Gazete Vatan Logo

Bir kriz de ALES’te!

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda da soru kitapçığı skandalı yaşandı

ÖSYM tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda da soru kitapçığı skandalı yaşandı

ÖSYM, Türkiye genelinde 272 bin kişinin girdiği yükseklisans ve doktora sınavında da çuvalladı. İzmir’de, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Fen Fakültesi’nde yapılan sınavda yaklaşık 500 kişiye hatalı soru kitapçığı dağıtıldı. Bu kitapçıkların verildiği adayların saat 09.30’da başlaması gereken sınavı, bir saat geç başladı. Hatalı soru kitapçıkları yerine yedekleri dağıtıldı. Yedekler yetmeyince Manisa’daki Celal Bayar Üniversitesi’nden de yedek kitapçık getirildi. Ancak yine yetmedi ve bazı adaylara yedek kitapçık verilemedi. Bu adaylar da sınav başladıktan sonra 135 dakika dışarı çıkma yasağı nedeniyle salonda bekledi ancak 136’ncı dakikada çıkabildi. Yedek kitapçık alanlara 3 saatlik sınav süresi, kitapçığın verilmesinin ardından başlatıldı.

‘Ağlayarak çıktım’

Bazı öğrenciler krize girdi. Hukuk Fakültesi son sınıfta okuyan Selen Şenbahar, sınavdan ağlayarak çıktığını belirterek, “Kitapçığı açtım, sayfalar eksikti ve 2 sayfa bomboştu. Sayfaların dizimi de hatalıydı. Hiç soru çözmedim. Sınıfta boş boş oturduk, sınavdan çıkma yasağı için 135 dakikalık süre dolunca çıktık. Moralim çok bozuk. Beş ay sonra okulum bitiyor ama hayalim gerçekleşmiyor” dedi.

Baskıdan kaynaklanmış

ÖSYM İzmir İl Temsilcisi Prof. Dr. Hüsnü Erkan, krizi “Baskıdan kaynaklanan karışıklık olmuş, sayfalar karışık basılmış, kitapçık numaraları da farklıymış. Bu durumdan etkilenenler oldu. Bazı adaylar hiç soru çözmeden çıktı. Yedek kitapçık dağıttığımız adaylara da eşit süre yani 180 dakika verdik” dedi. Yetkililer, soru kitapçıklarını, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddialarını soruşturan Cumhuriyet savcısının inceleme yaptığı Meteksan firmasının bastığı belirtildi.

Demir: Gerekirse yenileriz

ÖSYM Başkanı Ali Demir’in sınav kitapçıklarında sorun çıkan öğrencilere bizzat mektup yazarak, “kaygı duymamalarını, kitapçıkların en geç Salı günü ÖSYM’ye eriştikten sonra değerlendirerek, sınava kitapçıkları yüzünden katılamayanların sınavlarının gerekiyorsa Yönetim Kurulu kararı ile yenilenebileceğini” söyleyeceği öğrenildi.

İlk 15 dakika şifre aradılar

YGS’deki şifre skandalının ardından gözler ÖSYM’nin düzenlediği diğer sınavlardaydı. YGS’den bir ay sonra düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda da (ALES), yüksek lisans veya doktora yapmak için sınava giren adayların aklında acaba sorular şifreli olabilir mi gibi sorular vardı. VATAN, ALES’in gerçekleştiği İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeyi. Sınavdan çıkan adaylar YGS’de ortaya çıkan şifre olayının ardından bazı soruları acaba şifreli olabilir mi diye incelediklerini söylediler. Hatta bazı adaylar şifreli sorulara karşı ‘mod medyan’ gibi matematik konularını çalışarak sınava girdiklerini bile söyledi.

Mod medyan çalıştım

* Caner Karaalp (Mimarlık mezunu-25): “Sınavdan önce biraz da arkadaşlarımın ikna etmesiyle mod medyan konularına bakıp çalıştım. Yalnız şifreli soru göremedim. Bu kez yapamazlardı zaten. Öte yandan sınava giriş belgelerimizi geç aldık. Perşembe siteye giremedim. Hacklenmişti site. Ancak Cuma günü alabildim.”

En büyük şıkkın sağına baktım

* Eylem Arslan (Gazetecilik mezunu-26): “YGS’de şifre olayını nasıl unutabiliriz ki? Sınavın ilk 15 dakikasında şifre aradım. ÖSYM Başkanı’nın sehven dediği en büyük sayının sağındaki sayılara bile baktım. Eşleştirme vardı diye de inceledim. Ama bulamadım. ÖSYM bu stresi yaşatmamalıydı.”

Bilinçaltımıza yerleşti

* Yusuf Tulum (İktisat mezunu-24): “Ben YGS’de kesinlikle bir şifre olduğuna inanıyorum. ALES’te de acaba şifre vardı diye birkaç soruyu da inceledim. Ancak şifreli soru bulamadım. Sanırım bilinçaltımıza yerleşti. Artık ÖSYM’nin düzenlediği sorularda önce şifre var mı yok mu ona bakacağız.”

Haberin Devamı