Gazete Vatan Logo

Bir dakikada yıktı

Pakistan'da yüzlerce köy haritadan silindi. Hindistan ve Afganistan'da hasara yol açan depremde en az 2 bin kişi öldü. Binlercesi hala enkaz altında

Merkez üssü Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın 95 kilometre kuzeydoğusunda olan 7.6 büyüklüğündeki deprem bölgeyi yasa boğdu. 60 saniye süren depremde İslamabad'da yüksek katlı apartmanlar yıkıldı, yüzlerce köy haritadan silindi ve toprak kaymaları meydana geldi. Hindistan ve Afganistan'da da ağır hasar oluştu. İlk belirlemelere göre Hindistan'da 132 kişi can verdi. Afganistan'da ise sınır köylerinin yerlebir olduğu belirtiliyor. Bölgede gerçekleşen son 120 yılın en büyük depremi olarak tanımlanan sarsıntı sonucu Pakistan'ın Keşmir bölgesinde 700 ev yıkıldı. Ölenlerin sayısının 3 bini aşmasından endişe ediliyor.

Türk Kızılay'ı bölgede
Sabah saat 08:50'de vuran depremin ardından halk sokaklara döküldü. Binlerce Pakistanlı enkaz altında kalanları kurtarmak için harekete geçti. Reuters ajansı muhabirine göre "Her enkazdan çığlıklar" yükseliyordu. İnsanların ekipleri beklemeden çıplak elleriyle yıkıntıları kaldırmaya çalışması felaketin boyutlarını artırdı. 6 şiddetindeki 14 artçı sarsıntı bir kısmı çökmüş olan binaları tamamen yıktı. Yakınlarını arayanlar da enkaza gömüldü. Pakistan ordusu bölgeye asker ve helikopterler gönderdi. Türk Kızılay Derneği, Pakistan'a askeri uçakla 7 kişilik uzman ekip ile ilaç ve gıda yardımı yolladı.

İki anakara çarpıştı
Fransa'daki Strasbourg Rasathanesi uzmanlarından Henri Hassler, depremin iki "anakaranın" yani Hindistan ve Avrasya tektonik tabakalarının çarpışması sonucu meydana geldiğini belirterek "Hindistan yılda 2 santimetre kuzeye kayıyor, bu da büyük sarsıntılara yol açıyor" diye konuştu.

Güneş tutulmasından hemen sonra deprem oldu
Beş yıl önce İzmit'te meydana gelen 17 Ağustos depreminden 6 gün önce güneş tutulması olmuştu. Güney Asya'yı yerlebir eden depremin de 3 Ekim'de meydana gelen güneş tutulmasından sadece 5 gün sonra vurması, "Neden hep güneş tutulmasından sonra deprem oluyor?" sorusunu gündeme getirdi. Deprem konusunda imza attığı önemli çalışmalarla tanınan Hawaii Jeofizik Enstitüsü uzmanı Dr. Gerard Fryer'a göre güneş tutulması fayları harekete geçirerek deprem oluşumunu tetikliyor. 1973 ile 2002 yılları arasında meydana gelen güneş tutulmaları incelendiğinde ise deprem riskinin arttığı göze çarpıyor. Bu 29 yıllık sürede 66 güneş tutulması meydana geldi. Güneş tutulmalarının da yüzde 45'inden altı gün önce veya sonra deprem olduğu ortaya çıktı.

Freyer'ın teorisine göre güneş tutulmalarında atmosferde elektromanyetik enerji dalgalanmaları meydana geliyor. Enerji birikimine Ay'ın çekim gücü nedeniyle tektonik tabakalar ve fay hatları üzerinde oluşan gerilim eklendiğinde deprem tetikleniyor.

Türkiye'yi etkiler mi?
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Bizde deprem tetiklemez,
etkilenmeyiz

Pakistan'daki depremin aynısı Endonezya'da olmuştu. O bölge de bizdeki gibi dinamik fay hatlarına sahip. Ama o bölgedeki depremlerin bizi etkilemesi söz konusu değil. Asya'daki depremlerin hiçbir şekilde bizdeki fayları tetiklemesi gibi bir durum söz konusu olmaz.

Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu: Çok büyük bir deprem ama korkmayın
Deprem dalma batma zonu diye tabir ettiğimiz bir yerde oldu. Endonezya depreminin benzeri bir mekanizmayla gerçekleşti. Çok büyük bir deprem. Ama bizim ülkemiz için hiçbir etkisi olmaz. Çünkü bulunduğumuz faylar birbirinden tamamen farklı.

Haberin Devamı