Gazete Vatan Logo

Bir anda tutuştu!

Mimar Sinan’ın Ayasofya'yı örnek alarak yaptığı şaheserini Haydarpaşa Garı gibi kül ediyorlardı

Mimar Sinan’ın Ayasofya’yı örnek alarak yaptığı Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Camii tıpkı Haydarpaşa Garı gibi onarılırken tutuştu.

Tophane’de tarihi Kılıç Ali Paşa Camii’nde yangın çıktı. Kaptan-ı Derya Kılıç Ali’nin Mimar Sinan’a yaptırdığı ve 1580 ile 1587 yılları arasında inşa edilen caminin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile Başbakanlık İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılıyordu. Restore müteahhitliğini Abide Yapı Restorasyon Proje’nin (AN-SA) üslendiği camindeki yangın saat 15.30 sıralarında caminin ahşap olan saçak kısmında başladı. Yangına kısa sürede gelen itfaiye ekipleri müdahale etti ve büyümeden söndürüldü.

Çalışanlar gözaltında

Elektrik kontağından çıktığı sanılan yangınla ilgili olarak restorasyonda çalışan işçi ve görevliler, ifadeleri alınmak için polis merkezine götürüldü. İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden Erkal Çokçetin gelerek yangın yerinde inceleme yaptı. Erkan Çokçetin, “Ahşap saçak kısmında kaynak yapılıyordu. Elektrik kontağından olduğunu tahmin ediyoruz. Saçak kısmının altı zaten ahşap. Gördüğümüz kadar içeride bir zarar yok” dedi.

Ciddi inceleme yapacağız

İstanbul’da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yangın çıkan Tophane’deki tarihi Kılıç Ali Paşa Camii’ne geldi. Burada incelemelerde bulunan Günay yangın hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Günay yangına kısa sürede müdahalede bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “15.29’da ihbar olmuş 15.35’de itfaiye ekipleri yangına müdahale etmişler. İçeriyi ve dışarıyı yerinde izledim. Son cemaat yerinde yapılan çalışmada karkaslarda bir tutuşma olmuş. Yıkılmakta olan son cemaat bölümünde işçiler için kurulmuş ahşap iskelelerde hasar var. Bunun dışında caminin özgün yapısında bir zarar yok. Bunun nedenini arkadaşlar ilerleyen günlerde ciddi bir incelemeyle ortaya çıkaracaklar. İtfaiyenin zamanında müdahalesiyle şu anda yangınla ilgili bir sorun yok. Asıl cami bölümünü arkadaşlarla gezdik herhangi bir sorun yok zaten. Sadece bir duman yoğunluğu vardı.’

Sinan Ayasofya’dan örnek almıştı

Kaptan-ı Derya Kılıç Ali’nin Mimar Sinan’a yaptırdığı İstanbul’un Tophane semtinde bulunan camide bir süredir restorasyon yapılıyordu. 1580 yılında yapılan cami Ayasofya’nın küçük boyutta bir kopyası olarak biliniyor. Yangın akıllara kasım ayında meydana gelen Haydarpaşa faciasını hatırlattı. Haydarpaşa’da da restorasyon sırasında yangın çıkmış ve tarihi bina büyük zarar görmüştü.

Haberin Devamı