Gazete Vatan Logo

Birgün ifadesine devam etti

Ecevit’in eski koruması Recai Birgün, Ergenekon davasında dün de ifade verdi

“O günlere ilişkin elimde belge yok, söylenenlerden başka. Bugünlerin yaşanacağını bilseydim elimde kamerayla gezer, bütün süreci kameraya alırdım.”

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen 61’i tutuklu 256 sanıklı Ergenekon Davası’nın dünkü duruşmasına yine Recai Birgün’ün ifadeleri damga vurdu. Önceki gün tanık olarak ifade veren Başbakan Bülent Ecevit’in eski koruma amiri ve eski DSP Milletvekili Birgün, dün de avukatların sorularını yanıtladı. Tutuklu sanık Mehmet Haberal’ın avukatı Dilek Helvacı, tanığın yaptığı açıklamalarda çelişkiler olduğunu söyledi.

‘Haberal beni aradı’

Bunun üzerine Birgün, “Bende bir çelişki yok. Gördüklerimi anlatıyorum. Neyi gördüm, neyi duydum anlatmaya çalışıyorum. Bunların gerçek olduğuna inanıyorum” diye konuştu. Sanıkları suçlamadığını söyleyen tanık Birgün, “O dönemde bir yapılanma olduğunu düşünüyorum. O yapılanma bu mu bilmiyorum” dedi. Avukat Helvacı’nın, “Bülent Ecevit hakkında iş görmezlik raporu verileceği bir duyum mu, yoksa size hastaneden arayarak kati raporu için çağırdılar mı?” diye sordu. Tanık Birgün, “Haberal beni telefonla aradı. Son bir kontrole gelmemizi istedi. ’Kati rapor tabirini kullandı mı’ tam olarak hatırlamıyorum” diye cevap verdi.

Haberal da soru sordu

Avukatlarının ardından tutuklu sanık Mehmet Habaral’a söz verildi. Haberal, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı Bülent Ecevit’i tedavi etmemizin ardından sağlığına kavuştu. Bunun için gurur duydum. Hala da duyuyorum” diyerek sözlerine başladı. Bülent Ecevit’in rahatsız olduğu dönemede muhatabının tanık Recai Birgün olmadığını söyleyen Haberal, “Ben o dönemde Rahşan ve Bülent Ecevit ile muhatap oluyordum. Tanık benim kendisini cep telefonundan aradığımı söyledi. Telefonda benim “Sayın Başbakan, Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne gelmeli” dediğimi iddia etti. Acaba ne zaman aradım tarih verebilir mi, elinde belgesi var mı?” diye sordu. Tanık Recai Birgün ise tarihi hatırlamadığını elinde ise belgesi olmadığını dile getirdi. Haberal’ın “Bülent Ecevit’in hastanede 8 ay tedavi edilmesi gerektiğini size kim söyledi? Elinizde belgeniz var mı?” sorusuna tanık Recai Birgün, “Sohbet arasında bize söylendi. Ben, Rahşan Hanım, Turgut Zileli ve sizin de bulunduğunuz ortamda konuşuldu. Rahşan Hanım hastanede kalmayı kabul etmedi. Konuya ilişkin elimde bir belge yok. Söylenenlerden başka. Bugünlerin yaşanacağını bilseydim elimde kamerayla gezer bütün süreci kameraya alırdım” diye cevap verdi.

KARAMEHMET İFADE VERDİ

‘Ersöz aradı Özkan’ı işe geri al’ dedi

ERGENEKON davasında dün işadamı Mehmet Emin Karamehmet de tanık olarak dinlendi. Mesleği sorulan Karamehmet, “Serbest çalışırım” diye cevap verdi. Karamehmet, davanın tutuklu sanığı dönemin eski Jandarma İstihbarat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ü tanıyıp tanımadığı sorusunu “Sonradan öğrendim. Hasan Atilla Uğur’u ise Kürşat Albay olarak tanıdım” diye yanıtladı. Karamehmet “Levent Ersöz ile görüştünüz mü?” sorusu üzerine de “Telefonla görüştüm diye hatırlıyorum” dedi. “Ersöz, Tuncay Özkan’ı Çukurova Grubu’na geri almanızı söyledi mi?” sorusuna ise, “Evet söyledi ama yeri dolmuştu. Bu nedenle geri alamayacağımı kibarca söyledim” diye cevap verdi. Özese’nin “Özkan’ın, Çukurova Medya Grubu başkanlığından ayrılmasına ilişkin ne biliyorsunuz?” sorusuna da şöyle yanıt verdi: “Show TV, Akşam grubundaki arkadaşlar Tuncay Özkan’ın fiyatının yüksek olduğunu söyleyip indirmek istemişler. Tuncay Özkan ‘Ayrılırım’ demiş. Özkan’ın Çukurova Medya Grup Başkanlığı’ndan ayrıldığında ben yurt dışındaydım.” Karamehmet, Özkan’ın ekip olarak gruba maliyetinin 9 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi. “Şener Eruygur’u tanıyor musunuz?” sorusunu ise “Evet, Jandarma Genel Komutanı olduğunda tebrik için makamına gitmiştim. 10-15 dakikalık bir görüşmeydi. O görüşmede Akşam Gazetesi Ankara temsilcisi Nuray Başaran’ın olduğunu hatırlıyorum” diye yanıtladı. “Eruygur sizden Tuncay Özkan’ı işe geri almanızı istedi mi?” soruna ise “Hayır” yanıtı verdi.

Haberin Devamı