Gazete Vatan Logo

Bip’siz-buz’suz diziye 8 milyon lira destek

RTÜK ile Aile Bakanlığı, ‘aile dostu’ dizilere verilecek teşviğin bütçesini 8 milyon lira olarak belirledi. Aile dostu diziler ile yurt dışına da satılan yapımların Türk kültürü ile tarihi yerleri tanıtması, Türkçe’nin doğru ve güzel kullanılmasını sağlaması hedefleniyor.

Bip’siz-buz’suz diziye  8 milyon lira destek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla ‘aile dostu’ dizilerin ödüllendirilmesine yönelik yasal düzenlemenin son aşamaya geldiğini belirterek, teşvik için yaklaşık 8 milyon liralık bütçe ayırdıklarını açıkladı.

Dizi daha fazla tutar

Yerlikaya, ‘aile dostu’ diziler ile televizyonlarda yer alan film ve animasyonlara bu yıldan itibaren verilecek teşvik ödülü çalışmasının detaylarını anlattı. Yerlikaya, ilk olarak Türkçe’nin doğru ve güzel kullanımıyla ilgili spiker ve sunuculara diksiyon dersi vererek sertifikalandırdıklarını belirtti. Bu uygulamanın yanında ‘aile dostu’ dizi, TV’deki filmler ve animasyonlara teşvik ödülü verilmesine yönelik çalışmanın da devam ettiğini bildiren Yerlikaya, şunları söyledi:

“Parasından ziyade Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ‘aile dostu’ dizi olarak kabul edilmesi dizilerimizin hem iç piyasada daha fazla tutulmasını hem de uluslararası camiada da Türk toplumunun, kültürünün daha iyi tanıtılmasına aracı olur.”

Haberin Devamı

Her yıl verilecek
RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, yasal düzenlemesi son aşamaya gelen teşvik ödülü sisteminin nasıl işleyeceğine yönelik şu bilgileri verdi: “Şu anda ödülleri belirleyecek komisyon oluşturulacak. Bilim adamlarının, sektörden isimlerin de olması planlanıyor. Ondan sonra da ödülün dağıtım aşamasına geçilecek. Temmuz, Ağustos’u bulabilir ama bu yıl inşallah Aile Bakanlığı’mızla ilk ödülleri dağıtmayı düşünüyoruz. Teşvik ödülünün bu yıldan itibaren her yıl verilmesini hedefliyoruz.”
Türk kültürünü tanıtım
Avrupa, Asya ve Kafkasya’da çok sayıda Türk dizisinin izlenmeye başlandığını anlatan İlhan Yerlikaya, bu durumun yüz güldürdüğünü ancak Türk toplumunun daha iyi tanıtılması için sıkıntılı içeriklerin de düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Yerlikaya, “Ne kadar para harcarsanız harcayın bir dizideki Türk kültürünün, tarihi yerlerin gösterilmesini, Türkçe’nin doğru ve güzel kullanımını sağlamayı başka hiçbir reklamda yapamazsınız ama o dizide küfürün envai çeşidini sergilerseniz o zaman Türk kültürünü yanlış aksettirmiş olursunuz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı