Gazete Vatan Logo

Bir avuç nar kalbi koruyor

Bir avuç nar kalbi koruyor

İçerdiği C vitamini, potasyum ve magnezyum gibi minerallerle sayısız faydası olan nar, sahip olduğu lezzetinin yanında birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliğe sahip olurken, uzmanlar, kalp dostu olan narın günde bir avuç yenmesini öneriyor.

Narın meyvesinin ve suyunun farklı rahatsızlıklara çare niteliğinde olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, kalp dostu olan narın günde bir avuç yenmesini öneriyor. Narın önemli faydaları bulunduğunu ifade eden Yusuf, "Nar, kaliteli C vitamini, potasyum, magnezyum gibi mineraller ile antioksidan maddeler içerir. Nar meyvesinin çekirdekleri kalp damar sağlığını koruyucu etkisi bulunan kimyasal bir bileşene sahiptir. Yapılan bazı çalışmalarda kalp damar hastalıklarına neden olan kötü kolesterolü düşürdüğü ortaya konmuştur. Nar suyunun sahip olduğu antosiyanin, kateşin, ellagitanin gibi antioksidanlar, kanserojen maddelere karşı vücutta savunma rolünü üstlenmektedir" dedi.

Fatma Baysal Yusuf, narın birçok sağlık problemine karşı koruyucu özelliği olduğunu belirterek, "Yapılan araştırmalar, narın içerdiği ellagitanin maddesinin prostat kanseri hücre oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ayrıca meme, akciğer ve deri kanserlerinin tedavisi noktasında nar ile yapılan birçok çalışma mevcuttur. Nar meyvesi kemik yapısının korunmasında da içerdiği fenolik bileşikler nedeniyle olumlu rol oynar. Bağışıklığı arttırıcı etkisi vardır. Ağız ve diş sağlığı açısından tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Cilt yaşlanmasını önleyici etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bu yüzden ileri zamanlarda cilt kremlerinde nar içeriğini bolca görmemiz muhtemel olacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir avuç nar, bir ömür sağlık

Narın mutlaka tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yusuf, şöyle devam etti:

"Nar her gün 1 porsiyon olarak tüketilirse yeterli olacaktır. 1 porsiyon miktarını ortalama 1 avuç nar tanesidir. İstenirse 1 çay bardağı meyve suyu olarak da tüketilebilir. Bir ömür sağlık istiyorsak nardan vazgeçmeyelim. Ancak içerdiği früktoz, glikoz ve sükroz nedeniyle şeker hastası olanlar dikkatli tüketmelidir. Böbrek yetmezliği ve ilaç kullanan yüksek tansiyon hastalarının fazla miktarda nar tüketmesi sakıncalı olabilir."

Haberin Devamı