Gazete Vatan Logo

Bir şeyler olduğu kesin ama biz yine de % 30-35 büyürüz

"2008’de de kârlılıkta yüzde 30-35’lik bir büyüme hedefi koyduk. Bu hedefin arkasındayız”

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, dünyayı saran krizden Türkiye’nin ayrışamayacağını, büyüme dahil pek çok göstergede geçici olumsuzluklar yaşanacağını belirtti ve “Bize birşey olmazı bırakalım. Birşeyler olmaktadır. Ancak durum Türkiye açısından çok kötü değildir. 2007’de çok parlak bir yılı geride bıraktık. 2008’de de kârlılıkta yüzde 30-35’lik bir büyüme hedefi koyduk. Bu hedefin arkasındayız” dedi

2007 yılı finansal sonuçlarını açıklamak üzere dün Garanti Bankası Genel Müdürlük binasında kurmayları ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Ergun Özen 2008 yılında YTL kredilerinde yüzde 30, döviz kredilerinde yüzde 40 büyüme öngördüklerini belirterek, kâr rakamlarını da yüzde 30-35 artırma hedefinde olduklarını söyledi.
Ergun Özen, 2008’in iş planını ayaklarını yere basarak yaptıklarını kaydederek, “Yurtdışındaki çalkantının en az 2 çeyrek daha devam edeceğini öngörüyoruz. Global ekonomideki daralma payını da katarak bazı hedefler belirledik. ’Bize bir şey olmaz’ yaklaşımını bir kenara bırakalım. Bize bir şeyler olduğu kesin. Borsamız herkesten fazla düştü. Büyümenin yüzde 4’lere çekilme ihtimali belirdi. Demek ki birşeyler oluyor. Ancak belirlediğimiz kâr hedefinin arkasındayız” diye konuştu.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen Türkiye’nin Mayıs’tan sonra IMF ile mutlaka devam etmesi gerektiğini de belirterek “Türkiye için hâlâ 2 önemli çıpa var; Biri IMF biri AB’dir. IMF ile gözden geçirmenin Haziran ayından bu yana tamamlanamamış olması büyük hatadır. Bunu bir an önce tamamlamak, Mayıs’tan sonra da bir şekilde IMF ile yola devam etmek gerekiyor” dedi.

2007 platin yıl

Ergun Özen, banka olarak 2007’nin, hedeflerinin üzerine çıktıkları, yurtiçinde güçlü organik büyümeyi sürdürdükleri ve yurtdışında da bölgesel banka olma yolunda önemli adımlar attıkları bir yıl olduğunu söyledi. Özen, yurtiçindeki siyasi belirsizliklere ve uluslararası piyasalardaki dalgalanmalara rağmen, yine öncü ve yenilikçi uygulamalarla fark yaratarak, bankanın 61 yıllık tarihinin en başarılı yılını geçirdiklerini dile getirdi ve 2007’yi ‘Garanti Bankası’nın platin yılı’ ilan etti.
Ergun Özen, 2007 yılında kredilerde sektör ortalamasının çok üzerinde büyüdüklerini, kredileri yüzde 33, gayri nakdi kredileri ise yüzde 28 artırarak, Türkiye ekonomisine 52 milyar YTL’lik finansman desteği sağladıklarını ifade etti. Özen, nakdi ve gayri nakdi krediler toplamında sektör lideri olduklarını vurguladı. Özen, Garanti’nin net kârının, ana faaliyetleri alanlarına yoğunlaşması stratejisi doğrultusunda gerçekleştirilen satışlardan elde ettiği 847 milyon YTL’lik gelir dahil olmak üzere ikiye katlandığını kaydetti.
Özen, özsermaye kârlılığının, bilançodaki tek seferlik gelirler hariç yüzde 27.4 seviyesinde gerçekleştiğini, aktif kârlılığın ise yüzde 2.5 yükseldiğini bildirdi. Garanti Bankası’nın 2.42 milyar YTL’lik 2007 kârı içinde 836 milyon YTL’lik kısmın bir kereye mahsus iştirak satışı olması dikkat çekti. Özen’in verdiği rakamlara göre kârın 1 milyar 586 milyon YTL’lik kısmı faaliyet kârı 836 milyon YTL’lik kısmı ise Garanti Sigorta ve Garanti Emeklilik’teki hisse satışından kaynaklandı.

Sermayeleri yok oldu

Ergun Özen, şu an dünyada bir şeffaflık problemi olduğunu gerçek zarar bilançosunu henüz kimsenin bilmediğini kaydetti. Yaşanan olayın mortgage krizi olmadığını ABD ve Avrupa’da bir bankacılık krizi yaşandığını ifade eden Ergun Özen, ikincil piyasada fiyatların sağlıklı oluşmadığını oynaklığın çok fazla olduğunu söyledi. Bir hesaba göre bankaların 200 milyar dolar daha sermayeye ihtiyaç duyacaklarının ortaya çıktığını hatırlatan Özen “Bu demektir ki bankalar kredi verme konusunda isteksiz olacaklar. Likiditeleri var ama sermayeleri yok” dedi.

12 Dev Adam’dan sonra NBA’e de sponsor oluyor

Spor alanında Türk milli basketbol takımına 12 Dev Adam sloganıyla sponsor olan ’Potanın Perileri’ni de destekleyen Garanti Bankası, bu yıl içinde dünyanın bir numaralı basketbol ligi NBA’in de sponsoru oluyor. Bu konuyu daha detaylı bir basın toplantısıyla duyurmayı planladıklarını belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen sponsorlukla ilgili şu bilgileri verdi: “NBA’den çok ünlü bir oyuncu ve koç gelerek Türkiye’de potansiyeli olan ve basketbol eğitimi alan 30 öğrenciye özel ders verecek. Ayrıca özel NBA tırları ile Türkiye’nin önemli şehirlerini dolaşacağız. 2009 yılında da NBA’in 2 önemli takımı gelip Türkiye’de özel bir maç yapacak. Ayrıca nba.com’a girildiğinde Garanti ismi çıkacak.”

2008’de 2500 kişi alırız, 17 bini buluruz

2007’de 106 şube açtıklarını ve bugün itibarıyla 606 şubeye ulaştıklarını kaydeden Özen “Şubeleşmemiz hızla sürüyor. Örneğin Pazartesi günü 2 şube daha açılacak yani 608 olacağız. 2008’de de şubeleşme sürecek.” dedi. 2006’da 1.382 kişi, 2007’de ise 2.601 yeni eleman aldıklarını söyleyen Özen, bu yıl alacakları 2.500 kişi ile 17 bin kişilik bir aile olacaklarını belirtti. Özen, kârın yüzde 85’inin müşteri işlemlerinden kaynaklı olduğunun altını çizerek “Yabancı da zaten sürdürülebilir kârlılık açısından buna bakar. Bakın bilançomuza net ücret komisyonları ve kredilerden elde edilen gelirleri alt alta koyun. Kârdaki etkisini görün. Bu konuda hayli iddialıyız. Vadesiz müşteri mevduatı da 8.5 milyar YTL gibi çok önemli bir rakama ulaştı. Bu tablodan hem ortaklarımız Doğuş ve GE’nin hem de küçük yatırımcıların memnun olduğunu düşünüyorum. Hisselerimiz geçen yıl yüzde 170 primlendi” diye konuştu.



Bizim sistemimizde Kerviel gibi birinin çıkması imkansız

ERGUN Özen, sorulara da yanıt verdi. Soru-cevap bölümünün sonunda ise “Ben bu soru gelir mutlaka diye düşünmüştüm ama gelmedi. O halde ben sorup ben cevaplayayım” diyerek Societe Generale’de yaşanan skandala değindi. Türk bankacılık sisteminde böyle bir işlemin yapılmasının imkansız olacağını belirten Özen şöyle konuştu: “Biz gün sonunda açılan tüm işlemleri kapatırız. Böyle günlerce, aylarca açık kalması mümkün değil. Ayrıca işlem yapanların tüm hareketleri arka ofiste kontrol edilir. Arka ofisi de kapsayan bir dolandırıcılık yaşanmaması için de Hazine’nin kontrolü Hazine dışından bir yöneticiye verilmiştir. Dolayısıyla bizim risk yönetimi anlayışımızda böyle bir usulsüzlüğe yer yok. Bu anlayışa tüm Türk bankacılık sektörü olarak geldik.”

Çok yakında taksi ücreti de Bonus Trink’le ödenebilecek

ÖDE geç sistemlerini saate, cep telefonuna ve anahtarlığa dahi uyarlayan Garanti Bankası şimdi de İstanbul’daki taksilerle işbirliğine gidiyor. Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, ilk etapta bu ay içinde 100 tane takside Bonus Trink adı verilen ödeme sistemini devreye sokacaklarını sistemi 3 ay içinde 1.000 taksiye kadar çıkarmayı planladıklarını söyledi. Bu iş için kendi geliştirdikleri bir POS cihazını kullanacaklarını kaydeden Sezgin, taksimetreye bağlı POS cihazı için de çalıştıklarını kaydetti. Sezgin daha önce öde geç sistemini Çanakkale gibi illerde otobüslerde başarıyla uyguladıklarını bu sistemi, otoyol köprü geçişleri, Boğaz motor geçişi gibi alanlara da yaymak için girişimde bulunduklarını ifade etti.

Tolga Egemen: Sendikasyonlarda Türk bankalar sorun yaşamaz

Kurumsal ve Finansal Kurumlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen ise, global krizin yaşandığı günlerde Türkiye’deki bankacılık sektörünün güçlü olmasını “şans” olarak nitelendirdi. Egemen, bu süreçte sendikasyon kredilerinde sorun yaşanmayacağını ancak uzun vadeli seküritizasyon kredilerde ve bonoda sıkıntı olabileceğini belirterek, “Yurtdışında bize kredi vereceklerde problem var. Artık biz de yurtdışından borçlanmaya o kadar bağımlı değiliz. Bu sektör geneli için geçerli. Türk bankacılık sektörü sendikasyonları yenilemekte sıkıntı yaşamaz. Maliyetler artabilir ama bunun sektöre bir olumsuz yansıması olmayacak” dedi.

Haberin Devamı