Gazete Vatan Logo

Bilmediğimiz Kekova

2’nci yüzyıldaki depremler sonucu sular altında kalan Kekova limanı ve batık kent 30 yıl aradan sonra kontrollü dalışa açıldı. Dünyanın önde gelen su altı fotoğrafçılarından Tahsin Ceylan, özel izinle Kekova’yı fotoğrafladı.

Bilmediğimiz Kekova

Akdeniz’in batısında 2. yüzyılda yaşanan depremler sonucu sular altında kalan Likya’nın ticaret merkezlerinden Kekova limanı ve batık kent 30 yıl aradan sonra kontrollü dalışa açıldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Kekova’da su altındaki antik kentin korunması, zarar görmemesi açısından 1986’dan bu yana dalış yasağı uygulandığını belirterek, antik kente zarar vermeyecek şekilde bu bölgede rehberler ve arkeologlar eşliğinde kontrollü dalış yapılabileceğini müjdeledi. Peki 30 yıldır dalışa kapalı olan Kekova yöresinin sualtı arkeolojisi için önemi ne?

Yüzölçümü 5.7 kilometrekare olan Kekova Adası’nın çevresinin uzunluğu 19 kilometre. Adanın tarihsel adı Dolichiste. Kekova Adası’nın kuzey kıyısında büyük bölümü deniz altında kalmış batık bir kentin kalıntıları görülüyor. Ada bu nedenle sualtı arkeolojisi yönünden büyük önem taşıyor. Kekova Adası, tekne gezintilerinin başlıca duraklarından. Adanın karşı kıyısında Üçağız ve Kaleköy yerleşim alanları bulunuyor. Kekova Adası’nın batısında ise Tersane Koyu denilen yerde eski bir kilise kalıntısı var. Bölgede denizin içinde Likya tipi lahitler de sıkça görülüyor.

Haberin Devamı

Bölge Likya yazısıyla yazılmış kitabeli mezarlar, kıyıda su içinde Likya tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları, ortaçağ kalesinin içinde kayaya oyulmuş tiyatro, kaya mezarları, su sarnıçları, kuzeyde lahitlerden ve az sayıda kaya mezarlarından oluşan nekrepol sahası, Teimiussa’da (Üçağız) ise antik mezarlarla su içinde kalmış rıhtımdan oluşan zengin bir tarihi mirasa sahip. Koyda bir diğer yerleşim yeri ise Simena yani Kaleköy. Tepedeki kaleden adını alan yerleşimde küçük bir antik tiyatro da var. Her iki yerleşimin çevresinde çok sayıda Likya lahitleri görülüyor. Kaleköy ve Üçağız ise antik yerleşimin merkezi değil. İşte dalışa yasak olan bölge Kekova kıyılarından başlıyor Theimussa ve Simena arasında kalıyor.

Hamidiye kruvazörü de burada saklandı

Tarih boyunca Akdeniz’deki fırtınalardan kaçan gemilerin sığınağı olan koylar Balkan Savaşı sırasında Akdeniz’de destan yazan Rauf Orbay komutasındaki Hamidiye kruvazörünü de bir süre düşmandan saklamış. Simena’nın doğusunda derin sularıyla bilinen koyda şimdi Hamidiye kruvazörü kahramanları anısına saygı için kayalarda Türk bayrakları işlenmiş.

Haberin Devamı