Gazete Vatan Logo

Bir köy böyle yok oldu

Endonezya’da Sulawesi adasının batı sahilini vuran tsunaminin ardından ortaya çıkan uydu görüntüleri, dev dalgaların bir köyü nasıl yuttuğunu kare kare gözler önüne serdi

Bir köy böyle yok oldu

Endonezya’da geçen cuma günü meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin yol açtığı altı metre yüksekliğindeki dalgalar en büyük hasarı Sulawesi’nin batı kıyısındaki Palu kentine vermişti. Yetkililerin paylaştığı uydu görüntüleri, felaketin korkunç boyutlarını da ortaya çıkardı. Görüntülerde dalgaların köye yaklaşması, karadan içeri girip tüm evleri suların altında bırakması saniye saniye görülebiliyor. Binaları adeta içine çeken çamur ve toprak köyü resmen ‘dümdüz’ ediyor.

Çamur her şeyi yuttu

Çamurlaşan toprağın yuttuğu en az 1.700 hanenin olduğu bildiriliyor. Arama kurtarma ekipleri halen umutlarının olduğunu belirtip ellerinden geleni yaptığını belirtse de enkazdan kurtulabilmek için daha güçlü ekipmanlara ihtiyaçları var. Ölenler arasında çamurların yuttuğu bir kilisenin enkazından cansız bedenleri çıkarılan 34 Endonezyalı öğrenci de bulunuyor. Öğrencilerin Jonooge Kilise Eğitim Merkezi’ndeki bir İncil kampına katılan 86 öğrenciden 34’ü olduğu, kayıp olduğu bildirilen 52 öğrencinin akıbetinin meçhul olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Kahraman kule görevlisi

Endonezya’da ‘hayatı pahasına uçağı kaldıran’ kule görevlisi ulusal kahraman ilan edildi. Batik Havayolları Pilotu Ricosetta Mafella, 21 yaşındaki Anthonius Gunawan Agung’un depremde can vermeden önce uçağın kalkmasını sağladığını, böylece kendisinin ve uçaktaki yolcuların hayatını kurtardığını söyledi ve “O bizim kahramanımız” dedi.

1254

7,5 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunamide hayatını kaybedenlerin sayısı hızla artıyor. Cumartesi günü açıklanan son rakam 384 iken bu rakam pazar günü 832’yi, dün itibarıyla ise ölenlerin sayısı 1.254’ü aştı.

Yağma başladı

Palu’da polisin dükkanları yağmalayan kişileri uzak tutmak için göz yaşartıcı gaz kullanıp uyarı ateşi açtığı haberleri geldi. Daha önce polis, kapalı dükkanlardan su ve gıda gibi temel ihtiyaç maddelerini alanlara hoşgörü göstermişti ancak bu kez bilgisayar ve nakit çaldıkları için 35 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.