Gazete Vatan Logo

Bilirkişiye göre baraj 200 bin yıllık tarihten önemli

Hasankeyf’in güzelliği kısa süre sonra sular altında kalacak

İstanbul Üniversitesi’nden üç bilirkişinin Paleolitik Çağ’dan Osmanlı’ya kadar tarihi barındıran Ilısu Barajı bölgesi için yazdığı rapora göre, barajın yapımında üstün kamu yararı onbinlerce yıllık tarihten önemli

Ilısu Barajı Projesi’nin yapımıyla ilgili olarak imzalanan sözleşmenin iptali talebiyle Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında, tarihi Hasankeyf ilçesinde yapılan inceleme sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu, mahkemeye sunuldu. İstanbul Üniversitesi’nden 3 öğretim üyesinin hazırladığı 15 sayfalık bilirkişi raporunda, Ilısu Barajı’nın ülke ekonomisine yılda 300 milyon dolar katkı sağlayacağı belirtildi.

Raporda, Ilısu Barajı gölü ve etki alanında yaklaşık 550 arkeolojik alan ve yerleşmenin bulunduğu, bunların Paleolitik Çağ’dan (M.Ö 200.000) Osmanlı dönemi sonuna kadar bölgedeki insanlık kültürünün izlerini barındırdığı kaydedildi. Ilısu Barajı gölü ve hidroelektrik santrali inşası tamamlandığında Hasankeyf Aşağı Kent’in çok büyük bir bölümünün su altında kalacağı ifade edilen raporda, “DSİ’nin sağladığı finansal destekle kurtarma kazıları devam eden eski yerleşme ve höyüklerin bazıları sular altında kalacak, bazıları ise baraj gölü etki alanı içinde olacaklardır. Bunlar dışında baraj gölü alanı içinde gerçekleştirilen yüzey araştırmaları ile saptanmış ve belgelenmiş arkeolojik alan ve yerleşmeler Ilısu Barajı gölü ve hidroelektrik santrali inşası tamamlandığında su altında kalacaktır” denildi.

Elektrik-tarih karşılaştırması

Baraj yapımının savunulduğu raporda, şu görüşlere yer verildi:

“Dicle üzerindeki baraj yerleri ve özellikle Ilısu Barajı yeri 11 eksende jeolojik durumlar incelenerek ve su kaynaklarının verimi esas alınarak, seçilmiş olduğu anlaşılmaktadır.” Barajın üstün kamu yararı bulunup bulunmadığı hususunun da incelendiği kaydedilen raporda, şöyle denildi, “Şu anda ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 70’i dışarıdan sağlanmaktadır. Bunun için yılda 40 milyar dolardan fazla bedel ödenmektedir. Bu miktar ithalatımızın yüzde 21’ine karşılık gelmektedir. Ilısu Barajı’ndan elde edilecek hidroelektrik enerji tamamı ile yerli kaynaklardan sağlanacak ve tükenmeyen bir enerji kaynağı olacaktır. Ilısu Barajı’nın ekonomiye katkısı yılda ortalama 300 milyon dolardır. Bu durumlar Ilısu Barajı’nın üstün kamu yararını göstermektedir.”

Haberin Devamı