Gazete Vatan Logo

Bilirkişi olun ama robotların

Mahkemelere konu olan anlaşmazlıkların artık değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Yener Ünver, “Yapay zeka, kripto paralar ve robotlar birçok davaya neden olacak. Özellikle robotlar konusunda çok sayıda bilirkişiye ihtiyaç duyulacak” dedi

Bilirkişi olun ama robotların

Mahkeme süreçlerinde genellikle hakimler teknik konularda destek almak için bilirkişilere başvuruyor. Bu kimi zaman DNA testi kimi zaman da dev bir ticari anlaşmazlıkta yaşanabiliyor. Ticari anlaşmazlıkların boyut değiştirdiğini ifade eden Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yener Ünver, “Yeni teknolojiler çıktıkça insanların yaşam tarzları değişti. Hayatımıza sürücüsüz otomobiller, İHA’lar ve yapay zeka girdi. Yakın zamanda bu teknolojilerin yarattığı sorunlar mahkemelere yansıyacak. Burada yeni bilirkişilere ihtiyaç duyulacak. Gençlerin kendini robotlar, yapay zeka ve yazılım konusunda geliştirmesi gerek. Milyarlarca liralık bir sektör onları bekliyor” şeklinde konuştu.

Yığılma olacak

Robotların ve yapay zekanın her geçen gün insan yaşamına daha da adapte olduğunu vurgulayan Ünver, sözlerine şöyle devam etti:

“Dev firmalar robot üretiyor, otonom araçları bize satıyor. Bunları kullanıyoruz. Trafikte bir sürücüsüz araç yüzünden kaynaklanan kazanın sorumlusu kim olacak? İşte dev firmaları bekleyen yeni sorun bu. Milyarlarca liralık davaları sadece bu alanda eğitimli bilirkişiler çözüme kavuşturacak. Kripto para birimlerinde yaşanan anlaşmazlıklar için de yazılım uzmanı bilirkişiler yoğunluğa cevap veremeyecek. Çalınan kripto paralar ve dolandırıcılıkları bu bilirkişiler çözecek.”

Haberin Devamı

20 bin ihtiyaç

Şu anda İstanbul’da 8 bin, Türkiye genelinde de 15 bin bilirkişi bulunuyor. Prof. Dr Yener Ünver, bu alanda teknik konularda uzman 20 bin bilirkişiye daha ihtiyaç duyulduğunu belirtirken Adalet Bakanlığı’nın da geçmişteki bilirkişilik uygulamalarından rahatsız olduğunu ve yeni nesil bilirkişilerin son derece alanında yetkin, eğitimli ve sürekli denetim altında olmasını istediğini belirtti. Ünver, geçmişte bir hakimin başka bir hakimden bilirkişi desteği aldığını bundan sonra bunun olmayacağını söyledi.