Gazete Vatan Logo

Bill Gates’i ikna etti banka Oscar’ını aldı!

DenizBank ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ seçildi. Bill Gates’i iknayla bu noktaya çıktıklarını belirten Genel Müdür Ateş, “Türkiye’de ve yurt dışında teknoloji satar hale geldik” dedi.

Bill Gates’i ikna etti banka Oscar’ını aldı!

ABD Bankalar Birliği (ABA) ve finans sektöründe dünyanın en saygın kurumlarından biri olarak görülen Bank Administration Institute (BAI) tarafından verilen ‘2014 BAI Bankacılık İnovasyonu Ödülleri için 8’i Türkiye’den olmak üzere 105 finansal kuruluş 220’den fazla proje ile başvurdu. Yarışmada Denizbank, İç İşleyişte İnovasyona Dayalı Gelişim kategorisinde müşteri memnuniyetini artıran Inter-Collect uygulaması ile birinci olurken, FastPay ve diğer yenilikçi ürünleri ile de ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ ödülüne layık görüldü. Ödül töreninin ardından gazetecilerle biraraya gelen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, dijital bankacılık alanında nasıl fark yaratan projeler ürettiklerini ve bu ödüle kadar gelinen sürecin detaylarını paylaştı. Bank of America, Citibank gibi devleri geride bıraktıklarını belirten Ateş, “Bu ödülü almamızı sağlayan dijital bankacılık seviyesine bir gün, bir ay ya da bir yıl içinde gelmedik. Gemimizin dümenini çok uzun zaman önce dijital dünyaya çevirdik. İnovasyonu kurumumuzun DNA’sına yerleştirdik” dedi.

Haberin Devamı

Artık banka cebinizde

İnternet bankacılığının bile öldüğü, işin mobil bankacılığa döndüğü bir dönemde olunduğunu vurgulayan Ateş, şöyle devam etti: “Z jenerasyonu bugün 10-13 yaşında. 6-7 yıl sonra bu kuşak 20 yaşına gelecek ve bankacılık müşterisi olacak. Yani 5-15 yıl içinde bankacılık bambaşka bir nesil ile çalışacak. Bu kuşağın tüketim alışkanlıkları ve hayata bakışı çok farklı. Bu kuşağı da bugünden yakalamak mümkün. Onun için biz ‘teknolojide tek limit gökyüzü’ diyoruz.” Ateş, ödül törenindeki konuşmasında da şunları söyledi:

“Bankalar artık kalın duvarların arkasında işlem yapılan, kapısında güvenlik görevlisi bulunan yerler değil. Artık banka, cebinizdeki bir aplikasyon. Önemli olan mümkün olduğu kadar çok sayıda insanın cebine girebilmek. DenizBank’ın genel müdürü olarak teknoloji ile çalışanlarımızın çöpçatanlığını yaptım. Onların geliştirdiği teknolojik ürün ve hizmetlerle artık işlemlerimizin yüzde 80’inin alternatif kanallar dediğimiz, internet, mobil ve ATM’lerden yapılması söz konusu.”

Haberin Devamı

Microsoft’un labaratuvarı

Denizbank, teknoloji alanındaki ilk büyük adımını, 2005’te Microsoft’un henüz üzerinde çalışmaya devam ettiği bir dijital bankacılık işletim sistemini, Denizbank’ın kullanmasına izin vermesini sağlayarak attı.

Bunun için Microsoft’un kurucusu Bill Gates’i bizzat ikna etmek zorunda kaldıklarını belirten Ateş, gelinen noktada DenizBank’ın Microsoft için ‘laboratuvar’ haline geldiğini anlattı. Ateş, şöyle konuştu: “Sistemin yazılımı henüz tamamlanmadığı için Microsoft bize vermek istemedi. Ancak biz ısrar ettik. Bunun üzerine, tek yetkilinin Bill Gates olduğunu söylediler. Biz de ekip olarak Gates ile Polonya’da katıldığı bir zirvede buluştuk. Vizyonumuzu, projemizi anlattık ve bitmemiş bir sistemi uygulamamıza izin vermesi için kendisini ikna ettik. Sonrasında projeyle ilgili her noktada işlemleri bizzat Bill Gates ile sürdürdük. Sonuç, geliştirdiğimiz ürün ve hizmetler bize bugün dünyanın en inovatif bankası ödülünü getirdi. Ayrıca bu sistem ile Türkiye’de ve yurtdışında birçok bankaya teknoloji satar hale geldik.”

Haberin Devamı

Amerikan ambargosu nasıl kalktı?

Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler dahil bölgedeki durumu yakından takip ettiklerini söyleyen Hakan Ateş, Denizbank’ın dolaylı olarak etkilendiği ABD ambargosunun kaldırılması için yürüttüğü çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:

“Bize hep DenizBank olarak bakılıyor. Hissedarımız kim olursa olsun, biz BDDK’nın kurallarına göre hareket eden bir kuruluşuz. Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka olarak bir Türk bankasıyız. Sistemimiz çok emniyetli. Rus ekonomisine bir katkıda bulunmuyoruz. İşte bütün bunları ABD yetkililerine kanıtladık. Durumun biraz ‘köre attın, topalı vurdun’ durumu olduğunu ortaya koyduk. Bu süreçte Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile BDDK yetkililerinin çok büyük katkısı oldu. Sayın Babacan bizzat ABD’li yetkililerle görüşerek, durumu anlattı.”

Ziraat’in katılım hesabı yazılımı Deniz’den

Denizbank Bilgi Teknolojileri ve Destek Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Dilek Duman, kurulacak Ziraat Katılım Bankası’nın alt yapısının, iştirakleri İntertech teknoloji şirketi tarafından hazırlanacağını söyledi. Duman, bu altyapı hizmetlerini, şöyle anlattı: “Sıfırdan bir banka kuruluyor aslında Ziraat Katılım diye. Bunun ihtiyacı olan her türlü ürün. Mevduatı, kredisi, katılım bankacılığı kar payı hesaplama modülü, gün sonu işlemleri, EFT, internet bankacılığı döviz transferi (swift) var. Her türlü ödeme yapıları da var. Yani bankanın yapacağı her türlü işlemi yapacak yazılım. Şimdi katılım bankacılığı yazılımını Albaraka ile birlikte geliştirdik. Şu an Albaraka testinde, o testler bitecek yıl sonuna kadar. Benzer ürünü Ziraat Katılım kullanıyor olacak. Ziraat Katılım ile anlaştık.”

Haberin Devamı

2015 daha zor bir yıl olacak

Öz kaynak karlılığının yüzde 20’lerden yüzde 11’lere kadar düştüğünü ve 2014’ün karlılık açısından zor bir yıl olduğunu kaydeden Hakan Ateş, “2015 daha da zor bir yıl olabilir. Özellikle jeopolitik riskler daha da artacak gibi görünüyor. Ancak Fed’in faiz artışı zannedildiği kadar hızlı olmayacak. Fed’in gelecek yıl ilk yarıda beklenen faiz artışı ertelenebilir. O da Türkiye için iyi birşey. Ancak Türkiye de ev ödevlerini iyi yapmalı. Sanayiye de yatırım gerekir. Yapısal reformlar tamamlanmalı. Sektör açısından 2015’in öncelikli konuları kâr ve takipteki krediler olacaktır” dedi. Ateş, öz kaynak karlılığında sürdürülebilirlik sınırının da yüzde 13 olduğunu ifade ederek “Biz bankacılığı sınırlarsak ekonomik büyümeyi de sınırlamış oluruz” dedi.

8-10 kuruşluk köpük var

Dolar/TL’de 8-10 kuruşluk bir köpük olduğunu kaydeden Ateş, “Şimdiki kura sadece enflasyonu koysanız bile gelecek yıl için 2.40 TL kur demek olur” bilgisini paylaştı.