Gazete Vatan Logo

Bir tarafımız genelev...

Galeriye baskınla ilgili saldırının fitilini ateşleyen internet sitesinin sahibi VATAN’a konuştu:

Bir tarafımız genelev...

Asıl baskıyı galeri ve hostel sahipleri yapıyor. Pişman değilim, yazmaya devam edeceğim...



Salı gecesi yaşanan tatsız olayın işaretlerinin ‘tophanehaber.com’ adlı bir internet sitesinden verildiği ortaya çıkmıştı. Saldırganların sitedeki bir haber ve bu habere gelen yorumlarla provoke olduğu anlaşılmıştı. İşte bu sitenin sahibi de gözaltına alınan 7 şüpheli arasındaydı. Önceki gece serbest kalan site sahibi Eyüp Güzel, Tophane’de yaşananları kendi penceresinden anlattı...



‘Sanata asla müdahale yok’

“Olayı sadece sanat galerisine müdahale olarak yansıtmak ve içki içilmesine bağlamak art niyettir. Olayın olduğu yerin üç dükkan aşağısında 15 yıldır faaliyet gösteren tekel bayii var. Tekel bayisine gidip de hiç kimse ‘Sen niye içki satıyorsun?’ demedi. Ayrıca Tophane Parkı var, günün her saatinde burada ‘şarapçı’ adı verilen kişiler şarap içer. Kimse gelip de ona ‘Neden burada içiyorsun’ dememiş. Dolayısıyla burada içkiye bir müdahale yok. Sanata asla müdahale yok...”



‘Bir tarafımız genelev’

Burada mahalleye baskı var. Tophane’yi kültür başkenti yapsınlar ama bu şekilde olmaz. Mahalle arasında bağıra çağıra eğleniyorlar. Biraz daha bölge halkını anlamaya çalışmaları lazım. Olayın oluş şeklini asla savunmuyorum. Kaba kuvvetin haklı gerekçesi olmaz, ama sanat maskesi altında başka niyetler görürsek müdahale ederiz. Biz mahallemizin değerlerini korumaya çalışıyoruz.




Bir tarafımızda Karaköy Genelevleri, diğer yanımız elit insanların ve sanatçıların yaşadığı Cihangir, yukarıda İstiklal Caddesi alt tarafta da Amerikan pazarı keşmekeşi var. Biz arada sıkışıp kalmış kendi değerlerini korumak için çabalayan bir mahalleyiz. Geleneklerimize ve yaşam tarzımıza sistemli müdahale var. Bu müdahale sanat kimliğiyle, kültürel etkinliklerle, hostellerle, turistlerle devam ediyor.”



‘Hostel camiden rahatsız!’

Burada bir mahalle baskısı yok, tam aksine “mahalleye baskı” var. Ben bu lafın altını çiziyorum. Buraya gelenler sanat kimliği altında içkili partiler düzenlenliyor. Bir kişi bile “Neden burada içki içiyorsun” dememiştir. Ama camidekiler hostelden rahatsız olmuyor. Müşteriler camiden rahatsız oluyor. Çünkü ezan okunuyor. İlçe müftülüklerine şikayet etmişler, gidip bakabilirsiniz.



Bize ‘TOKİ’ye gidin’ diyorlar

Benim yazılarımdan birileri tahrik olabilir, birileri sevinebilir, birileri de öfkelenebilir. Ama asıl olaylardan sonra mahalleliyi tahrik eden, “Tophane’den tıpış tıpış defolup gidecekler. İnsanlığın yüz karası; Tophane bitirimleri sizi” ve “Muhitin yerlilerinin canları cehenneme. Gidin TOKİ konutlarında oturun. Zaten o kıyafetlerle buraya yakışmıyorlar” gibi yorumlar geldi sitemize. Bundan sonra da yazılarım muhtemelen aynı şekilde devam edecek. Pişman değilim. Yazılara devam.

Haberin Devamı