Gazete Vatan Logo

Bilimden doğaya sanattan spora yaz kampları

Yaz tatiline giren öğrenciler için doğa sporlarından, bilim ve sanat kamplarına kadar birçok alternatif tatil seçeneği var.

Bilimden doğaya sanattan spora yaz kampları

Eskiden sokak vardı. Yaz tatili başladığında tüm çocuklar sokaklara doluşur, sabahtan akşama oyun kurup oyun bozar keyifle yazı geçirirdik. Ya da anneanne ve büyükannelerimizin yaşadığı köylere gider yazı doğada geçirirdik. Anne babalarımız bugünün ebeveynleri gibi "Eyvah yaz tatili geldi, şimdi çocuğa nasıl bakacağız" diye düşünmezdi.

Günümüzün şehir yaşantısı buna izin vermiyor. Avrupa ve Amerika'da yaz boyunca düzenlenen spor ve aktivite ağırlıklı kamplar artık ülkemizde de yaygınlaştı. Uzun yaz tatiline giren öğrenciler için doğa sporlarından, bilim ve sanat kamplarına, dil okullarına kadar birçok alternatif kamp seçeneği var. Bir hafta 10 günlü süren kamplar 2 bin 500 ile 4 bin TL arasında fiyatlandırılıyor ve yıl boyu derslerle, sınavlarla boğuşan çocuklar yaşıtlarıyla birlikte doğayı öğrenerek yeni beceriler elde ediyor.

Kamp için ideal yaş 7

Hakan Sönmezöz

TÜRSAB Gençlik Turizmi Komitesi Başkanı

Dünya'da ve Türkiye'de kamplara başlangıç yaşı 7 olarak kabul edilmiştir. Köklü kamp kuruluşları kampçılarını 7-10, 11-13 ve 14-18 gibi yaş gruplarına ayırarak programlarını buna göre organize ederler.

Haberin Devamı

Aileler içeriği iyi araştırmalı

Fahrettin Gözet

Dünya Kamplar Birliği Asbaşkanı

Yaz kampı seçerken aileler nelere dikkat etmeli?

Yaz kampı seçimi ailelerin okul seçiminde gösterdiği hassasiyeti gerektirecek kadar önem teşkil ediyor. Öncelikle öğrencinin ilgi alanı ve ailenin kamptan beklentisi belirlenmelidir. Ailenin kampın içeriğin hakkında hemfikir olmasının ardından bu programı sunan kurumlar incelenmelidir. Kurumların yöneticileri, tarihçesi, kampçılık tecrübesi, kamp programının içeriği, kampların yapıldığı tesislerin konumu, konforu, kamptaki sağlık hizmetleri ve sağlık sigorta kapsamı ailelerin göz önünde bulundurması gereken konulardır.

Friends

Yaz boyunca 15 farklı kampları var

Camp Caddebostan ve Pronto Tour ortaklığında 7 ile 18 yaş arası çocuk ve gençlere yönelik kamp organizasyonu Friends, yaz boyunca 15 farklı kamp programı düzenliyor. Bolu Aladağ'daki macera kampı 7 - 13 yaş grubuna hitap ediyor. Bu kampın amacı çocukların şehirden uzaklaşıp doğa ile buluşmaları. Kamp süresince katılımcılar elektronik cihazlardan uzaklaşıp doğada yaşamayı, zorluklarla mücadele etmeyi ve engeller karşısında çözüm üretmeyi öğreniyorlar. Kampta yapılan tüm aktiviteler, profesyonel eğitmenler tarafından veriliyor. 14-18 yaş grubundan gençlere Aladağ'da düzenlenen bir başka kamp ise liderlik kampı. Gençler 8 gün boyunca liderlik eğitimi alıp takım çalışmalarına katışıyorlar.

Haberin Devamı

Friends ayrıca 10-18 yaş arası gençlere yönelik Urla'da sörf - yelken kampı, Bodrum'da yat kampı ve Manavgat'ta wakeboard kampı da düzenliyor.

Geleceğin Yıldızları

Her yaş grubu için farklı programlar var

Geleceğin Yıldızları, 28 yıldır yalnızca 5-17 yaş arası gençlere okul dışı eğitim programları ve kamplar hazırlıyor. Dans, doğa sporları, aşçılık, sanat, futbol, voleybol, yelken gibi farklı programlar 20 Ağustos’a kadar devam ediyor. Her yaş grubu için ayrı ayrı hazırlanan programlar Uludağ, Kuşadası ve Alaçatı’da yapılıyor.

Haberin Devamı

Wolftrack Doğa Kampı

Çocuklara çevre bilincini aşılıyorlar

8-16 yaş aralığındaki katılımcılara doğa sevgisini ve bilincini geliştirmek için okçuluk, at binme, bitki ve tohum bilimi, kano, su sporları, yürüyüş, kamp ateşi gibi dersleri içeren yaz programları var. Kamp dönemleri ise 9-11 yaş grubu için 6-12 Ağustos, 12-14 yaş aralığı için 2 -8 Temmuz, 13-19 Ağustos, 15-17 yaş grubundakiler için 9-15, 23-29 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek.

Kamp Pozitif

Çadırda konaklanıyor

Kamp Pozitif, 17-21 ve 24-28 temmuz arasında Beykoz Mahmut Şevket Paşa Köyü'nde 7-11 ve 12-15 yaş gruplarına kamp düzenliyor. Orman içinde çadırda konaklayacak genç kampçılar eğitici atölyelere katılacaklar.

Matematik Köyü

Ali Nesin’den dersler

İzmir Selçuk’taki Nesin Matematik Köyü’nün düzenlediği bilimsel ve eğitim amaçlı kamplarla öğrenciler farklı bilim alanlarını eğlenerek öğreniyor. 3 Temmuz 17 Eylül tarihleri arasında “Lise Yaz Okulları” açılıyor.

Titan Akademi

Messi’ler yetişiyor

Basketbol, futbol, voleybol başta olmak üzere doğa, sörf ve yelken meraklıları için kamp programları da Titan Akademi’de sunuluyor. Çeşme ve Aladağ'da altı gün süren kamplara 7-17 yaş arası çocuk ve gençler katılabiliyor.

Haberin Devamı

Uzay kampı

Astronot adayları İzmir’de buluşuyor

Uzay bilimlerine meraklı 9-15 yaş arasındaki çocuk ve gençler 6 günlük yaz kampı’nda bir araya gelecek. İzmir’deki tesisteki tüm eğitimlerde NASA dizaynlı astronot simülatörlerinin kullanıldığı Uzay Kampı Türkiye’nin, Türkçe ve İngilizce olarak hazırladığı program yaz boyunca gerçekleşecek. Uzay mekiği deneyimi yaşamak isteyenler 19 Ağustos’a kadar, 6 günlük periyotlar halinde devam edecek programa katılabilir. STEAM (Fen-Teknoloji-Mühendislik-Sanat-Matematik) öğrenme yaklaşımlarıyla desteklenen içerikteki Space Maker Yaz Kampı 30 Temmuz 5 Ağustos tarihleri arasında da 12-15 yaş arası çocuklar için düzenlenecek.

Çağla Kubat ile sörf kampı

18 saatlik zorlu rüzgar sörfü eğitimi

Alaçatı'da Çağla Kubat'ın yönetimindeki Windsorf Academy rüzgar sörfü öğrenmek isteyen gençler için haftalık gençlik kampları düzenliyor. Doğayla iç içe konaklayan gençler rüzgar sörfüyle tanışıyor ve 18 saatilik bir eğitim alıyor. 9-12 ve 13-16 yaş için 3-8 Temmuz tarihlerinde altı günülük kamp programı var.

Ana Yelken Datça Kampı

Genç yelkenler maviliklere açılıyor

Türkiye'nin önde gelen yelken okullarından Ana Yelken her yıl Datça'da 8 ile 17 yaş arası çocukların katıldığı yelken kampı düzenliyor. Kamp çocuklara yelken yapmayı öğretirken bir yandan da fiziksel, psikolojik gelişimlerine katkı sağlıyor. Bu yaz 13 Temmuz ve 5 Eylül arasında altı dönemlik yelken kampı düzenleniyor.

Akut yaz kampı

Doğada yaşamı AKUT öğretiyor

2012'den beri AKUT'un düzenlediği Marmaris Deniz Kampı’nda yön bulma eğitimleri, at safari, kano, macera oyunları, yüzme gibi aktiviteler yer alıyor. 8-12 ve 13-17 yaş gruplarında yapılacak kampın amacı doğayı bilmeyen şehir çocuklarına doğada yaşamı öğretmek. Kamp AKUT'un uzman eğitmenlerince gerçekleştiriliyor ve her dört çocuğa 1 eğitmen düşüyor.