Gazete Vatan Logo

Binali Yıldırım'dan AK Parti'ye tarih uyarısı

MYK toplantısının ardından milletvekilleriyle bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, partilileri referandumla ilgili tarih vermeyin diye uyardı

Binali Yıldırım'dan AK Parti'ye tarih uyarısı

Başbakan Binali Yıldırım’ın, milletvekilleriyle bir araya geldiği toplantıda, “Biz makamlara sevdalı değil ülkeye sevdalıyız. Bizde fire olmaz” mesajını verdiği öğrenildi.

Yıldırım, dün partisinin MYK toplantısına başkanlık etti. MYK’nın ardından milletvekilleri ile bir araya gelen Yıldırım, yaklaşık 2 saat süren yemekte, birinci turda gösterdikleri “performans” nedeniyle teşekkür etti. Yıldırım, “birinci turda çok iyi gittik” dedi.

Edinilen bilgiye göre toplantıda Yıldırım, bugün başlayacak ikinci tur oylamasından da benzer bir tavır beklediğini ifade etti. Yıldırım, “Bizde fire olmaz. Sizlere güveniyorum. MHP, kendi hesabını kendisi verir. Başka parti üzerine yorum yapılmamalı. Teklife beraber imza attık” derken, AK Parti’de fire olabileceği yönündeki iddiaları, “Aramıza fitne sokmaya çalışıyorlar. Fitnecilere bakmayın biz yolumuza devam edeceğiz” sözleriyle değerlendirdi. Yıldırım, teklifin ikinci tur oylamalarda da 340 bandında bir oyla geçeceğine inandığını da söyledi.

‘Koltuk sevdamız yok’

Haberin Devamı

Kendisine yöneltilen, “kendi ipini kesiyor” eleştirilerini hatırlatan Yıldırım, “Biz milletimize sevdalıyız koltuklara değil” dedi. Yıldırım’ın bu sözleri milletvekilleri tarafından alkışlandı. Yıldırım’ın, AK Parti hükümetlerinin 14 yıl boyunca ayırım gözetmeksizin bütün vatandaşları kucakladığını belirterek, “Birçok kez saldırıya uğradık. Ama millet iradesi üzerinde hiçbir güç tanımadık” değerlendirmesini yaptığı bildirildi.

İkinci tur oylamada muhalefetten ilk turda olduğu gibi kürsü işgali beklemediğini ifade eden Yıldırım’ın, “Bu eylem en çok da CHP’ye zarar verdi. Kendileri de bunun farkında. Benzeri eylem olmayacağını düşünüyoruz. Nasıl bir yavaşlatma girişimi olursa olsun sakin olun. Hakaret dışında eleştirilere cevap vermeyin” dediği de öğrenildi.

Toplantıda bazı vekillerin, “referandumda beklentinin yüzde 55” olduğuna dair söylemleri üzerine Yıldırım’ın, “AK Parti ve MHP toplamı şu kadar ediyor gibi bakmak yanlış. Herkesten oy bekliyoruz, bu yönde mesajlarımızı vermeliyiz. Rakam telaffuz etmek doğru değil. Alabildiğimiz en yüksek rakamı hedeflemeliyiz” değerlendirmesini yaptığı kaydedildi.

Tarih uyarısı

Haberin Devamı

Yıldırım’ın toplantıda referandumla ilgili tahminlerin yanı sıra tarih verilmesini de eleştirdiği, “2 Nisan” açıklaması yapanlara tepki göstererek, “Tarih vermeyin diye açıklama yaptım ama tarih veriliyor. Referandumla ilgili tarih bundan sonra tarih verilmesin” dediği öğrenildi.

‘Olçok’suz ilk kampanya’

MYK’da, referanduma dair propaganda süreci de değerlendirildi. Birçok ile gitmeyi hedefleyen Yıldırım’ın ağırlığı TV programlarına vermesi bekleniyor. Yıldırım’ın, “Erol Olçok olmadan ilk seçim kampanyamızı gerçekleştireceğiz. Onu çok arayacağız ancak tüm ekibiyle yine birlikte olacağız” dediği de öğrenildi.

CHP-MHP zirvesini yorumladı:

Konuşacakları aşağı yukarı belli gibi Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugün yapacakları görüşmeye ilişkin olarak, “Sayın Bahçeli’nin açıklamalarından ne konuşacakları aşağı yukarı belli gibi” değerlendirmesi yaptı.

MYK toplantısı için dün Ak Parti Genel Merkezi’ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, bugün yapılacak Kılıçdaroğlu-Bahçeli görüşmesine ilişkin soru üzerine, “Görüşmeye ilişkin benim bir görüşüm yok, bir araya gelecekler ne konuşacaklar bilmiyorum. Zaten Anayasanın 1. tur oylaması tamamlandı. Sayın Bahçeli’nin açıklamalarından ne konuşacakları aşağı yukarı belli gibi” yanıtını verdi. ‘Sürpriz yok’ “İkinci tur oylamadan sürpriz bir sonuç bekliyor musunuz” sorusu üzerine Yıldırım, “Hiçbir sürpriz yok. Ak Parti grubu kaya gibi maşallah, ikinci turda da gideceğiz oylarımızı atacağız, inşallah Türkiye’nin yeni anayasasını değiştirme, yönetim sistemini değiştiren yeni anayasasını milletin önüne götüreceğiz. Tabii bu bizim MHP ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bir değişikliktir. Birinci turda sonuç neyse, ikinci turda da o olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Seçimler 2019’da’

Erken seçimin gündemde olup olmadığına dair soruya Yıldırım, “Bir sebep var mı erken seçim için?” karşılığını verdi. “Anayasa kabul edilmezse” denilmesi üzerine Yıldırım, “Arkadaşlar şimdi faraziyeler, ihtimaller üzerine amel olmaz, ilk gönce gidelim hiç herhangi tereddüde mahal yok. Meclisten anayasa geçecek ve referanduma gideceğiz ve milletimize bu değişikliği en güzel şekilde anlatacağız ve ondan sonra yolumuza devam edeceğiz. Seçimler 2019’da planlandığı gibi olacak. Erken seçim konularını gündeme getirerek ülkedeki istikrar konusunda tereddüt oluşturmaya gerek yok” dedi.

Haberin Devamı

Milliyet