Gazete Vatan Logo

Bir İtalyan klasiği Bruschetta...

Bruschetta İtalyan mutfağında çoklukla rastlayabileceğiniz başlangıç atıştırması. Hem hazırlaması kolay hem de çok çeşit sunuyor.

Bir İtalyan klasiği Bruschetta...

10 sene önce yabancı mutfaklara olan erinip Türk Mutfağı’na sırt dönmek gibi bir izansızlık yaşadık. Bu yıllarda çok popüler olan Armani Café’de ve birçok restoran ve kafede Türk kahvesi servis edilmezdi. Varsa yoksa espresso... Daha söylemesini öğrenmeden içmesini öğrenmiştik… Kuru fesleğenle yapılan İtalyan makarnaları ve Böf straganof baş tacı edilen yemeklerdendi. Bir de biryan tutturmuştuk ki sormayın gitsin. Yiyen ve servis edenlere has yabancı mutfak acemiliğinden o zaman “Etiniz nasıl pişsin?” diye sorulmazdı. Türk mutfağına kusur bularak yabancı mutfaklara özenenlere “Bizim yemeklerin nesi var?” diye sorulduğunda genelde birazda mahcubiyetten, “Bizim yemekler güzel ama sunumunda iş yok” denirdi hala da deniyor. Unutmayalım geleneksel yemekler hep doğal halleriyle sunulur. Sunum adına ızgara çeşitlerinin yanında domatesin sunumla alakası yoktur. Zorlamadır, gereksizdir. Yenilmeyen malzemenin tabakta işi olmaz. Basitçe aşçıbaşının bir-iki kızarmış ekmek dilimi üzerine köfteleri dikey ya da bir biri üzerine yaslanmış gibi yerleştirmesi bile farklı bir sunma esprisi olabilir. Sunum sanatı, süsleme değil yemeği yenilirlik çerçevesi içinde göze daha hoş göstermektir. Son Madrid seyahatimde daha önce görmediğim ekmek üzeri hazırlanmış tapas gördüm. Bizdeki meyhane tipi serpiştirilen tapas servisine böylece tertipli bir hale getirmişler ve kuşkusuz daha cazip göstermişler.

Haberin Devamı

Domatesin en güzel sunumu

Sunum üzerine bir örnek de İtalya’dan verebiliriz. Son zamanlarda dilimizde dolanan “brusetta” bizde denildiği gibi her zaman ele yapışacak yiyecek İtalyan mutfağında da bir kurtarıcı. Basitçe, bu ekmek üzeri domates, İtalya’da gelenekselleşmiş. Bir aperatif, bir atıştırmalık olarak yenir. Domates mevsiminin eşiğinde olduğumuz şu günlerde hem şık bir sunum adına hem de lezzet adına iyi bir örnek. Ayrıca özenli bir kahvaltı sofrası için de uygun…

Bruschetta için dilimlenmiş ekmekler önce kızartılır. İnce dilimlenmiş ya da ince küplere doğranmış domatesler ekmek üzerine bolca yerleştirilir ve üzerlerine tuz ve zeytinyağ gezdirilir. Son dokunuş İtalyan kekiği yani “oregano” serpmek (Bizde buna kekik otu ya da mercanköşk deniyor) Türkiye’de bulunması zor olan bu kekik çeşidi yerine taze tatlı fesleğen de konabilir. Yaratıcı mutfak denemelerinde bruschetta türlü karışımlarla veriliyor. Meseal ançuezli bruschetta bunlardan biri...

Haberin Devamı

Güzel bir sunumla kendinden söz ettiren ve uluslararası mönülere girmeyi başarmış bir başka ekmek üzeri tat ise Yunan mutfağından Dakos. Dakos’u ilk Girit de yedim. Çok eski bir geçmişi olduğunu söylenemez. Girit’e has bu çeşit son günlerin en ünlü şefi Ottolenghi’nin tarifleri arasına bile girdi. O yenilikçi bir tarif üretmiş. Özgün dakos, arpa unundan yapılan peksimetin çeşitli malzemelerle görsel ve lezzetsel bir şekil verilmesi olarak anlatılabilir. (Bu peksimetler oldukça kalın, taş gibi sert, iri ve esmer oluyor). Kepekli olmaları da sağlık adına cazip yapıyor dakos’u. Yenilebilmesi için önce su ile yumuşatılır sonra üzerine domates küpleri, feta peyniri, kapari ya da zeytin yerleştirilir. Bol sızma zeytinyağı dökülüp tabağın merkezinde endamlı bir şekilde sunulur. Çok basit ve derleme bir lezzet ama önemli durur tabakta. Dakos’u başarılı sunumlardan biri olarak örnek gösterebiliriz.

Haberin Devamı