Gazete Vatan Logo

Bireysel araç dönemi bitecek!

Kadir Topbaş adaylık sorusuna da yanıt verdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metroda 2019 hedeflerinin 400 kilometre olduğunu açıkladı ve “Artık İstanbul’da bireysel araç kullanma dönemi bitecek. New York’tan sonra en uzun metro ağına İstanbul’un sahip olacak” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dün düzenlediği toplantı ile İstanbul’da yapımı devam eden ve yapılması planlanan metro güzergahları hakkında bilgi verdi. İstanbul’un geleceğini tasarladıklarını ifade eden Topbaş “Bireysel araçlar yerine toplu taşıma kullanıyorsa o şehir medenidir. Bu kentte yaşayan her insan, bir ülke özelliği gösteren bu şehrin her hangi bir noktasına metroyla ulaşabilsin. Yani her yerde metro, her yere metro olsun. Hedef bu” dedi.

Bütçenin yüzde 55’i

New York’ta 800 kilometre civarında metro ağı olduğunu aktaran Topbaş şöyle konuştu: “2019 sonrasında programlanan çalışmanın sonunda dünyada New York’tan sonra en büyük metro ağına sahip ikinci kent İstanbul olacak. Bu bir hayal değil. Projeyi adım adım uygulamaya koyduk. Belediye bütçesinin yüzde 55’ini ulaşıma yatırdık. Neredeye herkes artık yürüme mesafesinde metroya ulaşacak. İstanbul’da metronun girmediği ilçe kalmayacak. Her yeri demir ağlarla örüyoruz. Metro ağlarımızın teknolojik gelişmişliği, dünyanın en ileri teknolojisi. Son dönemde yaptığımız metrolar makinist olmadan kullanılabilecek. Artık raylı sistem dönemi başlıyor. Bireysel araç kullanma dönemi bitecek. Ortalama bir otomobilde 1.5 insan taşınırken, metroda saatte 50 bin kişi taşıyabilirsiniz.”

Günde 11 milyon insan

Göreve geldiklerinde kentte 45 kilometrelik metro ağı olduğunu söyleyen Topbaş şöyle devam etti: “2016 dönüm noktası olacak. Günde 7 milyon insan metro kullanacak. Bunu sadece yüzde 38 borçlanma ile yapacağız. 2019’da da İstanbul’da da 11 milyon insan metroyu kullanabilme imkanına sahip olacak. 2019 zirve dönemimiz. 2019’da metro ağı 400 kilometreyi bulacak. Daha sonraki projeleri ortaya koyduğumuz zaman, 775 kilometreye eriştiği zaman, dünyanın gıpta ettiği, ulaşım problemi olmayan, herkesin keyifle yaşayabildiği kent olma özelliğine sahip olacak. Demek ki üçüncü dönemimizde projelerin 2019 sonrasına hazır olduğunu görmekteyiz.”

İşte yeni projeler

İstanbul için 2014-2019 yıllarında raylı sistemler 400 kilometre olarak planlanırken, Yenikapı-Aksaray metro hattı 2014’te hizmete girecek. Kartal-Kaynarca, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe, Levent-Rumeli Hisarüstü metro hatları ile Mecidiyeköy-Zincirlikuyu-Altunizade-Çamlıca teleferik hattının 2015’te hizmete sunulması öngörülürken, 2019’a kadar Sabiha Gökçen Havalimanı-Pendik, Yenikapı-İncirli, Halkalı-Arnavutköy-3. havalimanı gibi kentin birçok yerinde raylı sistemle ulaşım sağlanması hedefleniyor.

ADAYLIK SORUSUNA YANIT: ‘Biz kente hizmet heyecanı yaşıyoruz’

BAŞKAN Topbaş, Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olup olmayacağına ilişkin sorusuna “Belediye başkanı olmak değil, kente hizmet etmek... Birileri belediye başkanı olmak, birileri de hizmet etmek isteyebilir. Bunlar ayrı şeyler. Biz bu kente hizmet ediyoruz. Bu kenti getirdiğimiz nokta ortada. Birileri de belediye başkanı olmak için heyecanlarını gizlemeyebilir. O ayrı bir şey. Biz ona bakmıyoruz. Sorumluluğumuzu yerine getirme heyecanı yaşıyoruz” yanıtını verdi. Seçim anketlerine ilişkin soru sorulan Topbaş “İstanbullular merak etmiyor. Zaten kamuoyu yoklamalarında desteğini gösteriyorlar. Ben İstanbullulara özellikle teşekkür ediyorum. İstanbullu hizmet edeni, vefa duygusuyla kucaklıyor” dedi.

Haberin Devamı