Gazete Vatan Logo

Bir kedi ya da köpeğe koruyucu aile olabilirsiniz!

Hayvan Dostları Derneği Başkanı ve Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Türkan Dağdelen, kendi arazisinde kurduğu bakımevinde 800’den fazla hayvanı bakıyor. İsterseniz o hayvanlara koruyu aile olabiliyorsunuz.

Bir kedi ya da köpeğe koruyucu aile olabilirsiniz!

T ürkan Dağdelen uzun süre yaşadığı Avrupa’dan memleketine döndükten sonra sokak hayvanlarına yapılan eziyetlere dur demek için harekete geçti. Ani bir kararla yatırım amacı ile aldığı 8 dönüm araziyi yok pahasına sattı. Uzun bir mücadele sonunda şahsi parası ve imkânları ile HAYDOS Bakım evini kurdu. Bugün kendi yönetimi altında olan Bakım Evi’nde aralarında yaşlı, kör veya hasta olan 600’den fazla köpek, 200 kadar kedi ve çok yaşlı bir katıra bakım hizmeti veriyor. Şimdi o, Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor ve hayvanlara koruyucu aile projesini hayata geçiriyor. Dağdelen’e projesini sorduk.

Hayvanlar için koruyucu aile projesi nasıl bir süreçte gelişti?

Bu sorunun cevabı öyle üç beş cümleye sığmaz. Sanırım benim hayat hikayem bu sorunun cevabı olurdu. İnsan dara düştü mü yaratıcılık gücü de ortaya çıkıyor. Ben 30 yıl kadar yurt dışında yaşadım. Orada yaşadığım yıllarda bir çok hayvan koruma derneğine üye oldum ve bağış yaptım. Bugün HAYDOS Bakım evinde 800 kadar hayvan yaşıyor. Devlet desteği ise sadece üç bakıcı personel olarak var.

Haberin Devamı

Onun dışında yüzlerce hayvanın gideri sırtımda. HAYDOS (Ortaca Hayvan Dostları Derneği’ni kurdum ama gelirimiz çok sınırlı. Zaten ülkemizde kimse de hayvanlara yardım etmek, bağış yapmak için kuyrukta beklemiyor.

Koruyucu aile programını yurt dışından biliyorum. Çünkü kendim bir çok hayvana koruyucu aile oldum. Çeşitli nedenlerden evine evcil hayvan alamayan insanlar için ideal bir proje. Bugün mamamız olsa yarın yok, mama olsa elektrik borcu gelmiş, onu ödüyorum, bu sefer veteriner borcu almış başını gitmiş. Bu projede amaç; evine evcil hayvan alamayanları sorumluluk altına sokmak, onların mutlu olmasını sağlamak ve tabii ki bakım evlerinde kalan dostlarımıza yardım etmek.

EN BÜYÜK SORUN BESLENME

800 hayvanım var dediniz, yeriniz tam olarak nerede ve kaç dönüm arazi üzerine kurulu, hayvanları nasıl besliyorsunuz?

Dalaman /Muğla’da, Dalaman Çayı kenarında orman arazisinde HAYDOS Bakım evi 15 dönüm arazi üzerine kurulu. Tamamen şahsi para ve gücümle kuruldu ve bağışlarla devam ediyoruz. En büyük sorunumuz beslenme ve veteriner hizmetleri. Ne yazık ki yeterince beslediğimiz söylenemez.

Haberin Devamı

Koruyucu aile nasıl oluyor?

Hiç yuva bulamayacak, olanların üzeri numaralı fotoğraflarına Facebook’tan bakıp bütçenizin izin verdiği ölçüde yardım ediyorsunuz. Para, mama, tedavi, aşı masrafları oluyor.

ÇOĞU ENGELLİ 800 HAYVAN

Ayda en az kaç lira ödemek gerekiyor?

Belirli bir rakam talep etmiyoruz. Tamamen hayvan dostlarının gönlüne kalmış bir şey. On lira da olur, yirmi de olur. Daha üstü de olur.

Sadece köpekler mi yoksa kediler de var mı barınakta?

200 kadar kedi, 600’den çok köpek var. Çoğu engelli.

Süreç dünyada nasıl?

Aynen yukarıda bahsettiğim gibi. Listeden bir hayvan seçip, bankanıza otamatik ödeme talimatı veriyorsunuz. Böylece bir can kurtarmış oluyorsunuz.