Gazete Vatan Logo

Bir ilk! Yerli gemi denizin altında 'röntgen çekecek'

Bir ilk! Yerli gemi denizin altında 'röntgen çekecek'

Suya indirilmeyi bekleyen MTA TURKUAZ, Türkiye'nin ilk yerli sismik arama gemisi olacak. Petrol, doğalgaz ve fay hatlarını inceleyecek gemi ile denizlerin altının adeta röntgeni çekilecek. Geminin elde ettiği veriler online olarak Ankara MTA'nın merkezinde olacak.

Tuzla’daki İstanbul Tersanesi’nde üretilen Türkiye’nin ilk yerli sismik araştırma gemisi MTA TURKUAZ, 28 Mart’ta törenle denize indirilecek.

Gemi, İstanbul Denizcilik Gemi Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından denizdeki donatım çalışmalarının tamamlanmasının ardından Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na (SSM), sonra da kullanımı için Maden Tetkik Arama’ya (MTA) teslim edilecek. Gemi, petrol ve gaz araştırmalarından arkeolojik araştırmalara dek pek çok projede görev alabilecek. Gemi ile deniz altının adeta "röntgenini çekmek" mümkün olacak.


MTA TURKUAZ, 86 metre boyu ve 23 metre genişliğiyle Türkiye’nin ilk sismik araştırma gemisi RV Barbaros Hayreddin Paşa’yı, büyüklüğünün yanı sıra sismik operasyon kabiliyeti, ekipman ve laboratuvar imkanlarıyla geride bırakacak. Gemide yer alan helikopter platformu, 12 tonluk bir helikopterin gece-gündüz iniş ve kalkışına da imkan sağlayacak. Gemi, 2 ve 3 boyutlu derin sismik, gravite, manyetik sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme sistemleri, uzaktan kumandalı robot aracının yanı sıra su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipmanlarla donatılacak. Alınan verilerin işlemesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi ve biyoloji araştırma laboratuvarları gemide yer alacak.

Geminin ekonomik sürati 14 knots, araştırma-etüt hızı ise 4.86 olacak. Gemi; Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’in yanı sıra dünya denizlerinde de faaliyet gösterebilecek. Sismik, jeofizik, jeolojik, jeoteknik, batimetrik, hidrografik, oşinografik, hidroakustik araştırma, depremler, genel jeoloji, uygulamalı jeoloji, çevre jeolojisi ve yer bilimleri ile ilişkili diğer bilim dallarının da araştırma projelerini gerçekleştirme, örnekleme ve veri toplama çalışmalarını gerçekleştirme yeteneğine sahip olacak, petrol ve gaz araştırmaları ile derin jeolojik yapıların araştırılmasında kullanılabilecek. Deniz altında arkeolojik çalışmalar da yapılabilecek.

TAMAMEN TÜRK MÜHENDİS VE İŞÇİLERİN ESERİ

Haberin Devamı

İstanbul Denizcilik Gemi Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlkem Şahin, firmalarının büyük bir projede sona gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Geminin, Türkiye’nin denizdeki yer altı zenginliklerinin açığa çıkarılmasında kullanılacağını aktaran Şahin "Bu proje ’Yeni Türkiye’ vizyonuna uyan büyük bir adımdır. Milli imkanlarla üretilmesinin yanı sıra kullanıcı personelin milli olması, ömrü boyunca yine milli imkanlarla bakım, tutum ve idamesinin yapılacak olması ve araştırmalar sonucunda elde edilecek bilgilerin yurt içinde kalacak ve değerlendirilecek olması, yeni Türkiye vizyonuna uyan, tüm ekibimizi ve beni heyecanlandıran, bizleri cesaretlendiren unsurlar oldu" ifadelerini kullandı. İstanbul Denizcilik’te proje yöneticisi olan Serkan Türk, gemiyi tanıttı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile 24 Nisan 2012’de imzaladıkları sözleşmenin ardından büyük bir tempoyla çalışmalara başladıklarını belirten Türk, geminin dizayn çalışmalarının Türk mühendisler tarafından SEFT Gemi Tasarım bünyesinde yapıldığını ve tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı