Gazete Vatan Logo

Bir hamburger için 2,5 ton su tüketiyoruz!

Su tüketiminin yüzde 70’i üretim zincirinde kullanılıyor. Sadece bir hamburger üretmek için harcanan su miktarı ise dudak uçurtuyor.

Bir hamburger için 2,5 ton su tüketiyoruz!

Su kıtlığı küresel boyutta yaşadığımız gerçek bir sorun. Dünyada kullanılan suyun büyük bir bölümü mutfak ya da banyoda tüketilmiyor. Su tüketiminin 70’i zirai üretimde kullanılıyor. Yediğimiz içtiğimiz besinleri yetiştirmek için gerekli olan su miktarı ise soframıza gelene kadar inanılmaz boyutlara ulaşıyor. Biliminsanları bu rakamları ‘sanal su rakamları’ olarak tanımlıyor. Yani bir ürünün üretim aşamalarında tüketilen su.

Örnek vermek gerekirse, 1 litre süt üretimi için 1000 ila 3 bin 800 litre su harcanması gerekiyor. Çünkü ineğin yediği yoncayı yetiştirmek için tarlayı sulamakta dünya kadar su kullanılıyor. Aynı süreç et için de geçerli. 15 bin 50, litre su ile ancak 1 kilo dana eti üretilebiliyor.

80 ülkede su sıkıntısı var

Birleşmiş Milletler ve UNESCO başta olmak üzere ilgili kuruluşların raporlarına göre, dünya ve Türkiye’de artan nüfus, küresel ısınma, kuraklık gibi nedenlerle her geçen yıl suya olan talep artarken, tatlı su kaynakları azalıyor. Dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor. Türkiye’de yılda kişi başı 1615 ton su tüketiliyor. Dünya yüzeyindeki mevcut suyun yüzde 1’den daha az bir kısmı ekosistem ve insan kullanımına elverişli tatlı su kaynaklarından oluşuyor. Buna göre, dünya üstünde yaklaşık 35 milyon kilometreküp tatlı su bulunurken, bunun sadece 105 bin kilometreküpü elverişli tatlı su kaynakları arasında yer alıyor. Dünyada 2030’da su ihtiyacının yaklaşık yüzde 50 oranında artacağı tahmin ediliyor, bugün 4 bin 500 kilometreküp civarında olan küresel su ihtiyacı 13 yıl sonra 6 bin 900 kilometreküpe kadar çıkacak. Bu miktar, mevcut ulaşılabilir ve güvenilir tedarik miktarının yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor.

Haberin Devamı

40 il tehdit altında!

Türkiye’de tüketilebilir yer üstü ve yer altı su potansiyeli yılda ortalama 112 milyar metreküp, kişi başına tüketim ise 1500 metreküp seviyesinde bulunuyor. Bu da Türkiye’yi su azlığı yaşayan ülke kategorisine sokuyor. TEMA Vakfı ise 40 ilde 87 ayrı su varlığının tehdit altında olduğunu tespit etti.

Haberin Devamı

14 yıllık tüketime eşit

Dünya Tarım Örgütü bir kilo havuç üretmek için 133 litre, bir kg domates üretmek için 184 litre suya ihtiyaç duyulduğunu, bir kilo kırmızı et için ise 15 bin 500 litre su harcandığını belirtiyor. Bir insanın günde 3 litre su içtiği varsayılırsa, 14 yıllık su ihtiyacı sadece 1 kg et için tüketiliyor.