Gazete Vatan Logo

Bilinmeyenleriyle Barış Manço'nun hayatı… Barış Manço kimdir?

Anadolu rock ve pop müziğin önde gelen isimlerinden, besteci, söz yazarı, TV programcısı ve Türkiye'de pek çok yeniliğin öncüsü Barış Manço, doğum gününde unutulmadı. Birçok insan Barış Manço’nun doğum günü ile ilgili paylaşımda bulunurken Barış Manço, yaptıkları ve geride bıraktıkları ile insanların kalplerinde yaşamaya devam ediyor. İnsanlar, Barış Manço hakkında birçok şeyi bilseler de hala daha bilinmedik yönleri merak ediliyor. Peki Barış Manço kimdir? Nerelidir? Müziğe ne zaman başlamıştır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Bilinmeyenleriyle Barış Manço'nun hayatı… Barış Manço kimdir?

Barış Manço’nun dün doğum günüydü. Usta sanatçının sevenleri, Barış Manço kimdir? Nerelidir? Müziğe ne zaman başlamıştır? sorularını sanatçının ölümünden yıllar sonra dahi araştırıyor. İsmail Hakkı Manço ile Türk müziği sanatçılarından Rikkat Uyanık çiftinin çocukları olarak 2 Ocak 1943'te, Zeynep Kamil Hastanesinde dünyaya gelen Barış Manço, 1 Şubat 1999 tarihinde ise hayatını kaybetti ve yaşadığı 56 yıl boyunca herkesin saygı duyduğu işler yaptı.

İSMİ, BARIŞA DUYULAN ÖZLEMDEN DOĞDU

Mehmet Barış Manço 2 Ocak 1943 tarihinde Üsküdar Zeynep Kâmil Hastanesi'nde doğdu. II. Dünya Savaşı yıllarında doğduğu için ailesi Mehmet Barış adını verdi.

Oğlu Doğukan Manço katıldığı bir söyleşi de "Babam 1943'te İstanbul'da doğdu ve Türkiye'de ilk Barış ismini aldı, esasında isim babası. Barış ismi, 1941'de dünya savaşlarının ardından barışa duyulan özlemden doğdu." açıklamasıyla babasının Türkiye'de ilk Barış isimli kişi olduğunu ve adının Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço olduğunu söylemiştir.

1957'de amatör olarak müzikle ilgilenmeye başlayan Manço, 1958 yılında ilk grubu Kafadarlar grubunu kurdu. Ortaokul yıllarında kurulan bu grup rock'n roll coverları yaparken, Barış Manço da ilk bestesi Dream Girl'ü bu dönemlerde yaptı ve Ankara'da küçük bir müzik ödülünün de sahibi oldu. 1967'de Hollanda'da geçirdiği bir kaza yüzünden dudağında bir yarık oldu ve bıyık bırakmaya başladı.

Haberin Devamı

KAYGISIZLAR İLE MFÖ’YE ÖN HAZIRLIK

1960'larda müzik yapan bir Türk rock grubu olan Kaygısızlar’da olan Barış Manço, birçok sanatçıyla beraber müzik yapmaya başladı. Solo ve Barış Manço ile yaptığı çalışmalarla tanınan grup üyelerinden Mazhar Alanson ve Fuat Güner, daha sonra MFÖ grubunu kurdu. Gruba, o zamanlar genç bir müzisyen olan Fikret Kızılok da eşlik ediyordu.

KÜTAHYA’DA DİNAMİT SALDIRISI

Moğollar ile birleşen Manço, çıktıkları Anadolu turnesinin Kütahya ayağında Manço'ya göre uzun saçları yüzünden tehdit edildikten sonra tur otobüslerine dinamitle saldırı düzenlendi. Konserin hemen sonrasında meydana gelen patlamada kimse yara almadı.

Haberin Devamı

"BARIS MANCHO” İSMİYLE DÜNYAYA AÇILMA

1976'nın Mart ayında dünya çapında bir firma olan CBS ile anlaşan Manço, Baris Mancho ismiyle lanse edileceği ve Avrupa pazarına yönelik olarak tamamen İngilizce şarkılardan oluşacak olan proje için 1976 yılının sonuna kadar Kurtalan Ekspres ve 30 kadar Belçikalı müzisyen ile 4 bayan vokalistten oluşan Georges Hayes Orchestra'nın eşliğinde dönem teknolojisinin tüm olanaklarını kullanan bir stüdyoda Belçika'da çalıştı. 2 milyon TL'ye mal olan ve 1976 yılının sonlarına doğru Baris Mancho adıyla Avrupa'nın birçok yerinde satışa sunulan uzunçalar, Romanya ve Fas gibi doğu ülkelerinde liste başı olsa bile genel olarak beklediği başarıyı yakalayamadı. Albüm Türkiye'de ise 1977 yılının başında Nick the Chopper olarak yayınlandı ve büyük başarı elde etti.1994 yerel seçimlerinde ise Tansu Çiller başkanlığındaki Doğru Yol Partisi'nden Kadıköy Belediye Başkanı Adayı oldu, ancak rahatsızlığı üzerine seçimden önce adaylıktan çekildi.

"7’DEN 77’YE” PROGRAMI

Haberin Devamı

1988 yılının Ekim ayında TRT 1'de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan "7'den 77'ye" adlı televizyon programı, 1998 yılının Haziran ayında 378. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekoru kırdı.

SÖZLERİNİ YAZAMADIĞI 40. YIL BESTESİ

Barış Manço ölmeden önce müzik hayatının 40 yılını anlatan 40. yıl şarkısını bestelemişti. Ancak sözlerini yazamadan hayatını kaybetti. Bu şarkının da bulunduğu Mançoloji 1999 yılında yayımlandı ve 2,6 milyon satarak o yılın en çok satan albümü oldu. Daha sonra 2002 yılında Yüreğimdeki Barış Şarkılarıadında bir anma albümü yayınlandı. 2006 yılında Barış Manço'nun anısını sürdürmek için "Barış Manço Rock Derneği" kuruldu.

En çok bilinen şarkılarından Gül Pembe ise, Manço 13 yaşındayken ölen babaannesinin ismidir. Barış Manço, bu şarkıyı çok sevdiği babaannesine yazmıştır.