Gazete Vatan Logo

Bir kurcalıyoruz zenginliğini belediye ile yaptığı şeylerden!

Başbakan Yardımcısı Babacan, imar rantlarında ciddi problem olduğunu ifade ederken, “2-3 sene önce hiçbir mal varlığı olmayan kişi, 3 sene sonra ‘Bu adam nasıl böyle oldu’ diyorsunuz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelir dağılımının daha düzgün olması için imar rantlarının daha düzgün dağıtılması gerektiğini söyledi. Babacan, imar rantlarına ilişkin çıkışını dün de sürdürerek, şöyle konuştu: “İnşaat sektörümüz gelişsin istiyoruz. Ama bu sektör büyürken rant oluşuyorsa belediyemiz, devletimiz hak ettiği payı da alsın. Zaten bu resmen alınmadığı zaman maalesef özel ilişkiler oluyor. Özel ilişkilerle farklı yanlış ilişkilerle zaten bunlar bir şekilde paylaşılıyor, alınıyor. Zaten birden zengin olmalar, bakıyorsunuz 2-3 sene önce hiçbir mal varlığı olmayan kişi, 3 sene sonra ‘bu adam nasıl böyle oldu’ diyorsunuz. Biraz kurcaladığınızda bir belediye ile imar yetkisi olan bir kuruluşla bir şeyler yapmış. Öbür adam 20-30 sene sanayicilik yapıyor, bir gayrimenkul projesinden iki yılda kazanılan parayı kazanamıyor.” Babacan’ın açıklamaları şöyle:

Rusya kurları etkiliyor ama temeller sağlamsa korkma

- Birden zengin olmalar, bakıyorsunuz 2-3 sene önce hiçbir mal varlığı olmayan kişi, 3 sene sonra ‘bu adam nasıl böyle oldu’ diyorsunuz. Biraz kurcaladığınızda bir belediye ile imar yetkisi olan bir kuruluşla bir şeyler yapmış. Öbür adam 20-30 sene sanayicilik yapıyor, bir gayrimenkul projesinden iki yılda kazanılan parayı kazanamıyor.

Haberin Devamı

- Gelir dağılımının düzgün olması için imar rantlarının düzgün dağıtılması gerekli.

- Şu andaki sistemde ne kadar düzgün iş yapsanız ‘bunda nasıl olsa bir şey vardır’ kanaati oluşmaya başladı insanlarda. Bu çok kötü bir ülkenin ekonomisi ve iş ortamı için. Bunların hepsini düzeltmemiz gerekiyor, yakında da bunu açıklarız.

- Vergi oranlarıyla ilgili genel anlamda herhangi bir değişiklik planımız yok. Sadece lüks tüketimle ilgili tüketim vergileri ya da ithalde alınan gümrük vergisi ağırlıklı olarak bunlarla alakalı dönem dönem bazı uygulamalarımız oluyor. ‘Bundan sonra da olabilir’

- (Rusya kaynaklı gelişmeler) Kurda bir etkisi oluyor ama temeller sağlamsa bundan da korkmamak lazım.

- 3. pakette istihdam ile ilgili konular yer alacak, son paket daha insan odaklı olacak.

Haberin Devamı

- Türkiye’nin farklı senaryolara hazır olması gerekiyor. Biz bugüne kadar bu kadar sağlam ve ihtiyatlı gelmeseydik Türkiye, defalarca, krizden krize savrulmuştu.

- Vekaleten atadığımız Hazine Müsteşarımız ve BDDK Başkanımız var. Her ikisi de çok güvendiğimiz arkadaşlarımız.