Gazete Vatan Logo

Bir bacağını vatanı için bıraktı diğeriyle ülkesi için yarışıyor

Van Çaldıran’da 2003 yılında uzman çavuş olarak görev yapan Ekrem Taşkın, yola döşenen mayına basarak sol bacağını kaybetti.

Bir bacağını vatanı için bıraktı diğeriyle ülkesi için yarışıyor

Van Çaldıran’da 2003 yılında uzman çavuş olarak görev yapan Ekrem Taşkın, yola döşenen mayına basarak sol bacağını kaybetti. 1 yıl tedavi gördükten sonra protez bacakla ayağa kalkan Taşkın’ın hayatını 11 yıl sonra emekli Albay Melih Işıkçı değiştirdi. Eski albayın desteğiyle paratiatlon sporuna başlayan Taşkın kısa sürede uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi temsil etti. 3 yıl içerisinde 11 birincilik, 17 ikincilik kazanan Taşkın başarı öyküsünü VATAN’a anlattı:

Eski albay hayatını değiştirdi

“31 yaşından sonra gelen bu engel beni ilk başlarda çok engelledi. Hayatım 2014 yılında emekli Albay Melih Işıkçı’yla tanıştıktan sonra değişti. Albay yeni kurduğu paratriatlon takımı Doruk Spor’a katılmamı istedi. 3 engelli arkadaş katılmaya karar verdik.”

“İlk antrenmanlara başladığımız zaman 100 kiloya yakındım. 72 kiloya düştüm. Komutanımız bize tekrar yüzmeyi öğretti. Paratiatlon dalında yüz-sür-koş olmak üzere 3 aşama var. Ben patlamadan sonra bunların hiç birini yapmadım. 10 yıl sonra albayım sayesinde bisiklete bindim, koştum. 6 ay sonra Kütahya’da ilk yarışmaya çıktık ve parkurları tamamladık. “

Haberin Devamı

Ancak ödenek sıkıntısı çektiğimiz için ilk zamanlarda uluslararası yarışmalara katılamıyorduk. Federasyon da sponsor bulmamızı istiyordu. Sponsor buldum ve yurt dışındaki yarışlarda ülkemizi temsil etmeye başladım. İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde derece aldım. Yunanistan’da 12 bin kişinin katıldığı 10 kilometrelik koşuya katılan tek engelli olarak yarışı 78. sırada bitirdim.” “2014 yılından beri 35 yarışa katıldım. Bu yarışlardan 11 birincilikle ayrıldım. En büyük sorunumuz koşu protezimizin olmaması. Normal protezlerle koştuğumuzda bacaklarımız kan içerisinde kalarak yarışı tamamlıyoruz. 30 bin lira olan proteze 8 kişilik takımda bir tek ben sahibim. Sponsoru olmayan arkadaşlarımız ise hala bu sorunları yaşıyor. “ “Devlet bunu karşılamıyor, genelkurmay lüks olarak görüyor. Federasyon ise sponsorlarınıza yaptırın diyor. En son Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bizden bir sunum istedi. Sunum yaptık, yardımcı olunacağı söylendi ama hala bir gelişme yok. Vatanım için bir bacağımı bıraktım, şimdi de bir bacağımla ülkem için yarışıyorum. Yetkililerin de bayrağımızı her yerde dalgalandırmak için bize destek olmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı