Gazete Vatan Logo

Bir avuç suşi için Antarktika’da katliam

Bir avuç suşi için Antarktika’da katliam

Küresel ısınmanın engellenmesi için Fransa’nın başkenti Paris’te İklim Konferans’ı yapılırken, Japonya, tartışmalı ‘balina araştırma programını’ tekrar başlattı. Balinaları korumak için uluslararası camiadan gelen baskılara karşın, ilk Japon balıkçı gemisi dün Antarktika’ya doğru yola çıktı. Tokyo yönetiminin ‘bilimsel araştırma’ olarak nitelediği 3 aylık dönemde 333 minke balinasının avlanması planlanıyor. Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı ise baskılara karşın balina araştırma programının devam edeceğini duyurdu.

10 bin balina katlettiler

Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2014 yılının Mart ayı sonunda Japonya’nın araştırma programının bilimsel amaçlara hizmet etmediği belirtip balina avını durdurmasına hükmetmişti. Bu karar üzerine Japonya 2014 yılında balina avını durdurmuş ve av programını revize etmişti. Tartışmalı ‘bilimsel program’ kapsamında Japon balina avcılarının yaklaşık 25 yıldır Antarktika sularında 10 binden fazla balina öldürdüğü tahmin ediliyor.

Haberin Devamı


Japonya’nın güneybatısındaki liman kenti Şimonoseki’den hareket eden Yushin Maru-1 ve Yushin Maru-2 adlı tekneler Antartika’da 333 minke balinasını avlayacak.