Gazete Vatan Logo

Bir kadın geneleve nasıl düşüyor?

2,5 yıl genelevde çalışan ve seçimlerinde bağımsız milletvekili adayı olan Ayşe Tükürükçü'nün hayatı kitap oldu...

Mersin, Adana, Antep, Eskişehir, Bursa, Konya Ereğli ve Kütahya... Ayşe Tükürükçü 40 yıllık ömrünün 2.5 yılını Türkiye’deki yedi genelevde geçirmek zorunda kaldı. Kaderine meydan okuyarak 22 Temmuz seçimlerinde İstanbul 2. Bölge’den bağımsız milletvekili adayı oldu. Seçilemedi ama kendisi gibi kadınların sesini duyurdu. Tükürükçü’nün yaşamı şimdi “hayatsız kadın” adıyla kitap oldu

Vatan Gazetesi Haber Merkezi’nden Alper Uruş tarafından kaleme alınan ve Detay Yayınları’ndan çıkan “hayatsız kadın” isimli kitapta Ayşe Tükrükçü, genelevdeki yaşamı, kadınların genelevlere nasıl düştüğünü ve kendi kurtuluş öyküsünü anlattı.

Dokuz yaşında öz amcası Ali Rıza’nın tecavüzüne uğrayan, lise 2’ye kadar Almanya’da (Kreuzberg) eğitim gören, aile içi şiddete dayanamayıp evlenmek umuduyla Türkiye’ye gelen ancak hayatı kararan Tükrükçü ve Uruş ile “hayatsız kadın”ı konuştuk...

Kitap fikri nasıl doğdu?

Ayşe Tükrükçü: 22 Temmuz seçimleri için adaylığımı açıkladığımda Alper ile tanıştık. Haber için yaptığımız görüşme sırasında hayatımı yazmak istediğini söyledi. Ben de bana sahip çıkan Şefkat-Der’e gelir sağlaması koşuluyla bu öneriyi kabul ettim. Seçimlerin ardından haftalarca süren anlatımlarımı roman gibi yazdı, adını da “hayatsız kadın” koydu.

Alper Uruş: Benim konuya ilgi duymamın temelinde 17-18 yaşlarında okuduğum gazeteci yazar Suat Derviş’in “Fosforlu Cevriyem” romanının etkisi oldu. O alemi merak ediyordum, sistemin nasıl işlediği ve neler yaşandığıydı ilgimi çeken. On beş yılın sonunda öğrendim.

Vesika dilekçemi elimle imzalamışım

Bir kadın geneleve nasıl düşüyor?...

RÖPORTAJIN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı