Gazete Vatan Logo

Bir cami de oraya!

Başbakan Erdoğan talimat verdi, bir cami de oraya yapılacak...

Bir cami de oraya!

Çamlıca ve Taksim'e yapılması planlanan camilerin ardından bir cami de Büyükada'ya yapılacak

Adaların en büyük camisi olacağı belirtilen projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaz aylarında yaşanan Arap turist akını nedeniyle mevcut camilerin yetersiz kaldığı gerekçesiyle verdiği talimatı doğrultusunda gerçekleşecek.

Bir cami de oraya

İstanbul Büyükada’da, Şehit Recep Koç Caddesi’nin köşe başındaki Ayedaş’ın kullandığı binanın yeri cami yapımı için Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildi. Kışlık nüfusu 5 bin civarında olan Büyükada’da, Kumsal Camii, Nizam Camii ve 2 yıl önce restore edilerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Hamidiye Camii ile çarşıda yer alan esnaf camisi var. İçkili restoranlarla yan yana duran arsaya yapılacak olan yeni camiyle birlikte adadaki cami sayısı beşe çıkmış olacak. Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, adada mevucutta 4 tane cami olduğunu kendilerinin de bu camilere (Hamidiye Camii’ne) gittiklerini belirterek, “İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kabul ettiği 1/5000 ölçekli planlarında, (SİT alanı olduğu için koruma kurulunun da onayladığı bu planlarda), söz konusu olan alan konut ve ticaret alanında kalıyor. Hatta plan notlarında, ‘Adalar’da nüfus değişkenliği, nüfusun kış ve bahar azlığı nedeniyle mevcut bütün dini tesis alanları yeterli. Ek bir dini tesis alanı belirlenmesine ihtiyaç olmadığı’ plan notlarına da işlenmiş. Öncelikle planda değişiklik olması gerekiyor. Yani şu anda Adalar’da şu anda cami, kilise, cemevi, sinagogun yapılması sözkonusu gözükmüyor” dedi.

İÇKİLİ RESTORANLAR KAPANMAYACAK: Kışın camilerin yarı yarıya boş olduğunu belirten Farsakoğlu, Büyükada’nın kışlık nüfusunun 5 binlere, yazlık nüfusunun ise 20 binlere çıktığını hatırlatarak, “Zaman zaman sahil kesiminde böyle girişimler var. Bu söylemler bize de geliyor. Bazı insanlar Araplar geliyor diyor. Bizim Araplar için ibadethane yapma görevimiz yok ki. Turistler geçici geliyor” diye konuştu. Ak Parti İlçe Başkanı Erdoğan Yılmaz, Ayedaş binasına 20 metre uzaklıkta bir mescidin bulunduğunu, bu mescidin yetersiz kaldığını, halkın cami yönünde bir talebi olduğunu belirterek, “Halk caddede cuma namazı kılıyor. Turistler de mağdur oluyor, Arap turistler de geliyor çok sıkışık, oraya bir cami lazım. Böyle bir istek var” dedi. Erdoğan, “Mevcut içkili yerler kazanılmış hak olduğu için kalır” diye devam etti.

Haberin Devamı