Gazete Vatan Logo

Bir öpücük 30 kası harekete geçiriyor

Önce yemek, sonra da konuşmak için gereken dudaklar, öpüşmeyle farklı açlıkları gideriyor. Öpüşme, cinsel heyecana ve coşkuya yol açan kimyasal mesajları tetikliyor.

Bir öpücük 30 kası harekete geçiriyor

Öpüşmek iyi hissettiriyor! Öpüşmenin, iyi hissetmeye, stresi azaltmaya ve toplumsal bağları artırmaya yardımcı olan kimyasallar salgılattığı konusunda tüm bilim insanları aynı görüşte. Peki bunun yanı sıra öpüşmenin sağlığımızı nasıl etkilediğini merak ediyor musunuz?

Öpüşmenin fizyolojiye 10 etkisi

1 Her sabah eşini öperek uğurlayan insanlar diğerlerine oranla 5 yıl daha fazla yaşıyor.

2 Öpüşmek ve öpmek öz güven için vazgeçilmez bir yol. Kendinizi mutlu ve ruhen huzurlu hissetmek için sadece öpüşün.

3 Öpüşmek kalori yakımına yardımcı olur, her dakikada 2-3 kalori yakılır ve metabolizma hızınız iki katına çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre günde 3 kez öpüşüldüğünde (en az 20 saniye boyunca) bir günde 200-300 gr kaybetmiş oluyorsunuz. Öpücük diyetine başlayabilirsiniz.

4 Öpüşmek vücuttaki tüm stresi alır, gerilimi azaltır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Medikal araştırmalara göre öpüşmek stres hormonu olan “kortisol”ün salgılanmasını azaltıyor.

5 Öpüşme sırasından yüzde bulunan 30 adet kas çalışıyor. Yüz kaslarının esneklik kazanması ve sarkan yanakların ilacı öpüşmektir. Öpüşme sırasında kan akışı hızlanacağından yaşlılık belirtileri de erken yaşta ortaya çıkmıyor.

Haberin Devamı

6 Öpüşmek kalp için de yararlıdır. Adrenalin yarattığı için vücuda daha fazla kan pompalanıyor ve bu dolaşımın hızlanmasını dolayısıyla da hücrelere daha fazla oksijen gitmesini sağlıyor. Araştırmalar sık öpüşen çiftlerde kalp rahatsızlıklarının daha az olduğunu, kolesterolün ve tansiyonun da düştüğünü gösteriyor.

7 Sık öpüşen çiftlerde mide, idrar yolu ve kan enfeksiyonları daha az görülüyor. Çiftler birbirine geçirdikleri yararlı bakteriler sayesinde bağışıklık sistemlerini güçlendiriyor.

8 Öpüşme sırasında tükürük içerisinde bulunan gizli antibiyotikler aktarılıyor. Ayrıca tükürükte ağrıyı azaltan doğal bir ağrı kesici de bulunuyor.

9 Öpüşmek endişeyi azaltıyor ve oksitosin seviyesini artırıyor. Oksitosin huzur sağlayan yatıştırıcı bir hormondur.

10 Öpüşme sırasında meydana çıkan endorfin morfinden 200 kat daha kuvvetli.

Haberin Devamı

* Bir öpücük 278 farklı bakterinin yer değiştirmesine neden olur ama endişelenmeyin bunların yüzde 95’i zararsız.

* İnsan ömrünün 14 günü öpüşerek geçiyor. Bu 20 bin 160 dakikaya eşit.

* Bir dakika öpüşmek 6,4 kalori harcamanıza neden oluyor

* Fransız öpücüğü yüzümüzdeki 30 kası harekete geçiriyor.

* Anthropologist dergisinin araştırması günümüz romantizminin aksine dünya kültürlerinin yalnızca yüzde 46’sının dudaktan dudağa öpüştüğünü gösteriyor.

* Öpüşmenin ilk yazınsal kanıtı, 3500 yıl öncesine kadar gidiyor Hindistan’daki Vedic Sanskrit metinlerine. ‘Öpücüğü’ karşılayan herhangi bir kelime görünmüyor.