Gazete Vatan Logo

Bin Ladin'in özel belgeleri yayınlandı

ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı, ‘Mayıs 2011’ baskınında El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'daki evinde ele geçtiği bildirilen bazı belgeleri yayınladı.

''Bin Ladin'in öldürülmesine ilişkin resmi açıklamaların doğru olmadığı'' yolundaki haberlerin ardından yayınlanan belgeler, Bin Ladin'in örgütle yazışmalarını ve bazı ailevi mektuplarını içeriyor.

Üzerindeki gizlilik kaydı kaldırılarak kamuoyuna sunulan 103 belgede, Bin Ladin'in ailesine düşkün olduğu ve son ana dek ABD'ye yönelik saldırılar planladığı anlaşılıyor.

2 Mayıs 2011'de Pakistan’ın Abbottabad kentinde Bin Ladin’in evine yönelik operasyonun ardından evden toplanan belgeler, Bin Ladin’in ABD'de yayınlanan bazı kitapları ve düşünce kuruluşu raporlarını dijiital yoldan okuduğunu gösteriyor.

Yazışmalara göre, Bin Ladin son ana dek Kuzey Afrika ve Yemen’deki militanlara devlet kurmaya çalışmak yerine Amerikan hedeflerine saldırı önermiş.

Militanların kendi aralarında çatışmaktan kaçınıp uluslararası hedeflere yönelmesini yazan Bin Ladin, küresel ısınma sonucu yeraltı sularının dikkatli kullanılmasını ve militanların gıda güvenliğine önem vermesini de istemiş.

Bin Ladin, bu şekilde 266 tane kitap, rapor ve Amerikan hükümetinin çeşitli birimlerinin verilerini toplamış. Gazeteci Bob Woodward ve düşünür Noam Chomsky, Bin Ladin'in izlediği yazarlar arasında yer almış. Dört eşi ve 20 çocuğu olan Bin Ladin’in ailesiyle yazışmalarından, oğlu Hamza'yı El Kaide’nin başına geçirmeyi planladığı anlaşılıyor. Yazışmaları inceleyen uzmanlara göre Bin Ladin, bazen eşlerine sevecen ifadeler kullanmış.

Belgeler arasında El Kaide'nin militan adaylarına doldurttuğu formlar da var. İş başvuru formu gibi adaydan ayrıntılı bilgiler istenen formlarda 'intihar saldırısı yapmak ister misiniz?' ve 'şehit olmanız halinde haber verilmesini istediğiniz kişi' gibi sorular var. (NTV)

Haberin Devamı