Gazete Vatan Logo
Magazin Bir ekran klasiği X-FILES

Bir ekran klasiği X-FILES

1993 yılında başlayan fenomen dizi The X-Files, yeni sezonuyla her Perşembe FOXCRIME’de. İkonik karakter dedektif Dana Scully’i canlandıran Gillian Anderson’ın ile dizinin yeni sezonunda dikkat çeken anekdotları konuştuk

Bir ekran klasiği X-FILES

25 yıl boyunca Dana Scully karakterini canlandırmak nasıl bir tecrübe oldu? Daha genç bir kadını canlandırırken hisleriniz nasıldı ve günümüzdeki karakteri canlandırırken hisleriniz nasıl?

Diziye başladığımda hiçbir şey bilmiyordum. Çok toydum, hiç tecrübem yoktu. Vurgu yapmam gereken yerleri bilmiyordum, kitle televizyonuna dair bir bilgim yoktu, hatta programların sezonluk yayınlandığını dahi bilmiyordum. Bu nedenle yaptığım her şey yepyeni bir tecrübe gibi hissettiriyordu ve el yordamıyla ilerliyordum.

Şu an bulunduğumuz noktaya baktığımda uzun bir gösterim süresine karşılık gelen yüzlerce bölüm çektiğimizi görüyorum. Sanatımı öğrenme sürecim, doğal olarak hatalarım da genel anlamda halkın gözleri önünde gerçekleşti diyebilirim. Bazen eski bölümleri izlerken kontrolün bende olmasının gerektiğini düşünmemden ötürü işe egonun ve güdülerin katıldığını görebiliyorum. Bununla başa çıkmayı öğrendiğimde ise sonunda karakterim ve ondan beklenenlerle daha barışık olduğum bir yol çizmeye başladığımı fark ediyorum.

Haberin Devamı

Şu anki ilginç zorluklardan biri de karakterden bir süre ayrı kaldıktan sonra onu nasıl ellili yaşlara aktaracağım oldu, çünkü Scully’nin yaşı benden büyük. Ellili yaşlarında birinde uygun olmayacak, örneğin sık sık gözlerini devirmesi gibi bazı karakteristik özellikleri vardı. Olgun bir kadına taşıyabileceği ve geçmişine uygun olacak ne tür karakteristik unsurlara sahipti? Kimi zaman bunları çözdüğüme inanıyorum ancak kimi zaman da henüz çözemediğimi hissediyorum.

Kadınlar artık dayanışma içinde

En çok hangi bölümlerden keyif aldınız?

Komik olanlar hep çekmesi daha eğlenceli olanlardır. (Dizinin yazarı ve yapımcısı) Darin’in (Morgan) bölümleri yalnızca komik olmakla kalmıyor aynı zamanda oldukça zekice hazırlanmış bölümler. En çok onlardan keyif aldığımı söyleyebilirim.

Son birkaç aydır #MeToo hareketi haberlerde sıkça yer buluyor. Bu konudaki düşünceleriniz neler?

Hayır, beni şaşırtmadı. Oldukça yakından takip ettiğim bir konu. Altın Küre ödüllerinin kırmızı halısında kadınların siyah giymeye davet edilmesinin sebeplerinden biri öncelikle siyahın çoğumuzun gardırobunda bulundurduğu bir renk olması ve o gece dayanışma göstermek isteyen kişilerin kolaylıkla erişebilecekleri bir renk olmasıydı. Aynı zamanda bu renk endüstrideki kadınlar olarak, “Buradayız çünkü kendimizi gösterebileceğimiz bir platformumuz var ve biz, ister tarım sektöründe çalışan, ister bir restoranda ya da bir şirkette çalışan ve bir şekilde tacize uğramış, suistimal edilmiş ya da eşitsizliğin ve adaletsizliğin herhangi bir türüne maruz kalmış tüm endüstrilerdeki bütün kadınları temsilen burada bulunuyoruz. Burada sizin sesiniz olarak bulunuyoruz ve bunun gündemin başlangıcı olmasını istiyoruz” diyebilmemiz için bir araç olacaktı.

Haberin Devamı

Uyumları neredeyse eşsiz

Mulder ve Scully ekranların en ikonik ikilileri arasında. Bu konu hakkında düşündüğünüzde nasıl hissediyorsunuz?

Scully ve Mulder-Scully ikilisi ile olan ilişkimin tüm bu yıllarda oldukça değiştiğini hissediyorum. Şimdi geriye dönüp en sevdiğimiz bölümler hakkında konuşmamız istendiğinde aklıma takılan bazı bölümlere bakıyorum ve ne olduklarına, ne anlama geldiklerine ve diğer insanlar için ne anlama gelmiş olabileceklerine dair bambaşka bir bakış açısı ve yeni bir anlayış geliştiriyorum. Ve sanırım gerçekten Mulder ve Scully’nin arasındaki dinamiğin ne kadar özel ve eşsiz olduğunun tam anlamıyla farkına varıyorum. Bunu bu tür güzel yazılmış, ikilinin samimi sahnelerini izlerken görebiliyorum. Samimiden kastım, birbirleriyle olan eşsiz ve neredeyse eski kafalı bağlantılarından bahsediyorum. Bu yıl insanların bana “Aranızdaki kimya nasıl?” sorusunu yöneltmelerine sebep olan bu eşsiz his hakkında yeni bir anlayış geliştirdiğimi düşünüyorum. Bu çok özel bir his ve buna minnettarım. Kimi oyuncular pazarlık yapamadıkları karakterlere ya da çok bayılmadıkları rollere kısıtlı kalabiliyorlar. Bu derece sıra dışı bir karakteri canlandırmak ve bu ikilinin bir parçası olmak son derece özel bir durum doğrusu.

Haberin Devamı