Gazete Vatan Logo

Bir BiP’le ödeme

Turkcell, mesajlaşma uygulaması BiP’e karekodla ödeme sistemini getiriyor. CEO Kaan Terzioğlu, “BiP ile dünya devlerinin önüne geçiyoruz. Şimdi de nakitsiz toplum adına karekodla ödeme sistemleri üzerindeki son çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz” dedi.

Bir BiP’le ödeme

Turkcell’in anlık mesajlaşma uygulaması BiP sahip olduğu teknolojilere yenilerini eklemeye devam ediyor. Daha önce görüntülü konuşma ve mesajlaşma dışında, haber kanalları, müşteri hizmetleri, oyun, bankacılık ve para transferi hizmetlerini platforma ekleyen BiP, şimdi de nakitsiz toplum anlayışıyla karekodla ödeme sistemi üzerinde çalışıyor.

Daha önce BiP’e getirdikleri özellikle anlık olarak mesaj gönderir gibi para transferini mümkün hale getirdiklerini belirten Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, “Anlık mesajlaşma uygulamaları alanında BiP, çok önemli ilkleri teknoloji dünyasına kazandırdı. WhatsApp, biz ne yaptıysak bir kaç ay sonra benzerini kendi servisine getirdi. Bu alanda dünya devlerinden daha iyi seviyedeyiz. Mobil ödeme, para transferi, bankacılık gibi alanları zaten BiP’e bir şekilde eklemiştik. Ödeme sistemleri üzerindeki çalışmalarımızı büyütmeye karar verdik. WeChat’teki karedkodla ödeme sistemini BiP’e getirmek üzereyiz. Bu şekilde vatandaşlarımız BiP üzerinden karekod ile alışveriş yapabilecek. Yazılım ekibimiz son çalışmalarını yapıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

1 milyar kullanıcı

1 milyarın üzerinde aktif kullanıcıya sahip Çinli WeChat, mesajlaşma uygulamasından fazlasını barındırıyor. Çinliler bu uygulama ile sadece mesajlaşmıyor. WeChat üzerinden alışveriş yapıyor, para gönderiyor, hastane randevularını alıyor, fotoğraf paylaşıyor ve vatandaşlık işlemlerini yapabiliyor. Hatta uygulamaya tanımlı kimlik bilgilerini nüfus cüzdanı gibi kullanabiliyor. BiP de bu yolda ilerliyor.

Hedef 100 milyon

Bugüne kadar 23 milyon indirilen BiP’in aktif kullanıcı sayısı 10 milyon. Turkcell’in hedefi kısa süre içerisinde dünya genelinde 100 milyon kullanıcıya ulaşmak. BiP’te günde 1 milyon arama yapılırken 2 milyar mesaj gönderiliyor.

Dijital ihracat

Turkcell, kendi yazılım mühendisleri tarafından üretilen uygulamaları dünyaya ihraç etmeye devam ediyor. Son olarak BiP’i Moldova’ya ihraç eden şirket, 40 operatörle satış görüşmesi yapıyor.
İkinci telefona veda
Turkcell, BiP ile sunduğu teknolojilere bir yenisini daha ekledi. CEO Kaan Terzioğlu, ‘İkinci Numaram BiP’te servisi sayesinde tek telefonla 2 farklı numarayı kullanabilmeyi mümkün hale getirdiklerini söyledi. Terzioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “İkinci Numaram BiP’te servisi sayesinde BiP’e tanımlanacak 2’nci numara ile BiP üzerinden arama yapılabilecek. Aramalar karşılanabilecek ve SMS’ler alınabilecek. Böylece çift hat kullanmak zorunda olanlar 2’nci cihaz taşıma derdinden kurtulacak. Avrupa’da ve Türkiye’de bir ilk olan bu özellik çok kısa bir süre sonra yurt dışında BiP kullananlar için de hayata geçirilecek. Bu özellik sayesinde Avrupa’da yaşayan Türkler hem yaşadığı ülkenin hattını hem de Türkiye hattını tek telefonda kullanmaya başlayarak hatlarının kapanması derdinden de kurtulacak.”
Sabit hat da BiP’te
Kaan Terzioğlu, BiP üzerinden sadece mobil hatların birbirine entegre olmadığını, kullanıcıların isterlerse evlerindeki sabit hatlarını da BiP’e entegre edebileceklerini ve ev dışında oldukları zaman da sanki evden arıyormuş gibi görüşme gerçekleştirebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı