Gazete Vatan Logo

Başbakan Yıldırım ve Netanyahu mutabakatın detaylarını anlattılar

Başbakan Binali Yıldırım'ın Çankaya Köşkü'nde, İsrail ile yürütülen müzakerelerde varılan aşamaya ilişkin açıklama yapıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek için Roma'da olan Netanyahu'nun da Yıldırım ile eş zamanlı olarak bir açıklama yaptı. Netanyahu açıklamasında, ''Türkiye ile anlaşmamız sonrasında da Gazze’nin denizden ablukası devam edecek'' dedi.

Başbakan Yıldırım ve Netanyahu mutabakatın detaylarını anlattılar

Türkiye Mavi Marmara krizinin ardından geçen 6 yılın ardından İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, eş zamanlı olarak düzenledikleri basın toplantısında mutabakatın detaylarını açıkladılar.

İşte Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

İsrail ile olan süreç başladı. Mutabakat metni yarın imzalanacak. Bu imzadan sonra onay süreçleri var. İsrail'de onay bakanlar kurulunda bizde ise mecliste tamamlanacak. Akabinde de karşılıklı büyükelçilikler faal hala getirilecek ve atamaları yapılacak.

Peki buraya nasıl geldik? Bunun hakkında kısaca bilgi verelim. 31 Mayıs 2010 tarihinde insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almıştık. Bilahare 2013 Mart ayında İsrail Başbakanı Netanyahu Cumhurbaşkanımızı telefonla arayarak olaydan dolayı özür dilemişti.

20 MİLYON DOLAR ÖDENECEK

Böylece anlaşmaya giden yolda ilk adımı atmıştık. Ancak Türkiye'nin şartları sadece özürle sınırlı değil. İki tane daha şart var. Öncelikle Filistin ve Gazze'ye uygulanan ambargonun hafifletilmesi ve oraya yapılacak yatırımların önünün açılması. Orada hayatını kaybeden vatandaşların iki hususta. Buna göre orada ölenlerin yakınlarına tazminat ödenecektir. Bu miktar da 20 milyon dolar civarındadır.

Haberin Devamı

Bu mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl nedeni ise. Filistinliler'in günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır ve izolasyondur. Bu hususta uzun uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet bir karara varıldı. Bu amaca yönelik olarak önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz İsrail'in Aşlok limanına gidecektir.

BAŞLICA İHTİYAÇ ELEKTRİK VE SU ALT YAPISI

Yapılacak işler bununla sınırla değil. Gazze başta olmak üzere elektrik su ihtiyacına yönelik çalışmalar başlanacak. Filistin-Türkiye hastanesi bir an önce hizmete sunulacak. Ayrıca TOKİ'nin Gazze'de konut projesi var. Sanayi bölgesinin de yapımına hız vereceğiz bu mutabakat çerçevesinde. Bu mutabakat öncelikle Filistinli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun. Onlar çok büyük sıkıntılar çektiler.

Haberin Devamı

Bugüne kadar olduğu gibi Türkiye Filistin'in haklı davasının hep sonuna kadar savunacak ve savunmaya devam edecek. Bu mutabakatla birlikte İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Filistin'e olan ambargo Türkiye'nin öncülüğünde büyük oranda kalkmış oluyor. Öte yandan Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödenecek. En önemlisi ise İsrail'in bizden 2010 faciasından sonra özür dilemesi.

Sayın Cumhurbaşkanımıza büyük iradesi sebebiyle teşekkürü borç biliriz.

Yardım AFAD koordinasyonunda yapılacak.

Normalleşme her alanı kapsıyor ama ekonomik ilişkiler ve bölgesel işbirlikler önde geliyor.

En kısa sürede yeni büyükelçi atanacak.

MUTABAKATI HAZIRLAMAK YILLAR ALDI

Bu mutabakatı yapmak yıllar aldı. Bundan sonrası gelişmelere göre değerlendirilecek. O bakımdan burada İsrail hükümetine de bize de büyük görevler düşüyor. Bu mutabakatı en iyi şekilde işletmek için. Bölgede ilişkilerin iyileşmesi hem İsrail hem Türk halkının yararınadır. Diğer konular karşılıklı görüşmelerle bir noktaya getirlebilir.

Haberin Devamı

Tazminatı İsrail tarafı toptan yatırılacak biz de bunu dağıtacağız. Bu ikili bir anlaşmadır. İkili anlaşma diğer anlaşmaların üzerinde bir statüsü vardır. O bakımdan geçerli olan anlaşma bu olacaktır. Şehitlerin yakınlarıyla da görüşmeler çok önceden yapılmıştır. Gerekirse yeniden yapılır.

RUSYA İLİŞKİLERİNDE GÜZEL GELİŞMELER VAR

Türk milleti de Rus milleti de bu krizin ortadan kalkmasını istiyor artık. Bize düşen de milletimizin bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Bu yönde de güzel gelişmeler var. Yakın zamanda milletimizle paylaşacağız.

Elektirik su konusu çok acil bir konu. Vefat edenlerin yakınlarıyla görüşüyoruz.

Türkiye Almanya Savunma Bakanı'nın İncirlik ziyaretine izin verecek. Herhangi bir sorun yok.

MAZLUM HALKLARIN HAMİSİ POZİSYONUNDAYIZ

Ambargonun tanınması görüşüne ise katılmıyorum. Orada gayri insani şartlarda ölüm kalım mücadelesi veriyorlar. Biz bu insanları dünyaya açıyoruz. En temel insani ihtiyaçlarını karşılaşacağız. Ezilen Filistin halkının hamisi olduğumuzu bir kez daha gösteriyoruz. Her şey Türkiye'nin gözetiminde. Her türlü insani yardımın orada tahrip olmuş altyapının yeniden yapılanması ve oradaki insanların yeniden nefes almasını sağlamaktır. Her türlü faaliyeti kontrol edeceğiz.

Haberin Devamı

Normalleşme önce bir başlasın. Sonra işbirliğinin miktarı belli olacaktır. O yüzden detayları şimdiden konuşmanın bir anlamı yok. Söylenen ne olursa olsun sonuç Filistin'de sıkıntı yaşayan kardeşlerimize erişimin sağlanmasıdır.

Ateşkes anlaşması imzalamıyoruz. Biz İsrail-Türkiye ilişkilerinin normale dönüşmesi için bir mutabakata baktık. Hamas'ın konuyla ilgisi yok. 3 tane net husus var. 1. Türkiye'den özür dilenmesi. 2. Mavi Marmara'da ölenlere tazminat ödenmesi. 3. ise Filistin'e erişimdeki zorlukların ortadan kaldırılmasıydı. Bunda da nihayet anlaşıldı. Mutabakata varıldı.

Yardım gemileri Mersin'den olacak. Gerekli arkadaşlar katılırlar.

Netanyahu'nun açıklamasından satırbaşları

Doğalgazın Türkiye üzerinden taşınmasının önü açılacak.

Gazze'ye denizden olan abluka sürecek. Ambargo hafifletilecek.

Türkiye ile varılan mutabakat, Türkiye topraklarında İsrail'e yönelik herhangi bir terör eylemini de engelliyor.