Gazete Vatan Logo

Birçok alanda son durak hastane olacağız

Kadın doğum uzmanı olarak ünü Türkiye sınırlarını aşan ve pek çok kurum tarafından yılın kadını ödülü sahibi olan Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, herkese örnek olabilecek bir bilim kadını.

Birçok alanda son durak hastane olacağız

Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, geçtiğimiz hafta yenilenme çalışmaları bitince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın katılımıyla açılan Academic Hospital Hastanesi, mevcut binasını 20 bin m2'lik alana çıkartarak yatak kapasitesini de 1.5 kat artırdı. Academic Hospital'in yenilenme startı 2014 yılında verildi. 25 yıldır hizmet veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı Hastanesi Academic Hospital’ın yüzde 50’si doktorları tarafından satın alındı. Yönetim Kurulu Başkanı ise Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Zehra Neşe Kavak oldu.

Kavak, bu girişimi şöyle değerlendiriyor: “Doktorların kendi hastanesine sahip çıkmaları anlamında güzel bir girişim oldu. Başhekimlik yaptığım süreçte, bana, ‘Boşu boşuna başhekimlik yapıyorsun, ileride işine yaramaz.’ diyorlardı. Ama hayatın önümüze neler getireceğini bilmiyoruz. İşte o başhekimlik tecrübesinin şimdi çok büyük faydasını görüyorum. Academic Hospital’da çalışan hocaların hepsi Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi’dir. Bünyesinde en fazla profesör barındıran özel hastane olduğumuzu düşünüyorum. 50 profesör, 30 uzman hekim ve 300 sağlık personeliyle 7 gün 24 saat hastalarımıza hizmet veriyoruz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine burs vermek amacı ile kurulan bu hastanede, yine aynı etik kurallara, aynı prensiplere bağlı olarak çalışıyoruz. Şimdi genişleme politikamızla beraber yan binayı da aldık.”

Haberin Devamı

1 yılda 20 milyon TL yatırım yaparak modern ek binasını tamamlayan Academic Hospital 2012 yılında Harvard Tıp Fakültesi ile işbirliği anlaşması imzaladı. Bu sayede özellikle medikal onkoloji, ürolojik onkoloji, patoloji, hematoloji tüm tanı ve tedavi süreçlerinde; Harvard Tıp Fakültesi'nden destek alınıyor...

İhtisas branşı bilinçli bir seçim

İhtisas yaparken kadın-doğum branşını özellikle seçmiş Zehra Neşe Kavak. Bunun sebebini şöyle açıklıyor: “Kadın doğum ihtisası yapmaya üniversitenin son yılında karar verdim. Çünkü staj yaparken çok sevdim bu branşı. Hızlı, sonuç verici, pratik, çözümleri daha kolay, yüz güldürücü. Doğum olayı zaten başlı başına çok enteresan, bir mucize. Zaten ihtisasımı da periontoloji yani yüksek riskli gebelik alanında yaptım…”

Haberin Devamı

Kadınlara öneriler

Önce kadınlar ve çocuklar düşünülmeli”

Kavak, son yıllarda Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaların sonucunda anne ölüm oranlarının, yüzbinde yüzlerden, yüzbinde yirmisekizlere indirilmiş olduğunu belirtti. Kavak konuya ilişkin olarak şunları söylüyor: “Hatta çok saygın bir Amerika’lı doktor arkadaşımız, dergileri için Türkiye’den çok fazla sayıda yayın aldıklarını ve bunları yayınlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.”

Gebelikten önce folik asit kullanın

Prof. Dr. Kavak’a göre; hamile kalmayı planlayanların rutin tahlillerin dışında folik asit kullanması gerekiyor. Çünkü araştırmalar gösteriyor ki, düzenli kullanım sonucunda bebeklerde oluşabilecek nöral tüp defekti denen yani sinir sisteminde açıklık olması, hidrosefali gibi sorunlar yüzde 80 önlenebiliyor. Hamilelikten önce folik asit günde 400 mg alınmalı. Hamile kaldıktan sonra da ilk üç ayda da kullanıma devam etmeli.

Haberin Devamı

Obezlik polikistik over sendromunu artırıyor

Kadınlarda yeni kuşakta adet düzensizlikleri ve polikistik over sendromu arttı. Bu sorun adet düzensizliklerinin en önemli nedeni. Nedeni açıklayacak çok teori olsa da insülin direnci çok önemli bir etken. Kilo ve beslenme de kısır döngünün bir parçası. Vücutta yağ dokusu artıkça adet düzensizliği artıyor.

Dünya Bilim ve Sanat Akademisi’ndeki ilk ve tek Türk

Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak’ın birçok uluslararası kurumda üyelikleri bulunuyor. Dünya Periontoloji Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyeliği, Uluslararası Periontoloji Akademisi Üyeliği gibi. Ayrıca Dünya Bilim ve Sanat Akademisi’nin daha önce Mütevelli Heyeti’nde bulunan Kavak’ın şu anda bu akademideki üyeliği devam ediyor. Üstelik bu akademide hem Türkiye’den hem de tıp alanındaki ilk ve tek isim. (Dünya Bilim ve Sanat Akademisi çok eski ve köklü bir kuruluş. 1960’larda ünlü fizikçi Albert Einstein ve atom bombasının yapımında görev alan Robert Oppenheimer gibi bilim adamları tarafından kurulan, başlangıç yeri Amerika California olan akademi, düşünce ve görüş üreten saygın bir kurum.)

Haberin Devamı

Kimdir?

1986 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. İhtisasını kadın hastalıkları ve doğum üzerine yaptı. 2000-2001 yıllarında Londra'da King’College Hastanesi'nde Perinatoloji üzerine çalıştı. 2004 yılında Fetal Tıp diploması aldı. 2001 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Fetal Tıp (Perinatal Tanı ve Tedavi) Ünitesi’ni kurdu ve profesör oldu. 2001-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde Başhekimlik yaptı. İki dönem üst üste Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Doğum Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini üstlendi.

- Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı

- Dünya Perinatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

- Uluslararası Perinatoloji Akademisi Üyesi

- Fetus as a Patient Society Yönetim Kurulu Üyesi

- Dünya Bilim ve Sanat Akademisi Üyesi