Gazete Vatan Logo

Bir tek ben kokayım diyenlere özel parfüm

Kozmetik sektörü, Julia Roberts gibi olmak isteyenler için değil, kendi olanlara hizmeti arttırıyor. ‘Nadir bulunan’ ürünlerin satıldığı ultra prestij kategorisinin dünya pazarı ortalaması yüzde 10. Yükselişini sürdüren pazarın yüzde 46’sını parfüm oluşturuyor

Bir tek ben kokayım diyenlere özel parfüm

Günümüzde kıyafetten tutun da telefon tarifelerine kadar her şey kişiselleştiriliyor. Tüketici kendine özel ürünler görmek istiyor. Ürün ve hizmetlerini kişiye özele indiremeyen markalar sektördeki gücünü kaybediyor. Dünyada 460 milyar doları geçen kozmetik sektörü de bu gelişmeden payını fazlasıyla alıyor. Türkiye’nin şu an sektörden aldığı pay 8 milyar lira civarında. Yüzde 7 ortalama ile büyümesini sürdürüyor.

5 yılda çift hane

2012 yılından beri İtalyan, Fransız, İngiliz ve ABD menşeli yalnızca niş kozmetik ürünlerinin tanıtım, dağıtım ve satışını yürüten Aeros Kozmetik kurucu ortağı Ertürk Türker, asıl büyümenin selektif kozmetik markalarında yaşandığının bilgisini veriyor. 15.6 milyar dolarlık Amerika pazarının yüzde 10’unu ve 2 milyar dolarlık Rusya pazarının yüzde 15’inden fazlasını artık ultra selektif pazar veya niş pazar oluşturuyor. Dünyada gelişmiş pazarlara baktığımızda da niş ürünlerin yüzde 10’luk potansiyel gösterdiğini görüyoruz.

190 milyon dolar büyüklüğündeki Türkiye selektif pazarında niş ürünlerin satıldığı ultra prestij kategorisi 2013 yılında Türkiye’de yüzde 1 iken, şu anda yüzde 3.8 seviyelerinde. Kısa vadeli potansiyeli yüzde 8 seviyelerine ulaşmak. 3 ile 5 yıl içinde de çift haneye çıkması bekleniyor. Bugün dünyada bu kategoride hizmet veren mağaza sayısı yaklaşık 400. Bu mağazalarda 45 parfüm, 10-12 cilt bakım ürünü ve 5-6 tane de makyaj markası hizmet veriyor. Selektif kozmetikte parfüm yüzde 46 ile 1’inci sırada yer alırken, cilt bakımı yüzde 33, makyaj ürünleri de yüzde 21’lik pazar payına sahip.

Haberin Devamı

Niş parfüm Jul et Mad Paris’in kurucusu Madalina Stoica-Blanchard’ın verdiği bilgilere göre, eskiden sadece aristokrasi veya belirli bir kişiye hizmet eden cilt bakım laboratuarları, artık tüm dünyada bu tür müşterilere hizmet eden satış noktalarına ulaşmaya başladı. Öyle ki yılda sadece bir kez üretilen özel şişeli parfümler şu anda yılda 10 kez üretiliyor.

Yüzde 13’ü aştı

Blanchard, “Her bir müşterimize kendine has parfümler üretiyoruz. Kendisi olanlar için çalışıyoruz. Julia Roberts’a benzemek isteyene değil, kendini kendi kokusuyla ifade etmek isteyen bireylere hitap ediyoruz. Çünkü kişi kokusu ile iz bırakır, kokusu karakteridir” diyor. Türker’in yorumuna göre de dünya çapında zenginlik kriterleri son 15 yılda temel değişimlere uğradı. Süper zengin kategorilerinin oluşumu ve zengin olarak tanımlanan kişilerin sayısının artması ile pazar yeniden şekillendi ve daha önce görülmemiş büyüklüğe ulaştı.

Haberin Devamı

Thomson Reuters’in raporuna göre 2013’te İngiltere selektif kozmetik pazarının yüzde 11’i ultra prestij kategorisindeydi ve bu oran 2014’de yüzde 12, 2015’de de yüzde 13’ün üzerine çıktı. Yine aynı rapora göre ABD selektif kozmetik pazarının yüzde 8’i ultra prestij kategorisindeyken, bu oran 2014’de yüzde 9’u buldu. 2017 sonunda çift hanelere çıkması bekleniyor.

Maslak 42’de niş parfüm dünyası
Yakın zamanda Maslak 42’de açılacak Niche Company’de esans kültürüyle niş hayat felsefesini anlatan sergi ve sanat buluşmaları yapılacak. Müşterilerin beğenisine sunulacak niş markalar arasında Accendis, Zoologist, Ulrich Lang, Merchant of Venice müze serisi, Coolife, Lengling Parfums, SHL 777, Jean Charles Brosseau, Aether, Blendoud, Monte Christo, Acca Kappa’nın 1869 serisi ve Le Cercledes Parfumeurs Createurs bulunuyor.
190 milyar $’ı geçecek
Ertürk Türker’in verdiği bilgilere göre Türkiye’de kozmetik pazarı büyümesi; fiyat avantajlı teknoloji, gelir artışı ve şehirleşme ile birlikte hızlanacak. Türkiye’ye eşdeğer olan Slovenya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerine ihracat artacak. n Kozmetik pazarının üst tarafı ultra pahalı bölgede, Türk markaları boy göstermeye başlayacak. n Türkiye’de mass kişisel bakım pazarı 2.5 milyar dolar seviyelerine gelmişken selektif ve niş pazarın birlikte sadece 190 milyon dolarda kalması beklenmiyor.

Haberin Devamı