ve kişisel tabletlerimizde başkalarının eline geçmesinden çekineceğimiz çok sayıda şey saklıyoruz: Fotoğraflarımız, rehberimiz, mesajlaşmalarımız...

Üstelik mikrofonu ve iki adet kamerası da bulunan akıllı telefonlarımız dışarıdan yapılacak bir müdahale ile çaktırmadan bizi izleyip dinleyebilen ve kaydettiklerini bir başkasına gönderebilen sakıncalı bir düşmana dönüşebiliyor.

DEVİR DEĞİŞTİ, ARTIK TELEVİZYONUMUZ DA BİZİ İZLİYOR

Televizyonunuzun karşısında oturduğunuzda yalnızca sizin televizyonu izlediğinizi zannediyorsanız yanılıyor olabilirsiniz.

Zira artık internet bağlantısı, dahili mikrofonu ve kamerası olan akıllı televizyonlarımız bizleri evlerimizin salonlarında, yatak odalarında izleyebiliyor ve kaydettiği görüntüleri casus yazılımlar sayesinde kötü niyetli kişilere ulaştırabiliyor.

Haberin Devamı

Üstelik Wikileaks, CIA'in Samsung televizyonlara entegre ettiği "sahte kapalı mod" sayesinde siz televizyonunuzu kapattığınızı zannederken televizyonunuzun sizi izlemeye devam edebildiğini ortaya koydu.

BİLGİSAYARINIZIN KAMERASINA DİKKAT

Ev ve işyerlerimizde kullandığımız bilgisayarlarımız korsan müdahaleye en açık elektronik cihazların başında geliyor. Hiç farkında değilken bilgisayarınızın kamerasından izleniyor olabilirsiniz. Hatta belki de defalarca hiç farkına bile varmadan izlenmişsinizdir.

EVİNİZ VE ARABANIZ HACKLENEBİLİR

İnternete bağlı hemen her cihaza sızabilen hackerların yeni hedeflerinin akıllı evler olduğu tüm dünyada artık bilinen bir gerçek.

Hırsızlar güvenlik sistemini hackleyerek akıllı evinizi soyabilir. Hatta mevcut kurulu sistemin açıklarından yararlanacak kötü niyetli kişiler çok daha farklı müdahalelerde de bulunabilir. Örneğin güvenlik kamerası görüntülerine ulaşarak evinizi izlemek, elektriklerinizi kesmek, soğuk bir kış günü siz uyurken klimanızı 16 derece ısıda çalıştırmak...

Haberin Devamı

Bunun yanında CIA başta olmak üzere çok sayıda istihbarat servisinin motorlu araçlara uzaktan erişmek ve kontrolü ele geçirmek için çalıştığı ve bu yöntemle teknik arıza/trafik kazası süsü verilmiş suikastler düzenleme peşinde koştuğu belirtiliyor.

"NEDEN BEN?" DİYEBİLİRSİNİZ

Sıradan olduğunu düşünen çoğu insan "Böyle şeyler neden benim başıma gelsin, kim neden benimle uğraşsın" diye düşünebilir. Fakat ne yazık ki durum bu kadar basit değil.

Örnek vermek gerekirse: Bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan çalınan özel fotoğraflarınız ve siz farketmeden çekilen görüntüleriniz internette kötü amaçlı web sitelerine "düşebilir", hatta size bunlarla şantaj dahi yapılabilir. Dünyada ve ülkemizde bu gibi çok sayıda vakanın örnekleri mevcut.

İstihbarat servisleri aynı anda milyonlarca insanı dinleyebiliyor

Bunlarla birlikte dünya genelinde istihbarat servislerinin gelişen teknolojiden faydalanarak milyonlarca insanı dinlediği ve fişlemeler yaptığı da iddialar arasında. Gelişmiş ses tanıma ve dinleme teknolojileri, istihbarat servislerine önemli bir emek ve kaynak harcamadan milyonlarca insanı aynı anda dinleme imkanı veriyor.

Haberin Devamı

Örneğin salonunuzda oturmuş muhabbet ederken "Amerika" dediğiniz andan itibaren, sizi pasif modda dinlemekte olan akıllı telefonunuz kayda geçip olumsuz görüşlerinizi merkeze iletebilir ve bu durum ileride size vize başvurusunda sorun çıkartabilir. Bu tabii ki yaşandığı bilinen bir örnek değil fakat istihbarat servislerinin bizim tahmin edebildiğimizden bile çok daha komplike çalıştıkları da bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

Bununla birlikte reklam satan pek çok uygulama da bizi dinliyor ve mesajlarımızı okuyor. Bir arkadaşınızla karşılıklı oturup fazla kilolarınızdan dert yakındıktan kısa bir süre sonra zayıflama hapı veya bir spor salonunun reklamıyla karşılaşıyorsanız bunun bir tesadüften ibaret olmadığına emin olabilirsiniz. Biri bizi sahiden gözetliyor!