Gazete Vatan Logo

Bir de gidebilseydik yüzde 50 artıracaktık

Dünya Kupası’na sayılı günler kala TV sektörünü satış heyecanı sardı. Mayıs’ta çıkan modeller ve kampanyalar ile satışlarda yüzde 25’lik artış olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, “Türkiye turnuvada olsaydı yüzde 50’yi görecektik” dedi

Bir de gidebilseydik yüzde 50 artıracaktık

2018 Dünya Kupası’na sayılı günler kaldı.

14 Haziran-15 Temmuz tarihlerinde Rusya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek dev organizasyon sadece turnuvayı organize eden Rusya’ya gelir sağlamayacak. Turizmcilerden gıda ihracatçılarına kadar çok sayıda sektör turnuvanın nimetlerinden yararlanacak. Onlardan birisi de TV sektörü. Mücadeleleri yeşil sahalardan takip edemeyen milyarlarca futbolsever ekran başında o heyecana ortak olacak.

En büyük bahane kupa

TV’lerini yenilemek isteyenler için de çoğu zaman bu turnuvalar en büyük bahane oluyor. İşte bu yüzden her dev organizasyonda olduğu gibi bu yıl da TV satışları dünya genelinde büyük bir artış gösterdi. Türkiye’de de hem iç pazardaki hem de ihracattaki son bir aydaki satışlarda yüzde 25 artış yaşanıyor.

Planlar öne çekiliyor

Dünya Kupası’nın en çok izlenen spor etkinliği olduğunu söyleyen Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, geçmiş turnuvalardaki tecrübelerine dayanarak pazarda ciddi bir bir hareketle turnuvayı kapatacaklarını söyledi. Bu organizasyonların TV’lerini yenilemek isteyenler için çok iyi bir mazeret olduğunu dile getiren Erdoğan, “Turnuva ile planlar öne çekiliyor. Bizim de 55, 65 ve 75 inçlik modellerimizin satışlarında ciddi bir artış var” dedi.

Haberin Devamı

Rekor gelebilirdi

Vestel olarak Türkiye’de TV pazarında lider olduklarını, Avrupa’da da 2’nci sırada konumlandıklarını belirten Erdoğan, “İç pazarda turnuva döneminde satışlarımızı yüzde 25 artırıyoruz. Mayıs’ı çok güzel kapattık. Türkiye turnuvada olsaydı rekor kırabilirdik. Ama özellikle Almanya, Fransa ve İngiltere’de ihracatımız artacak” şeklinde konuştu.

2016’da büyüme % 20

Araştırma şirketi GFK’nın verilerine göre Türkiye’de 2016’ya küçülerek başlayan TV pazarı Avrupa Kupası organizasyonu ile Haziran’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20’lik büyüme yaşamıştı.

Las Vegas’ta hazırlandılar

Ocak ayında Las Vegas’taki CES Fuarı’nda TV üreticilerini Dünya Kupası heyecanı sarmış tüm planlar o zaman bu dev organizasyon üzerine kurulmuştu. Fuarda OLED, QLED, MicroLED, 4K projeksiyon, lazer TV’ler, 8K ve 254 ekran büyüklüğünde dev TV’ler Dünya Kupası temalı kampanyalar ile futbolseverlerin ilgisini çekmeye çalışmıştı.

Haberin Devamı

Bir TV’ye en fazla 4.500 TL

Talebin satışlara yansımasını iyice hissetmeye başladıklarını söyleyen GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı da, “Dünya Kupası’nın etkisiyle bu Haziran ayında televizyon satışlarının önceki yıla kıyasla en az yüzde 25 artacağını öngörüyoruz. Eğer Türkiye Rusya’daki şampiyonada yer alsaydı bu rakam yüzde 50’lere kadar çıkabilirdi. Türkiye’de alilelerin televizyon için ayırdıkları bütçe ortalama 2 bin 500 TL ile 4 bin 500 TL aralığında” değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs’ta başladı

Hem iç pazarın hem de TV ihracatının en önemli oyuncularından biri olan Arçelik, satışlarda henüz Mayıs ayı ile birlikte turnuvanın etkisini gördüklerini aktardı. Arçelik yetkilileri, Haziran 2016’daki turnuva döneminde 2015’e göre dünya genelindeki satışlarının yüzde 11 arttığını, cirosal anlamda da yüzde 15’lik bir artış yaşadıklarını söyledi.

Haberin Devamı