Gazete Vatan Logo

Bilirkişi bilmiyor(1)

Bilirkişi, tutmuş bana 8'de 4 veriyor. Ne demek 8'de 4... Makinist de TCDD'nin. Makinisti benden niye alıyorsun? Sen nasıl suç paylaştırırsın? Yargıç mısın, savcı mısın? Ancak bilimsel rapor hazırlayabilirsin. Uluslararası ölçekte böyle bir şey yok... İTÜ'nün güzel bir bakış açışı var... Üstelik benim de okulum...

Ankara'da dün konuşulan konulardan biri de TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın 38 kişinin öldüğü Pamukova kazasından 60 gün sonra neden VATAN'a konuştuğu oldu. TCDD Basın Bürosu da "Bütün gün bu soruyu yanıtlamak zorunda kaldık. VATAN gazetesi manşetinden Genel Müdür'ün istifasını bile istedi, ama Genel Müdür röportajı VATAN'a verdi. Bunu nasıl yaptınız?"

Bu soru sadece meslektaşlarımızdan gelse anlaşılabilir; şaşırtıcı olan başka yerlerden de aynı konunun üzerinde durulması oldu. Karaman bu tercihini bize şöyle açıkladı: "Aleyhimde çok yazıyorsunuz ama benim daha çok çekindiğim söylediklerimin çarpıtılması. Bunu yapmayacağınıza güvendiğim için sizinle sohbet ettim."

Şimdi bu sohbeti dün kaldığımız yerden yayımlamaya devam ediyoruz:

* Bilirkişi raporu alt yapıda sorun var diyor ama...
Şu rapora birlikte bakalım. Bilirkişi mi bilmezkişi mi bir anlayalım bakalım.

* TCDD'yi 8'de 4 kusurlu bulmuşlardı değil mi?
Benim için 8'de 8. Ne demek 8'de 4? Makinist de TCDD'nin, benim değil mi? Makinisti benden niye alıyorsun sen? Bana tutmuş 8'de 4 veriyor. Sen nasıl suç paylaştırırsın? Kanunda böyle bir şey yok. Sen yargıç mısın, savcı mısın? Sen bilimsel rapor hazırlayabilirsin sadece. Uluslararası ölçekte böyle bir olay yok. Öyle şey olur mu? (Cebinden bilirkişi raporundaki ölçümleri gösteren bir kağıt çıkarıyor.) Bunu sürekli cebimde taşıyorum. Raporundaki nivelman (rayın kenar çizgisi) ölçüleri tutmuyor, burulma ölçüleri bile tutmuyor.

* Sizce bilirkişi bilmiyor mu, maniple mi ediyor?
Onu bilmiyorum. İTÜ'nün güzel bir bakış açısı. Benim de okulum üstelik. Ama bu bilirkişi raporu dünyaya gitsin eğer bilimsel bir konferansa bile davet edilirlerse namerdim. Ben bilirim bu işleri.

* Sizi çok rahatlatacağına inandığınız bir rapor olduğunu da duyduk. O kimin?
Hollanda'daki Delft Teknoloji Üniversitesi ise bu işin dünyadaki piri. Labarotuvarları var. Oraya bütün ölçüleri koyup "Senin hatan şu" diye rapor veriyorlar. Bu araştırmayı yapan dünyaca ünlü demiryolu mühendisi Prof. Coenraad Esveld, bize karşı çıkan Prof. Dr. Aydın Erel'in de görüş alış-verişinde bulunduğu bir isimdir. Esveld raporunda aynen şöyle demiş: "Uluslararası müşavirlik kariyerim boyunca demiryolu kalitesi üzerine pek çok incelemelerde bulundum. Vagonların dağıldığı noktadan yaklaşık 20 metre ilerisine kadar altyapıda (ray, travers, balast, bağlantı malzemeleri vs dahil) hiçbir anormallik olmadığını tespit edebildim. Hız limiti aşımının derayın esas nedeni olarak kabul edilmesi gerekir." Ama kimin umurunda. İlla "Sen suçlusun!"

* Sizin TCDD olarak bu üniversiteyle bir alacak-verecek ilişkiniz var mı? Bu hoca sizi tanıyor mu? Bu hoca da sizin arkadaşınız mı?
Ben bu hocayı hiç tanımıyorum bile. Ama buradaki hocalar onun adını verdi, biz de onu davet edip, araştırmasını istedik.

* Bu raporu kimse bilmiyor mu?
Yabancı olduğu için Mahkeme kabul etmiyor.

* Bakan, Başbakan?
Biliyor.

* Bu rapor bu kadar sağlam bir yer tarafından hazırlandıysa niye sizi görevden alıyorlar?
Bilmiyorum. Asıl Genel Müdür Yardımcısı neden görevden alınıyor, doğrusu onu da bilmiyorum.

* Ama Kemal Ergüleç de kazadan hemen sonra "Her şey Allah'tan" dedi. Böyle bir açıklama kabul edilebilir mi?
Hayır öyle demedi. Basından arayan biri telefonda "Allah bir daha böyle bir kaza göstermesin" demiş. O da "Amin, her şey Allah'tan" yanıtını vermiş. Her şey bu kadar. Herkes demez mi böyle bir lafı? Ne var bunda? Ağzımızdan inşallah lafı çıktı mı hemen basın yazıyor. Ne demek bu?

* Yargılanmaktan korkmuyor musunuz?
Beni neyle yargılayacaklar?

* Peki siz karşı dava açacak mısınız?
Delft'in raporuyla İTÜ'nün raporunu üst üste koyup dünyadaki tüm üniversitelere gönderdim. Bunu inceleyin, bize bu raporlardan hangisinin geçerli olduğunu söyleyin. Şu anda ilk beklediğim şey bu. Hırsla değil, bilgiyle hareket etmek istiyorum. Sonra o bilirkişi hakkında da, aleyhimde yazanlar hakkında da davalar açacağım.

* Yolda insanlarla karşılaşmaktan rahatsız oluyor musunuz? Bakışlardan...
Bir kişi bile "Bu treni niye çalıştırdınız?" demedi. Hiçbir tepki almadım. Hatta halkta sabotaj yapıldı düşüncesi var. Halk bu projeye devam etmemizi bile istiyor.

Eşim beni değil 38 kişiyi düşünüyor
* Aileniz neler dedi?

Oğlum bu yıl İTÜ'yü kazandı ama bu rapor yüzünden tepki duydu, ODTÜ'ye gitmeye karar verdi. Eşim ise sadece 38 kişi ve onların yakınlarına üzülüyor, hep onları düşünüyor. Beni pek düşünmüyor.

* Görevden alınsanız bile Telekomünikasyon'daki üyeliğiniz sürecek mi?
Sürebilir, bir engel yok.

* Bu kararnamenin Başbakan tarafından imzalanması için sürede bir sınırlama yok değil mi?
Hiç düşünmedim ama galiba yok. Tahminim Bilimsel Kurul'un hazırlayacağı raporu bekliyorlar. O rapor da bu hafta çıkar. Zaten ben kararname peşinde de değilim, ben gerçeğin peşindeyim.

Devamı

Haberin Devamı