Gazete Vatan Logo

Binlerce Türk kurtarılmayı bekliyor

Libya’da yaşanan olayların ortasında kalan binlerce Türk tahliye edilmeyi bekliyor. Ankara, Libya’daki Türkleri kara, deniz ve havayoluyla vatandaşları tahliye etmenin yolunu ararken dehşeti yaşayanların anlattıkları tehlikenin boyutlarını ortaya koyuyor.

Kamplarımıza saldırdılar

Bir grup Türk, Libyalı BURAQ Air uçağı ile, Trablus’tan İstanbul’a dönmeyi başardı. Yolculardan Naim Dikili, “Bir an önce yardım gitmeli. Libyalılar kamplarımıza saldırdı. İnsanlara zarar vermiyorlar ama yağmalama devam ediyor. Orda olmak büyük tehlike” dedi.

Türk esir iddiası

Yaşanan olayları görüntüleyen ve cep telefonu ile görüşen 6 Türk vatandaşının güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını ileri süren Ali Yağcı ise şöyle konuştu: “Şantiyelerimiz yağmalandı. Geride kalan arkadaşlarımıza saldırdılar. Yerel halk proje müdürümüzü esir aldı. Arkadaşım, Bingazi’nin bombalandığını, Libyalıların Türkleri emniyet olarak kullandığını ve Kaddafi karşıtlarının yaklaşık 5 bin Türk’ü yağmurun altında stadın içinde tuttuğunu söyledi.”


İskenderiye’den tahliye

Binlerce Türk ’ün mahsur kaldığı Bingazi kentinden yapılması planlanan tahliye işlemi Mısır’a kaydırıldı. Bingazi Havalimanı ’nın kullanılamaz hale geldiği ve terminalde bekleyen binlerce Türk ’ün de uçak hangarında bekletildiği duyumları üzerine Dışişleri Bakanlığı Mısır ’ın İskenderiye kenti üzerinden tahliye işlemini yapmayı kararlaştırdı. Havalimanı hangarında bekleyen Türkler otobüslerle İskenderiye Havalimanına getirildi. THY yetkilileri, İskenderiye ’ye Airbus A 330 tipi 281 kişilik uçak gönderdi.

‘Patlama sesleri duyduk’

Karayoluyla Mısır ’ın İskenderiye kentine getirilen 248 Türk Libya ’daki olayları anlattı. 4 yaşındaki kızıyla Libya ’nın Beyda kentinden geldiğini söyleyen Şeyma Erdoğan, çok korktuklarını, zaman zaman patlama sesleri duyduklarını söyledi.

‘Kaldığımız yerleri yaktılar’

Libya ’dan Türkiye’ye gelen 150 kişilik ilk kafiledeki işçi Mesut Kahraman (48) şunları anlattı: “Devlete ait bütün yapılar yakılıp yıkılıyor, yağmalanıyor, ancak yabancılara zarar vermiyorlar. Al Marj ’daki inşaatta 3 bin kişi çalışıyordu. Burası da devlete ait bir yapı olduğu için depolarımızı, kaldığımız yerleri yıkıp ateşe verdiler.”

Limana yanaşırsak Türkler kurtulur

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na Libya’daki gelişmelerle ilgili bilgi verdikten sonra gazetecilere son durumu özetledi:

- Dışişleri Bakanlığı’nda 3 bakan ve bürokratlardan oluşan kriz masası oluşturuldu

- ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Avusturalya ve Suriye’nin de aralarında olduğu 10’a yakın ülke, vatandaşlarının Türkiye kanalıyla tahliyesi konusunda talepte bulundu.

- Türk vatandaşlarının hem kara hem deniz hem de havayoluyla tahliyesi için çaba sarfediliyor.

- Havayoluyla 2 bin 100 vatandaşın Türkiye’ye geldi. Tunus ve Çad üzerinden karayoluyla tahliye imkanları aranıyor.

- Temel sıkıntı otorite boşluğu, muhatap yok. İşçilerimizin yoğun olarak bulunduğu bölge Bingazi’dir. Havaalanı malesef çalışmıyor. Trablus üzerinden getirmeye çalışıyoruz. Ama Bingazi ve Trablus arası bin 100 km. Maalesef güvenlik de yok. Bütün bu bilinmezlik ortamında bilinen imkanların tümünü seferber ettik.

- İki feribot ve Deniz Kuvvetwlerine ait bir yolcu gemisi gönderdik. Denizyoluyla günde 6 bin kişi tahliye edebilecek bir kapasiteye ulaştık. Ayrıca iki feribot temin edildi. Bütün mesele Bingazi limanına yanaşılıp yanaşılamayacağıdır.

- Devlet ve hükümet olarak böyle bir olay karşısında alınabilecek ne tedbir varsa aldık.

- Denizyoluyla tahliyenin olması durumunda vatandaşlar Marmaris’e gelecek.

- Orada bir kaos durumu var. Bu bilgiler her zaman değişmektedir.

- (Bir gazetecinin, “Bugün bir gazetede 3 bin 500 Türk’ün bir stadyumatoplandığı ve koz olarak kullanıldığı belirtiliyor” sözleri üzerine) Hayır. Orası güvenli bir noktadır. Sizden ricamız, bilgi kirliliğine imkan verilmemesidir.

Haberin Devamı