Gazete Vatan Logo

BİMER başvurusu internet üzerinden nasıl yapılır?

BİMER, Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanlığınca yazılımı gerçekleştirilen bir program ile web sayfası üzerinden kullanılan bir sistemdir. BİMER, vatandaş ile devlet arasındaki iletişim kanallarını açık tutarak, müracaatların her zaman ve her yerden yapılabilmesini mümkün kılmaktadır. Peki, BİMER'e nasıl başvurabiliriz? İşte BİMER hakkında tüm sorularınızın yanıtı!

BİMER başvurusu internet üzerinden nasıl yapılır?

BİMER Nedir?

Birçok devlet hizmetinin teknolojik ortama taşınmasıyla birlikte gelişen ve değişen devlet ile vatandaşın iletişim kurma şekli, Başbakanlık İletişim Merkezi anlamına gelen BİMER'in de teknolojik ortama taşınmasıyla artık vatandaşlar devlete karşı her türlü şikâyet, istek ve dilekleriniz hakkında başvuruda bulunabilme imkanına sahipsiniz. Bu tür hizmetler ve diğer devlet hizmetleri başka isim ve sistemlerle internet veya teknolojik ortama taşınmadan önce işlemlerin gerçekleşmesinin zorluğu insanların yapma isteğini zedeliyordu.

BİMER BAŞVURU SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

BİMER’ e kimler, nasıl başvuru yapabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kartlılar ve karşılıklılık esası gözetilmek koşuluyla Türkiye’ de ikamet eden yabancılar; telefon, internet, şahsen, mektup veya faks ile BİMER’ e başvuru yapabilir. Devletin işleyişinde sorumlu olduğu hususi ve umumi konularda ayrıca kişisel ihtiyaç, dilek, istek, sistemin döngüsünde rahatsız eden herhangi bir eksiklik olunca başvurabilir, giderilmesi yönünde adım atabilirsiniz.

Haberin Devamı

BİMER’ e yapılacak müracaatların kapsamı nedir? BİMER hangi kanun maddelerine dayanarak işlem yapmaktadır?

“Başbakanlık İletişim Merkezi" (BİMER); bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak hayata geçirilen bir halkla ilişkiler uygulamasıdır. BİMER, Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanlığınca yazılımı gerçekleştirilen bir program ile web sayfası üzerinden kullanılan bir sistem olup, vatandaş ile devlet arasındaki iletişim kanallarını açık tutarak, müracaatların her zaman ve her yerden yapılabilmesini mümkün kılmaktadır.

BİMER başvurusuna yasal süre içinde cevap verilmediğinde ne yapılabilir?

BİMER’ e yapılan müracaatlarda yasal işlem süresi; 3071 Sayılı Dilekçe Hakkı Kanununa göre 30 gün, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre ise 15 iş günüdür.

Bu sürelerde başvuruya herhangi bir cevabın verilmemesi ya da işlem yapılmaması durumunda, BİMER’ e başvuru akıbeti ile ilgili yeniden müracaat edilebileceği gibi; dilekçeye zamanında cevap vermeyenlerle ilgili de Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulabilir.

Haberin Devamı

BİMER başvuruları ne zaman sonuçlanır?

Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin durumu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre yapılan başvurularda ise bu süre 15 iş günü olarak belirlenmiştir.

BİMER'E nasıl erişilir?

Devlete karşı yönelteceğiniz her türlü dilek, istek, rica, şikayetleriniz için iletişimi olanaklı kulan ve çok kısa yoldan ulaşabileceğiniz BİMER'e başvurabilmek için Başbakanlık'ın bunun için açtığı sayfadan e-devlet şifreniz ile ya da direkt olarak T.C kimlik numaranızı, adınızı, soyadınızı, annenizin evlenmeden önceki soy adının ilk ve son harfini ve cep telefonunuzu göndererek onay kodu isteyebilirsiniz.

BİMER başvuru sorgulama nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Sitede yönlendirmesi yapılmış adımları tamamladıktan sonra yaptığınız başvuruyu takip edip sürece dahil olmak istiyorsanız aynı sitede yani Başbakanlık'ın BİMER başvurusu ve BİMER başvuru sorgusu için açtığı sitede T.C kimlik numaranız ile başvurunuzun ne durumda olduğunu takip edebilirsiniz.

Başvuru sorgulama numarasının unutulması

Yapmış olduğunuz başvurunun ne durumda olduğunu takip etmek istiyorsanız ama başvuru esnasında size verilen "başvuru sorgulama numarası"nı unuttuysanız bu numarayı öğrenmek için birimle iletişime geçmeniz gerekmektedir. BİMER başvuru numarası sorgulama işlemlerinizi yapmak için bu numaraya ihtiyacınız olduğu için bu işlemi gerçekleştirmek durumundasınız. Bunun için BİMER sitesinde yer alan iletişim bölümü üzerinden başvuru sorgulama numaranızı almak için gerekli işlemleri yapabilirsiniz.