Gazete Vatan Logo

Bir efsane hayata veda etti!

Hapsi bile göze alıp Yeşilçam’ı giydirmişti

TÜRKİYE’yi 1960’larda lüks markalarla tanıştıran Ali Karaata yaşama veda etti. Beyoğlu’nda Yves Saint Laurent, Versace, Ferre gibi lüks markaları satan Karaata, yasak olduğu halde ithalat yaptığı için pek çok kez hapse girdi. Karaata, Türkan Şoray, Filiz Akın, Ayhan Işık gibi isimleri giydirerek Yeşilçam’a şıklık kattı.

TÜRKLERİ, lüks markalarla hapse girmek pahasına tanıştıran ünlü perakendeci Ali Karaata 73 yaşında önceki gün yaşama veda etti. Urfa Birecikli Ali Karaata, 19 yaşında kumaşçı ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti. Terzi babasının etkisiyle Ali Karaata, 1965’te Beyoğlu Fitaş Pasajı’nda Giovane Moda isimli butiği açtı. Yaptığı bir İtalya ve Fransa seyahatini ardından, Türkiye’ye mağazasında Yves Saint Laurent, Versace, Ferre gibi lüks markaları getirip satmaya başladı. Hatta Gianni Versace ve Gianfranco Ferre gibi tasarımcılar kısa süre sonra onun ahbabı oldu.

Hapse rağmen lüks ithalat

Ali Karaata, daha sonra ‘Ali Alta Moda’ ismini verdiği mağazaları açmaya başladı. İtalyanca ‘yüksek’ anlamına gelen “Alta” kelimesini özellikle seçmişti. Onun İstanbul’u yüksek moda ve lüksle tanıştırma hayali vardı… 1960’lar ve 1970’lerde İstanbul sosyetesine lüks marka sunan yegane kişi oldu. Dönemin kanunları izin vermediği için çoğu zaman bavulla gelen lüks markalara ait ürünler, sık sık Ali Karaata’nın başını belaya soktu. Kaç kez bu yüzden hapse girip çıktığını yakınları bile hatırlamıyor.

Ali Karaata, Avrupa’dan ne getirse belli seçkin bir kesim onu satın alıyor, yerli girişimciler ise yıllarca o ürünlerin taklitlerini yapıyordu. Sosyete, Yeşilçam yıldızlarıyla aynı kıyafetleri giymekle övünüyordu. Karaata, Yeşilçam’a da şıklık kattı. 1960 ve 1970 yıllarında pek çok filmde kullanılan kostümler onun mağazalarından alınıyordu. Ajda Pekkan, Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Yılmaz Güney, Ayhan Işık, Tarık Akan, Kadir İnanır gibi aktris ve jönler şıklığını Karaata’ya borçluydu.

Kucaklarda taşındı

MEMLEKETİ Şanlıurfa Birecik’te 2008 yılında, 1.5 milyon lira yatırımla ilk öğretim ve lise yaptıran Ali Karaata’yı, ilçe kaymakamı Tuncay Sonel kucaklayarak, havalara kaldırmıştı.

Ünlü modacıların çok sıkı dostuydu

ALİ Karaata, tanıştığında Gianni Versace henüz kariyerinin yeni yükselmeşe başladığı bir döneminde. Gianni’nin annesiyle bile ahbap olmuş. Hatta Gianni Versace ile Milan-Real Madrid maçını izlemeye gitmişler birlikte. Modanın yeni kuşak dahi tasarımcıları Alexander McQueen ve John Galiano’yu da ünlü olmadan önce Romeo Gigli’de çalışırken tanımış. Galiano onun için “Dokunduğu an iyi kumaşı anlar” diyormuş.

Hande Yener onun mağazasında şöhreti yakaladı

HANDE Yener de şöhret olmak için Ali Alta Moda mağazasında, tezgahtar olarak çalışmaya başlamıştı. Hülya Avşar dinlediği tezgahtarı Sezen Aksu’ya tavsiye edince Hande Yener’in kaderi değişmişti.

Osmanlı pazeni verip jean aldı

TÜRKİYE’ye jean (kot) getiren ilk isimlerden biri de Ali Karaata. 1970’lerin sonlarında Fiorucci isimli bir markayla anlaşan Karaata, gemilerle İstanbul’a jean getirir, karşılığında da onlara Osmanlı desenli pazenler verirdi. Daha sonra İtalyan Fiorucci, Osmanlı desenleriyle ün yapmıştı.

Haberin Devamı