Gazete Vatan Logo

Bir günde 7 uçakta ‘esmer ten’ alarmı

Terör paranoyası yüzünden 24 saat içinde ABD bağlantılı 7 yolcu uçağında güvenlik alarmı verildi. Müslüman ve esmer yolcular potansiyel terörist muamelesi gördü

İngiltere’de 12 yolcu uçağının havada patlatılmasına yönelik terör girişiminden sonra, uçak yolculukları kâbus halini aldı. ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeye olan seferlerde uçaklara el bagajıyla binmek yasaklandı. Havalimanlarındaki ‘duty free’ mağazalarında içki ve sıvı madde satışına yasak getirildi. Müslüman veya Asya kökenliler, ardı ardına potansiyel terörist muamelesi görüp uçaklardan indirilmeye başlandı. Son olarak ABD bağlantılı uçuşlarda bir günde 7 uçakta panik yaşandı.

* ASYALI KAVGA ETTİ: Phoenix kentinden Charlotte’a uçan US Airways’a ait uçak, Asya kökenli yolcunun uçak personeliyle kavga etmesi üzerine Oklahoma City’ye indirildi ve yolcu gözaltına alındı.

* BAGAJDA DİNAMİT: Arjantin’den gelen bir uçaktaki yolculardan birinin bagajında dinamit lokumu bulununca ortalık ayağa kalktı. Valizin sahibi 21 yaşındaki Amerikalı üniversite öğrencisi, madencilik alanında çalıştığını, dinamit lokumunu ise Bolivya’da bir madenden “hatıra” olarak aldığını söyledi.

* ÇOCUK ‘BOMBA’ DİYE BAĞIRDI: Chicago’dan kalkacak United Airlines uçağına binmek istemeyen bir çocuk, yetkililere göre uygunsuz şekilde “Bomba” diye bağırınca, uçağın kalkışı saatlerce gecikti.

* TERÖR TEHDİDİ: İngiltere’den Chicago’ya uçan American Airlines’a ait bir uçak, nedeni açıklanmayan bomba tehdidi üzerine yol üzerindeki Bangör kentine indirildi. Bazı yolcular, kelepçelenmiş birinin polis otosuna bindirilerek götürüldüğünü söyledi.

* AYNA KAYBOLUNCA: Corpus Christi’den Bakersfield’a uçan bir Continental uçağında, personelin “tuvaletteki aynanın kaybolduğunu” fark etmesiyle alarm verildi. Aynayı çalan yolcunun parçalara ayırıp kabine gireceğinden korkan pilot, uçağı El Paso’ya indirdi. Yolcular arandı.

* KOLTUKTA BIÇAK: Philadelphia’dan Bradley’e uçan US Airways uçağında boş bir koltukta bıçak bulunmasıyla panik yaşandı, ancak tutuklanan olmadı.

* ASILSIZ İHBAR: New York’tan Dublin’e giden bir Aer Lingus uçağı, bomba ihbarı üzerine İrlanda’nın batısında bir havaalanına indirildi, ancak aramada bomba bulunamadı.

“YER DEĞIŞTIRDIK DIYE BIZI TERÖRIST İLAN ETTILER”
Geçen çarşamba günü, Hollanda’dan Hindistan’a giden Amerikan Northwest Havayolları’na ait bir uçak, bazı yolcuların “şüpheli davranışları” yüzünden iki Hollanda savaş uçağının eşliğinde Amsterdam’daki Schiphol Havaalanı’na geri dönmüştü. 149 yolculu uçağın inişinin ardından 12 Hintli yolcu “terörist” oldukları şüphesiyle gözaltına alındı. İki gün sorgulanan yolcular dün Hindistan’a ulaşmayı başardı. Potansiyel teröris muamelesi gören yolcular isyanlardaydı: “Biz grup halinde seyahat ettiğimiz için sürekli farklı koltuklara oturuyorduk. Bazı yolcular çok hareket ettiğimiz için bizi terörist sanmış. Sadece Müslüman olduğumuz için bize bombacı gibi davrandılar” dedi. Hindistan ise Hollanda’yı kınadığını açıkladı.

HAVAYOLU ŞIRKETI TAZMINAT ISTIYOR
Havaalanlarında “bomba” sözünün sadece telaffuz edilmesi bile, seferlerin aksamasına yetiyor. Artan petrol fiyatlarına yoğun güvenlik önlemleri de eklenince havayolu şirketleri mali açıdan sıkıntıya girdi. İngiltere’deki son terör paniği yüzünden 100 uçuşu rötarlı yapılan İrlanda merkezli havayolu şirketi Ryanair, 6.6 milyon dolarlık zararı karşılanmadığı takdirde hükümete dava açıp tazminat talep edeceğini açıkladı. World Travel Market şirketinin araştırmasına göre, İngiltere’de terör paniğinin yaşandığı 10 Ağustos günü, British Airways 1100 seferi iptal etmek zorunda kaldı ve bu şirkete 100 milyon dolara mal oldu... Güvenlik önlemlerinin devam etmesi, sivil hava taşımacılığı sektörüne yılda 15 milyar dolara patlayacak.

Haberin Devamı