Gazete Vatan Logo

Bir yıldır hiç bu kadar düşüş...

Waltt Street'in tatlı cadısından borsaları ürküten uyarı!

Wall Street’in ünlü bankacılık analisti Meredith Whitney, hisse senetlerinin aşırı değerli olduğunu belirterek, “Bir yıldır hiç bu kadar düşüş eğilimli olmadım. ABD ekonomisi gelecek yıl yeniden resesyona girecek. Bankalar 2010’da daha fazla sermaye artırmak zorunda kalabilir” dedi

Krizi önceden tahmin ederek büyük bir şöhrete kavuşan Wall Street’in ünlü bankacılık analisti Meredith Whitney, hisse senetlerinin aşırı değerli olduğunu ve ABD ekonomisinin gelecek yıl muhtemelen tekrar resesyona gireceğini söyledi. “Bir yıldır hiç bu kadar düşüş eğilimli olmadım” diye konuşan Whitney, “Tahtaya baktığımda Tiffany, Bank of America ve Caterpillar artıda. Ancak bu şirketlerin neden yükseldiğini ortaya koyacak temel yönlendirme yok” diye konuştu. Ülkede tüketici kredilerinin bugüne kadar görülmemiş daralma yaşamakta olduğunu ifade eden Whitney, “Kredi daralması hızlanıyor, bu noktada gizlenmek için hiçbir yer yok” dedi.

Bankalara hâlâ sermaye gerek

Bankacılık sektörünün hala yeterli oranda sermayelendirilmediğini savunan Whithey, bankaların önümüzdeki yıl daha fazla sermaye artırmak zorunda kalacaklarını belirtti. Konut piyasasında da kötüleşmenin muhtemel olduğunu ifade eden Whitney, “ABD ekonomisinde ikili bir dip görmeyi bekliyorum” diye konuştu.

ABD’de enflasyon da sanayi üretimi de beklentilerin altında

ABD’de üretici fiyatları Ekim ayında yüzde 0.3 artış ile beklentilerin altında kaldı. Gıda ve enerji dışındaki fiyatlardan oluşan çekirdek endeks ise artış beklenirken yüzde 0.6 düştü. Uzmanlar endekslerde sırasıyla yüzde 0.5 ve yüzde 0.1 artış tahmin ediyordu. Verinin açıklanmasının ardından dolar, euro ve yen karşısındaki kazanımlarını artırdı. ABD’de dün açıklanan bir diğer veri ise Ekim ayı sanayi üretimi. Sanayi üretimi Ekim’de yüzde 0.1 artışla beklentilerin altında geldi. Kapasite kullanımı ise yüzde 70.7 olarak gerçekleşti. Ekonomistler ABD sanayi üretiminin yüzde 0.4 artmasını, kapasite kullanımının ise yüzde 70.8 olmasını bekliyordu. ABD’ye Eylül’de net toplam sermaye girişi ise 133.5 milyar dolar oldu.



İMKB YÜZDE 3.14 DÜŞTÜ



Meredith Whitney’in açıklamalarının yanısıra Bernanke’nin ekonominin önündeki risklere dikkat çekmesi borsaları düşürdü. Avrupa borsalarında yüzde 1’e varan düşüşler oldu. İMKB, yüzde 3.14 geriledi. Faiz indirimlerinde fazla yerin kalmaması, IMF ile anlaşmanın olmayacağı beklentisi, büyüme ve istihdamda olumlu sinyallerin gelmemesi ve telefon dinleme nedeniyle AKP’ye yeniden bir kapatma davası açılabileceği söylentileri İMKB’yi dışarıdan ayrıştırdı.

Haberin Devamı