Gazete Vatan Logo

Bilimadamları rüyaları okumayı başardı

Bilimadamları yaptıkları araştırma sonucunda rüyaları okumayı başardı.

İnsanlar yüzyıllardır rüyaların sırrını çözmeye çalışıyordu. Şimdi Japon bilim adamları beyin tomografisi (MR) kullanarak beyin aktivitelerini inceledi ve rüyaları okumanın yolunu buldu. Bilim adamları doğruluk oranı yüzde 60 olsa da bu yolla rüyada görülen nesneleri tahmin etmeyi başardı.

Araştırma sonucunda rüyaları gözlemleyerek rüyaların okunabileceği anlaşıldı. Araştırmada manyetik resonansla (tomografi) beyin taraması yöntemiyle uykunun ilk aşamasında görülen nesneler tahmin edilebildi.

Deneyde kullanılan kişilerin uyurken beyin tomografisi kullanarak beyin aktiviteleri incelendi. Tomografi sırasında denekler uykuya dalar dalmaz uyandırılarak ne gördükleri soruldu. Sayılan her nesne kaydedildi ve her denek için bu durum 200 kereden fazla tekrarlandı. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak nesneleri benzerlik durumuna göre sınıflandırdı.

Daha sonra denekler uyanık halde ve bilgisayar ekranında nesnelere bakıyorken yeniden tomografi taraması yapılarak belli bir nesneye bakarken beyin aktivitesinin aldığı özel biçimi tespit etmeye çalışıldı. Araştırmacılar uyku testinin bir sonraki aşamasında beyin taramasının sonuçlarına bakarak deneklerin rüyalarında ne gördüğünü tahmin edebildi.

Araştırmacıların, şimdiki hedefi ise en canlı rüyaların görüldüğü düşünülen derin uykuyu inceleyerek duygu, koku, renk, eylem gibi olguları tahmin etmek



KAYNAK : Teknolojioku.com - Yaban arıları kopyacı çıktı

Haberin Devamı