Gazete Vatan Logo

Biraz sert oldu

BKM Genel Müdürü Canko, kartların online alışverişe kapalı olarak gönderilmesinin sert bir karar olduğunu belirterek “Türkiye kartlı ödemelerde en iyi sicile sahip ülkelerden” dedi

Biraz sert oldu

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), kredi kartlarının internet alışverişlerine açık olması için kullanıcının talebini zorunlu tutan düzenlemesiyle ilgili olarak “Türkiye tüm dünyada kartlı ödemeler konusunda en iyi sicili olan, en güvenli ülkelerden birisi. Türkiye için biraz sert bir karar” diye konuştu.

Canko, BDDK’nın kart sahiplerinin internette güvenli alışveriş yapmalarını sağlama adına yaptığı düzenlemenin, tüketicileri korumaya yönelik iyi niyetli bir karar olduğunu söyledi. BDDK’nın kararını, tüketicileri koruma amacı taşıdığından anlayış ve saygıyla karşıladığını belirten Canko, şunları belirtti:

57 milyon kart var

“Ama sonuçta Türkiye’de hali hazırda 57 milyon kart kullanımda. Bunların 25 milyon kişinin cüzdanında olduğunu biliyoruz. Sanal ve ticari kartlar bunların dışında. Bu

25 milyon kişinin 10 milyonunun kartlarını internette kullandığını biliyoruz. Dolayısıyla bu 10 milyon kişi için hayat biraz zor olacak.”

Haberin Devamı

BKM olarak, BDDK’dan, kararın bundan sonra kart alacak kişiler için uygulanmasını talep ettiklerini belirten Soner Canko, buna karşın eski kullanıcılara ‘Kartınızı internette kullanıma kapatıyoruz, isterseniz arayın açtırın’ demenin eziyetli işlem olduğunu kaydetti.

Kartlı ödemeler konusunda bu yıl için beklentilerini de paylaşan Canko, Türkiye’nin büyük bir pazar olduğunu söyledi. 57 milyon kredi kartının yanında 117 milyon banka kartı kullanıldığını belirten Canko, “175 milyon civarında kart cüzdanlarda. Böylesine büyük pazarda endişeli olmak mümkün değil. Tüketimi ha deyince durdurup, yavaşlatamazsınız. Kartlarla sadece tüketmiyoruz. Bireysel emeklilik yapıyoruz, altın takıyoruz, vergi ödüyoruz. Bunlar hayatın can damarı” dedi.

Son tarih 17 Ağustos

BDDK tarafından alınan karar göre artık bankalar kredi kartlarını online alışverişe kapalı olarak gönderecek. Kredi kartı ile internetten harcama 17 Ağustos’ta sona erecek. Online alışveriş yapmaya devam edebilmek için kartın onaylattırılması gerekecek.

Haberin Devamı

Vergiler bile ödenemeyecek

İnternetten kartlı ödemeleri sadece e-ticaret yoluyla yapılan alışveriş olarak düşünmemek gerektiğine dikkati çeken Soner Canko, “Artık MTV’yi de internetten ödüyorsunuz, otel rezervasyonunuzu da yapıyorsunuz. Düzenleyiciler iyi niyetli ama keşke yeni kullanıcılara bunu yapsaydık da eski kullanıcılar için hayatı zorlaştırmasaydık. Düzenleyicimiz, kart kullanıcılarından gelen tepkileri duysun ve gerekli revizyonları yapsın” dedi.