Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müteahhitlere uyarı

Şehircilik Şûrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün Beştepe'de sekiz yıl aradan sonra toplandı. Başbakan Binali Yıldırım'ın ardından kürsüye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müteahhitlere uyarı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları

Şura'da emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.Bizim medeniyetimizde şehirler, mahaller insanın yaratıcısına yöneliminin temsilidir. Şehirlerin bir ruhu vardır.

Yaşadığımız şehircilik facialarının nedenlerini çok iyi tespit etmeliyiz. Şehirleşme konusunda yaşadığımız sıkıntılar bize mahsus değildir.

1950'de nüfusumuzun sadece yüzde 25'i şehirlerde yaşarken bugün bu oran yüzde 90'ı aşmıştır.

Ben dikey mimariden yana değil yatay mimariden yanayım. Şehirleşmenin getirdiği sorunları aşmak için hep birlikte fikir üretmeliyiz.

Bugün dünyanın 30 şehrinin ortak özelliği hepsinin de terör tehdidi altında bulunmasıdır. Sorun çözmek, toplumun bir kesimini diğerlerinden tehcir edecek yapı adacıları oluşturma anlamına gelmemelidir. Bu birliktelik herkesin, diğerinin halini görmesine, yardım elini oluşturmasına, yarasını sarmasına imkan sağlamaktadır. Bireyselleşmeyi teşvik eden yapılaşmalar, dünya cennetini cehenneme çevirir.

Şehir dediğimiz zaman üzerinde durmamız gereken pek çok husus bulunuyor. Ülkemizde nispeten düzenli ve tarihi dokusunu muhafaza eden şehirlerimize baktığımız zaman, bunlar köyden göçün patladığı 2. Dünya Savaşı sırasında geleceği gören belediye başkanları olan şehirlerdir. Vizyoner bir bakış açısıyla gelişmeleri doğru değerlendirip, geleceği planlayan anlayışlar o şehri bugünlere kadar getirmiştir.

Haberin Devamı

Türkiye deprem başta olmak üzere doğal afetlere maruz kalan ya da kalma ihtimali olan bir ülkedir. Ülkemizde hızla yıkılıp yapılması gereken 6 milyon yapı tespit edilmiştir. Kentsel dönüşüm için bugüne kaar 2,5 milyar TL kaynak kullanıldı.

KOT denilen bir olay var. Müteaahitler bununlar acımasız bir biçimde yolsuzluk yapıyorlar. Kazanmak istiyorum derken ihanet ediyorsun geç o işleri.

İstanbul Boğazı'nın hali ortada. Bunun bir yasası olmalı. Boğaz'da 7 katlı binalar var. Çok ciddi bir Boğaz Yasası çıkmalı, hükümet kararlı bir adım atmalı.

Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Fatih Sultan Mehmet diyor ki, asıl marfet halkın kalbini ruhunu benliğini inşaa edecek, insana huzur verecek şehirler inşaa etmektir.

Başta Konya, Edirne, Bursa, İstanbul olmak üzere, tüm şehirlerimiz insan merkezli kurulmuştur. Bizim şehirlerimiz bir medeniyet tasarrurun eseri olarak meydana gelmiştir. Bizim şehirlerimiz dünyanın her tarafında fazilet ve erkan sahibi insanları kendine çekmiş, cezbetmiştir. Bu şuradan çıkacak sonuçlar bu sorumluluğumuz yerine getirilmesinde bize ışık tutacaktır. Sayın Cumhurbaşkanım, bugün dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde çevrecilikle ilgili yeni kavramlar anlayışlar oluşuyor. Bizim geri kalmamız düşünülemez. Biz ülke olarak hangi aşamadayız neler yapabiliriz etraflıca tarışmamız gerekiyor. Bu şuarada yeni mevduat, şehircilik düzenlemeleri gibi konular ele alınacaktır.

İnanıyorum ki bilim adamlarımız, konuda uzman şahsiyetler şehirlerimiz daha da güzelleştirmek için çözüm önerileini ortaya koyacakalar.

2002'den bu yan Türkiye'de ihracatımızı arttırdık. Mazurlara madurlara eve sahipliği yapan bir ülke oldu Türkiye.

Haberin Devamı

Dünyada kriz derinleşirken Türkiye, büyük projeleri başlatıyor ve hizmete alıyor. Türrkiye'yi büyütmek için canla başla çalışıyoruz

Haberin Devamı

Çanakkale Köprüsü mega bir projedir. 18 Mart'ta Çanakkale Köprüsü projesine ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz.

15 yılda bir Türkiye'yi üç Türkiye yaptık, ihracatımızı 4 kat artırarak dev yatırımlara imza attık. Şehirlerimiz büyüyüp geliştiçe yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Dünyada artık sadece ülkeler değil şehirler de yarışıyor

Güneydoğu'daki yerleşim birimlerinde 35 bin konutun yapımına başladık.Dikey mimari yerine yatay mimariyi daha çok tercih edeceğiz. En az 7 milyon yapı stoğunun yenilenmesine ihtiyaç var.

Bundan sonra işimiz bitmedi, devam ediyor. Hem şehircilik hem de çevre alanında. Son 16 yıl içerisinde hükümetlerimiz yeşil alan miktarını 1.8 milyon hektar düzeyinde arttırdı. 3 milyar ağacı toparkla buluşturduk Daha da güzel şeyler yapacağız.

Marmara depremi bize çok şey öğretti. Depreme dayanıklı riskli konutların yerini daha sağlam yapıların almasıdır. 5 milyon yapının deprem riskine karşı yenilenmesine rağmen halen 7 milyonun ihtiyacı var. 250 milyar dolarlık bir bütçeden bahsediyoruz.

Yapılacak bu konutlar ve harcanak bu bütçenin kendi kaynağını oluştıracak imkana sahip olduğunu ifade etmek istiyorum. Kentsel dönüşüm mecburi değil, gönüllü olacak. Sur, Diyarbakır'ın cazibe merkezi turizm merkezidir. Tarihin kültürün ortaya çıktığı önemli bir merkezdir. Önce Sur'da başladık. Bir yandan tarihi yapısını yeniden ortaya çıkarıyoruz. Diğer yandan da burada ki vatandaşımızın mağduriyetini gideriyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle milli şehircilik şurasına katkı sağlayacak paydaşlara bir kez daha teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı