Gazete Vatan Logo

Bir buçuk yaşında sınavlara hazırlanıyorlar!

Hong Kong'da veliler, çocuklarını iyi bir kreşe yazdırabilmek için gecelerce kreş kapısında bekliyor, çocuklar 1.5 yaşından itibaren kreşlerin sınavlarına giriyor.

Dünyanın pek çok yerinde iyi okullara ya üniversitelere girmek zor. Ama Hong Kong'da çocuklar üzerindeki baskı neredeyse bir yaşından itibaren başlıyor.

BBC'den Helier Cheung'un haberine göre veliler çocuklarını önce iyi bir kreşe, ardından iyi bir yuvaya yazdırmaya çalışıyor ve bunun için çocuklara kreşe girme mülakatlarına hazırlık kursları düzenleniyor.

TEK KREŞE BİNDEN FAZLA BAŞVURU

Yoyo Chan hayatta başarılı olmasını sağlayabilecek önemli bir mülakata hazırlanıyor. Daha bir buçuk yaşında.

İki yaşında kreşe başlayacak, ama Hong Kong'daki en iyi kreşler öğrencilerini seçerek aldıkları için kendini beğendirmesi gerekiyor. İyi kreş ve yuvalar en iyi ilkokullara girmenin yolunu açıyor. Anne-babalar, bunun da ileride çocuklarının aynı çizgideki okullara devam ederek iyi üniversitelere girmelerini sağlayacağına inanıyor. Sadece bir düzine yeri olan en iyi kreşe binden fazla başvuru olabiliyor. Bu nedenle bazı kuruluşlar daha bebek yaştakilere kreş için yapılacak mülakata hazırlık kursları açtı.

Yoyo'ya derste öğretmene selam vermesi ve kendini tanıtması söyleniyor. Küçük kızdan daha sonra bir resim yapması, kumaştan kesilen bir surata gözler yerleştirmesi, bazı meyvelerin adını söylemesi gibi şeyler isteniyor. Başlangıçta çekingen olan Yoyo hemen alışıyor ve kendisine verilen görevlerden ve oyuncaklarla oynamaktan memnuna benziyor. Annesi Emma'nın, Yoyo'nun girmesini istediği kreşte dokuz kişilik yer için yüzden fazla başvuru var. Yoyo'nun daha sekiz aylık olan erkek kardeşi de birkaç ay içinde kurslara başlayacak.

Hong Kong Genç Yetenekler Derneği adındaki kuruluş, 12 dersten oluşan bir kurs için 580 dolar ücret alıyor. Kursta minikler müzikli oyunlarla mülakata hazırlanıyor. Öğretmenler, çocukların başka çocuklarla iletişimine, motor becerileri denilen uyumlu hareket yeteneğine, kendileriyle konuşurken göz teması kurup kurmadıklarına bakıyorlar. Renkleri ve şekilleri tanımaları da istenebiliyor.

Öğretmenlerden Teresa Fahy, "Mülakatlar giderek zorlaşıyor" diyor: "Çocuklara, 'Gözlerin ne işe yarar?' ya da 'Bu ne tür bir yumurta?' gibi karmaşık sorular sorabiliyorlar." Mülakat sonunda çocuklara şeker ikram edilerek, görgü kuralları da sınanıyor. Çocuğun bir tane alıp, "Teşekkür ederim" demesi bekleniyor. Fazla şeker almak açgözlülük, hiç almamak kabalık olarak görülüyor.

Haberin Devamı

EBEVEYNLER KREŞ KAPISINDA GECELİYOR

Haberin Devamı

King Shing Çocuk Yuvası, anne-babaların başvuru formu almak için iki gece kapının önünde beklemesiyle medyanın dikkatini çeken bir yer. Yuva müdürü Leung Wai-fan okul öncesi eğitimin fazlasıyla ticarileşmesinden endişeli. Huzursuzluk içinde çocuklarını kursa yazdırmaya çalışan anne-babalara bakıyor. Çalıştığı yuva, anne-babaların başvuru formu almak için iki gece kapının önünde beklemesiyle medyanın dikkatini çeken bir yer.

Hong Kong Eğitim Enstitüsü'nden Yardımcı Doçent Dr Lam Ho Cheong da, "bir yandan yeteneklerini geliştirmeniz gerek, diğer yanda da öğrenmeye ilgi duymalarını istersiniz" diyor "Ama çok küçükken fazla zorlarsanız, ilgilerini kaybedebilirler." Bazı öğretmenler de anne-babaların çocuklarını kursa götürmek yerine, evde onlarla daha fazla vakit geçirmeleri gerektiğini savunuyor. Ancak bu yıl kreş mülakatları zorlu olacak. 2012-2013 uğurlu sayılan ejderha yılı olduğu için o dönemde doğan çocukların sayısı daha fazla. Ejderha çocukları bu nedenle rekabetin çok olduğu ilk büyük sınavlarını verecekler.

Haberin Devamı